Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Miért jó a közvetítői szakmának a munkaerőhiány?

2017. július 13. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A hatalmas kivándorlás nem csak a balatoni éttermeket és a szobafestő-mázoló szakmát, hanem az ingatlanközvetítőit is érinti. De miért tesz ez jót a szakmának és az ügyfeleknek? Pro-kontra.

5629b4a3f0e1fe689badd94c7b8fe00e.jpg

Pro

Régóta - általam is - kikezdett szakma az ingatlanközvetítés, ugyanis borzalmasan fáj, hogy főleg a nagyobb, országos franchise cégek úgy engedik a "kollégákat" ügyfelezni, hogy semmi tárgyi tudás és tapasztalat nincs a hátuk mögött - ezzel lejáratva az amúgyis a gödör alján fekvő szakmát. Ellenben most, a nagy munkaerőhiány-időszakban nincs új ingatlanos. Minden hálózat hirdet folyamatosan, mindenki jobbnál jobb feltételekkel próbálja az értékesítőt becsábítani a hálózatához, de akkor, amikor 1-1 áruházlánc nettó 200e Ft fölötti fizetést tud adni egy sima bolti eladónak/pénztárosnak különösebb képzettség nélkül, miért lenne bárki jutalék rendszerű munkahelyen vállalkozó? Ez egyrészt érthető, másrészt tökéletesen mutatja, mennyire nem szeretnek az emberek Magyarországon dolgozni. Az ingatlanszakmában átlagos 6-8 órás munkanapokkal és megfelelő szorgalommal kényelmesen megkereshető a fenti összeg többszöröse is, de mégis csak a közvetítők 5%-a keres évi 10 millió forint fölött. Miért? Egyetlen dolog: szorgalom. Ha valaki szorgalmas és dolgozik, kitűz maga elé célokat, jönni fognak az eredmények. Nagyon fontos, hogy egy kezdőnek megfelelő mentora és oktatása legyen az elején, de nálam a második hónaptól kényelmesen lehet pénzt keresni, mert végig segítem az új embereimet - az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy én is keresek jelenleg is embert, de hozzám is nagyon kevés önéletrajz érkezik. A hatalmas PRO ebből az, hogy megint megtisztult a szakma. Akik jelenleg ingatlanoznak, azok tapasztaltabbak, akik értenek ahhoz, amit csinálnak. Még mindig nem 100%-ban igaz ez, még mindig fontos, hogy kérjünk ajánlást és nézzünk utána az adott értékesítőnek, de ilyen szempontból sokkal jobb a helyzet, mint régen.

Kontra 

A munkaerőhiány nagy hátránya, hogy a kevés értelmes jelentkező közül nagyon nehéz kiképezni a következő használható közvetítői réteget. Sok kollégám 10 éves tapasztalattal a háta mögött is képes ebben az időszakban abbahagyni és inkább olyan alkalmazotti rétegben dolgozni, ahol kap egy fixet... valahol megértem, a fix pénz legalább mindig megvan, akkor is lehet rá számítani, amikor rosszabb időszakok vannak, de ekkora tapasztalatot vétek és pazarlás eldobni, szerintem. Szóval jelenleg amelyik iroda nem zárt be, 2-3 emberrel lézeng és próbál megélni, így bízom abban, hogy lesznek még olyan emberek, akik meg akarják próbálni ezt a rugalmas és emberközeli szakmát, ami sosem monoton és sosem lehet megunni. 

Attila

Ha érdekel az ingatlanközvetítés, én is keresek embereket zuglói irodámba, jelentkezz fényképes önéletrajzzal a Facebook oldalamon keresztül!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6217763804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása