Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az iroda vagy az értékesítő számít többet? Kiben bízzunk?

2017. július 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Ahogy az ingatlanpiac alakul, a követítőirodák úgy kell hogy alkalmazkodjanak. Akinek ez nem sikerül, hamar lehúzza redőnyt, illetve mindig vannak ügyeskedők, akik valami újat, a szokásostól eltérőt próbálnak ki - mikor milyen sikerrel. De kit érdemes megbízni? Egy irodát vagy egy embert? Az egyik legfontosabb döntésben segítek most.

use-a-real-estate-agent-couple-image.png

A franchise-erő

Mindenki ismeri a két hatalmas kétbetűs ingatlanközvetítő-hálózatot: többezer értékesítővel és többszáz irodával nyomulnak, részvényeket adnak el és külföldi piacra vásárolják be magukat... ez mind remek és volt idő, amikor megkerülhetetlenek voltak a magyar ingatlanközvetítői piacon, de ez megváltozott. A két hálózat dolgozik az egyik legdrágább feltételekkel, ráadásul rugalmatlan és képzetlen értékesítőkkel - rugalmatlanok, mert meg van kötve a kezük és képzetlenek, mert akkora a fluktuáció, hogy a használhatatlan, 1-2 hete (!) a szakmában lévő embereket is ráengednek már az ügyfelekre... konkrétan azt sem tudják, hogy mi a különbség egy panellakás és egy téglalakás között, de azért elkezdenek okoskodni, hogy az adott ingatlan drága... a fő probléma a laikus eladóknál itt kezdődik: nem néznek körbe a közvetítői piacon: csak a két nagyot ismerik, az egyiknek irreálisan drága jutalékért kizárólagos szerződésben odaadják legnagyobb értéküket, majd várják a csodát, ami legtöbbször sosem jön el... és mikor feleszmélnek, már nem tudnak ebből a szerződésből kihátrálni, hónapokig csúszhat az értékesítés.

Lokálisan erős hálózatok

Főleg Budapesten és a nagyvárosokban jellemzőek azok a kisebb, jobbára 8-10 irodával rendelkező hálózatok, akik arra mennek rá, hogy lokálisan erősek legyenek, tehát az adott kerületet jól ismerjék és olyan értékesítők dolgozzanak náluk, akik a kerületben vagy a környéken laknak. Ezek az irodák 25-30%-kal olcsóbbak mint a legnagyobbak, ráadásul profibbak és alaposabbak, valamint a szerződéseikben is rugalmasabbak tudnak lenni, de ezeknél a hálózatoknál is nagyon nagy a fluktuáció a magyar munkaerőpiaci helyzet miatt, így a profizmus itt is van, hogy elmarad az elvárttól. Mit is lehet akkor tenni?

Az ember számít, nem a háttér

Vannak a piacon olyan értékesítők, akik évek óta megbízhatóan és becsületesen végzik a munkájukat. Vannak olyanok, akik már teljesen saját vállalkozásként viszik a boltot, vannak, akik egy kisebb hálózatban vállaltak franchise-iroda szerepet (mint pl én is), így képzik az új értékesítőket. A legfontosabb változás szerintem a mai ingatlanpiaci közvetítők között, hogy nem az iroda számít, hanem az ember. Ne azt nézzük, hogy milyen iroda vagy milyen háttér áll az értékesítő mögött, hanem azt, hogy milyen tapasztalt az értékesítő, beszélgessünk el vele, hallgassuk meg az ingatlanról a véleményét, kérdezzük meg hogy szerinte jó-e az ár, tehát teszteljük. Egy jó értékesítő agilis, ismeri az épületeket, az építőanyagokat és a környéket, de ami a legfontosabb: nem fog hazudni. Én is mindig megmondom a tulajdonosaimnak, ha a piac jelenlegi állása szerint sokallom az árat. Ezt sokan nem szeretik, de hazudni teljesen felesleges, mert ha a piaci ár fölött elkezdjük árulni az ingatlant és nem sikerül eladni, akkor két dolog lehet: vagy nem értünk hozzá mert túláraztuk, vagy hazudtunk hogy megkapjuk a megbízást, ezáltal eljátszuk a tulajdonos bizalmát. 

Mezítlábasok

Több magánértékesítő van mostanában a piacon, akikkel általánosan két fő baj van: nem értenek hozzá és nem adóznak. Persze vannak kivételek, vannak, akik évek vagy évtizedek óta megbízhatóan dolgoznak, fizetik maguk után az adókat, számlát adnak és korrektül tudnak érvényesülni a mai piacon is, de sajnos az ilyen értékesítők aránya nagyon kevés, sajnos én is több olyat ismerek, akinek semmi háttere és tudása nincs, mint olyat, aki becsületes.

Tehát a legfontosabb

az, hogy jól válasszunk. Kérdezzük meg a szomszédokat vagy a környéken lakó rokonokat hogy tudnak-e jó ingatlanost, nekik segített-e már értékesítő és elérték-e azt a célt, amire szükség volt. Legyen számlaképes, legyen egy irodája, ahova az érdeklődőket előszűrni be tudja hívni és legyen meg az az agilitása, amivel érdekeinket tudja képviselni. Ismerek értékesítőt, aki bár csak fél éve csinálja, remek munkát végez, de ismerek olyat is, akinek több éves tapasztalata van, de még mindig nem képes felfogni, hogy ebben a szakmában sokkal komolyabb tudásra lenne szükség.

Ha valaki megbízható budapesti ingatlanost keres, írjon nekem bátran a Facebook oldalamon keresztül és ajánlok valakit, aki biztosan képes lesz segíteni.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9617763806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása