Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Érdemes foglalkozni a lakástakarékokkal?

2017. július 27. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Egy átlag magyar ember legjelentősebb vagyontárgya az ingatlana, egyértelműen a legnehezebb hozzájutni is. Remek hitellehetőségek futnak jelenleg, ami mellé az állam is besegít: a lakástakarékok mindenki számára jó alternatívát jelenthetnek.

20160203tarsashaz5.jpg

Vásárláshoz, felújításhoz

Nem csak új vagy használt ingatlan vásárlásához lehet igénybe venni lakástakarékot: meglévő ingatlan felújításához is felhasználható, így mindenki számára remek lehetőség lehet.

A legfontosabb az, hogy ez egy olyan önálló megtakarítási forma, amit ha megfelelően fizetsz, az állam évente 30%-kal megtámogat. A legnagyobb fizetési havi összeg szerződésenként 20 ezer forint, ha rendesen fizetsz, ez 240 ezer forint évente. Ehhez jön hozzá a 30% állami támogatás, ami 72 ezer forint, évente. 10 éves szerződésnél ez könnyen kiszámolhatóan már 720 ezer forint, több szerződés esetén jól kiszámolható, mennyire sokat jelenthet egy felújításkor. Egy embernek egy szerződése lehet, ugyanis adószámhoz kötött, ellenben egy ember megteheti azt, hogy egy másik legyen a kedvezményezett: például apa és anya 1-1 szerződéssel támogatja az egy szem lányuk lakásvásárlását, akinek ugyancsak van egy szerződése... ez 10 év alatt egész komoly kis summa lehet: 1 szerződés 10 év után 3 135 000 Ft-ot ér, ami 4.85%-os garantált hozam - a mai világban ez elég korrekt. Azon megtakarítási lehetőségek közül, melyeknek a biztonságát állami garancia szavatolja, messzemenően a lakástakarék nyújtja a maga 5%-ával a legmagasabb hozamot.

Mindig van jobb

Csak egy maroknyi vállalkozás foglalkozhat lakástakarékokkal (a jelentősebbek az Erste, Fundamenta, OTP), de mindig másik ad kedvezményeket. Az alap dolgok mindenhol ugyanazok (maximum 20e Ft-os befizetés, kamatok, miegymás), de például mindig van cég, aki elengedi bizonyos feltételek mellett a nyitási díjat, esetleg valami egyéb kedvezményt talál ki - érdemes tehát mindig megfelelően tájékozódni, jópár tízezer forintot spórolhatunk már az elején.

Ha érdekelne lakástakarék, minket is megkereshetsz Facebook oldalunkon keresztül, bankfüggetlenül meg tudjuk találni neked a megfelelő megoldást.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6617763800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása