Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mivel szigeteljem a házam? Polisztirol vs. kőzetgyapot.

2017. június 19. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A londoni társasház-tűz óta megint mindenki jobban vizsgálgatja itthon is, mivel érdemes szigetelni a házakat ami biztonságos, olcsó és értelme is van.
knauf3.jpg

Ár

Kezdjük az elején a legfontosabbal: egyértelmű válasz nincs. Mindkettő jó, de mindkettőnek vannak negatív tulajdonságai is. Az egyik legfontosabb szempont az ár, amivel a polisztirol nyer: kb 25-30%-kal olcsóbb egy lemez a kőzetgyapotnál. Sok embernél ez az egyik legfontosabb szempont, éppen ezért manapság 5-ből 4 családi házat ezzel az elemmel szigetelnek, de sokan a további szempontok alapján döntenek és ilyenkor inkább rászánják a többletköltséget is. Fontos megjegyezni, hogy mindig vannak akciók a különböző elemekre, ezért minden esetben érdemes körülnézni a neten: komoly költségkülönbségek lehetnek boltonként.

Szigetelés

A polisztirol szigetelés nagyobb száma egyelőre megkérdőjelezhetetlen, ellenben folyamatosan nő a kőzetgyapot szigetelést választók száma. Ennek oka, hogy a kőzetgyapot páraáteresztő képessége sokkal jobb, mivel a szálas anyagszerkezetben a vízpára akadálytalanul mozoghat, így gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt családi házakban. A másik fontos ok, hogy hangszigetelése is jobb a polisztirolnál, mert a sűrű szálszerkezet jobban elnyeli a hangokat, mint a polisztirolhab. Csendes kertvárosi környezetben ez természetesen nem meghatározó előny, de forgalmas utak mentén lévő családi házak szigetelésénél bizony nagy jelentősége lehet a homlokzat jobb hangszigetelésének is.

Éghetőség

Ásványi, természetes alapanyagainak köszönhetően a kőzetgyapot olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van, így nem ég, tehát egy esetleges tűznél gátolja a tűz terjedését és védi a falat. Az expandált polisztirol hablemez ezzel szemben – önkioltóan ugyan -, de csepegve ég. A tárgyilagossághoz azonban hozzátartozik az is, hogy szakszerű szigetelésnél, a „pont-perem” módszert lelkiismeretesen alkalmazva a polisztirol táblák ragasztásakor, a szélükön teljesen bekent táblák mögött nem lesznek olyan légrések, amelyek egy esetleges lakástűznél segítenék a lángok terjedését, tehát a polisztirol is biztonságos homlokzati hőszigetelő anyag szakszerű kivitelezéssel, de egyértelműen több odafigyelést igényel.

Minőség

Először is kőzetgyapot és kőzetgyapot, valamint polisztirol és polisztirol között is jelentős minőségi különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között. Vannak a piacon több évtizedes gyártói múlttal rendelkező, jobb minőségű szigetelőanyagokat gyártó márkák, és számos kisebb gyártó is kínálja termékeit. Ilyen jól ismert nagy márkák a kőzetgyapot szigetelésben a Rockwool és a Knauf Nobasil, a polisztirol szigetelésben pedig az Austrotherm termékei. 

A polisztirol szigetelésen belül is választhatod a jól ismert, fehér színű EPS lemezeket, vagy pedig a grafitos adalékanyaggal, akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képességűvé fejlesztett szürke színű grafitos szigetelő lapokat. A kőzetgyapot szigetelésen belül is választható a hagyományos egyrétegű kőzetgyapot lap, vagy a korszerűbb, kétrétegű lemez, amely 2 centiméter vastag, keményebb külső része jobban védi az elkészült homlokzatot az esetleges sérülésekkel szemben, puhább, belső része pedig rugalmasan felveszi a szigetelt fal egyenetlenségeit, ezzel jobb tapadást biztosít. Tehát még egyetlen márkán belül is többféle terméket választhatsz.

Ha pedig már kiválasztottad a szigetelőanyag márkáját és azon belül pedig már a típust is, akkor még mindig hátra van az a fontos kérdés, hogy milyen vastag legyen a kiválasztott szigetelés a homlokzaton? Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a homlokzat hőszigetelése, azonban annál körültekintőbbnek is kell lenni a kivitelezéskor. Ezért 15-20 centiméteres vastagság felett már érdemes inkább a jobb hőszigetelő képességű terméktípust választani: az egyrétegű kőzetgyapot helyett érdemes a kétrétegűt választani, mert annak kb. 10%-kal jobb a hőszigetelése az egyrétegűnél, a fehér színű polisztirol helyett pedig a grafitos polisztirolt, mert ezeknek a hőszigetelése akár 20-30%-kal is jobb lehet az ugyanolyan vastag hagyományos szigetelőknél.

Kivitelezés

A kivitelezés szakszerűsége is döntő módon befolyásolja az elkészült szigetelés hőszigetelő képességét. Egyáltalán nem mindegy, hogy a falban természetszerűleg meglévő hőhidak – pl. nyílászárók feletti áthidalók, lábazat és a homlokzati fal találkozása, az eresz körüli koszorú – nagyobb hőveszteségét a szakszerűen kivitelezett homlokzati szigeteléssel jelentősen mérséklik, csillapítják, vagy pedig kezeletlenül hagyják, vagy ne adja isten, egyenesen felerősítik. Érdemes megbízható referenciákkal rendelkező kivitelezőt választani a munkára, mert akit mások is jó szakembernek tartanak és ajánlanak, az a Te ingatlanodat is megfelelően fogja szigetelni.

Más véleményed van? Kihagytam valamit? Facebook oldalamon keresztül írd meg nekem bátran véleményed!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6317763808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása