Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Még mindig emelkedhetnek a lakásárak?

2017. július 17. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a jelenlegi lakásár-emelkedés csökkent vagy stagnál, a jövővel kapcsolatban azonban eltérő véleményeket olvashatunk mind Budapesttel, mind a vidéki nagyvárosokkal kapcsolatban. Új hét, új bejegyzés.

4_2-tarsashaz1-448x305.jpg

A Portfólión lejött a minap egy cikk, amiben leírják, hogy bár csökken a lakások és családi házak árainak emelkedési üteme, sokan még az árak duplázódását sem tartják kizártnak. Többen elmondták véleményüket a 2017 közepi adatok és elképzelések alapján, amiből jól látszik, hogy bár a múltat elemezgetni mindenki remekül tudja, Soros sem tudná megmondani, merre tart a piac...

Abban mindenki egyetért, hogy az albérleti piac és az albérlet árak elérték a fizetőképesség határát, így ott drágulás biztosan nem várható, bár csökkenés is csak az átlagnál valamilyen szempontból rosszabb (rossz elhelyezkedés, rossz állapot, szuterén, stb) ingatlanok esetén lehet: szokjuk tehát azt, hogy a mostani árakon fogunk tudni bérelni egy pár évig. 

Az új, még most épülő projektek esetében a legtöbben azért látnak problémát, mert az építőanyagok folyamatosan drágulnak és a szakértői munkaerő is szegényes: csúszhatnak tehát a nagyobb projektek, erre lelkiekben minden leendő tulajdonos készüljön fel... bedőlés nemigen várható, mert az alacsony áfatartalom és a magas árak miatt a beruházónak érdekében áll a mihamarabbi befejezés és a használatbavételi megszerzése, mivel a legtöbb bank csak a használatbavételi, illetve az albetétesítés után tudja a felvett hitelt az ingatlanra terhelni, tehát a hitelösszeget a beruházónak kifizetni.

Az én véleményem az, hogy a drágulás folyamatos lassulása ha még nem is csap át közvetlen stagnálásba, minimálisan lesz csak érzékelhető a következő fél évben - és itt is inkább csak a fővárosi társasházi lakásokra gondolok. Úgy gondolom, vidéken már eléggé veri a plafont az ár, vidéken és a fővárosban is igaz az, hogy csak az vesz, akinek vagy nagy szüksége van a váltásra, vagy ki tudja használni a CSOK adta lehetőségeket, illetve az alacsony és remek feltételekkel felvehető hitellehetőségeket... vagy az, akinek tökmindegy, mennyiért vásárol mert megteheti... Én nem vagyok irigy, nem mondom hogy nem vásárolnék így szívesen ingatlan(oka)t. :)

Aki elmondaná a véleményét, bátran írja meg nekem Facebook oldalamon keresztül. Akinek hitelre lenne szüksége, bankfüggetlen hitelügyintézővel dolgozunk, szívesen segítünk bárkinek hitele intézésében, csak írj nekünk ugyancsak Facebookon bátran és segítek elintézni ingyen és bérmentve.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9817763802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása