Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mit várhatunk el REÁLISAN egy ingatlanközvetítőtől?

2017. augusztus 31. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sok tulajdonos a pokolba kívánja, mások milliókat köszönhetnek neki: az ingatlanközvetítők munkája nehéz, bárki bármit gondol, pontosan ezért csak nagyon kevesek végzik megfelelően. 

use-a-real-estate-agent-couple-image.png

Sokoldalúság

Egy jól dolgozó közvetítőnek rengeteg dologhoz kell értenie. Ez úgy is igaz, hogy ebből a sokmindenből elég csak szeleteket ismernie, például nem kell tudnia programoznia, elég a számítógép megfelelő kezelése Excel, Word, saját adatbázis és alaprajz rajzolás tekintetében. Sok ingatlanos itt eléggé elvérzik, mert hiába kommunikál megfelelően és sikerül a szerződést megkötni, az utómunkák hiánya vagy nem megfelelő minősége elveszi azt az előnyt, amit szóban szerzett.

Piaci ismeretek

Nem a kofákra gondolok: az ingatlanpiac változásaival országosan és a saját területünkön is kötelességünk tisztában lennünk. Tudnunk kell, hogy az újépítésűek felhúzása miatt milyen piaci trendek következnek, merre várhatóak a családi házak és a panelházak árainak elmozdulásai, mi várható a pénzpiacon. Ehhez nem kell ilyen irányú végzettség, csak megfelelő utánajárás és egy kis tapasztalat.

Műszaki ismeretek

Egy jó ingatlanosnak tudnia kell, hogy 1-1 ház miből épült, kb mikor, tudnia kell hogy mi a különbség az erkély, a terasz és a loggia között - tehát sok olyan műszaki dologgal tisztában kell lennie, amivel általában a tulajdonosok sincsenek - miért is lennének, nekik nem feladatuk, ezért szeretnék ránk bízni. Ez egy nagyon fontos és messze nem elhanyagolható tudás, mert itt is lehet a különbség a jó és az átlagos ingatlanos között; érdemes tehát mindig utánanézni ezeknek a dolgoknak.

Szorgalom

A legtöbb ingatlanos - hiába lenne meg máshoz is a tudása - semmi mást nem csinál, csak miután felvette az ingatlant és bekötötte a szerződést, csak felteszi a legnagyobb 1-2 portálra és várja a csodát. Ez édeskevés. Rengeteg piaci lehetőségünk van, amivel bővíthetjük a lehetőségeinket az értékesítés elősegítéséhez, de sajnos a közvetítők 90%-a semmit, vagy csak részben használ ki... szórólapozás, flyerezés, kirakatban hirdetés, belső rendszerben kiküldés, molinóval és táblával az erkélyen hirdetés... sorolhatnám. A közvetítés csak akkor ér valamit, ha a közvetítő hozzáadott értéket jelent az üzlet létrejöttében. A tulajdonos is fel tudja rakni az ingatlant netre, nekünk ez a feladatunk max 10%-át jelenti.

Reális elvárások

Reálisan tehát az alábbiakat várhatjuk el: az ingatlanunk megfelelő beárazása (általában piaci árelemzést szokott hozni az értékesítő, fontos, hogy higyjünk neki...), megfelelő fényképezés és adatok felvétele, mindenhova felpakolása, hirdetése online és offline platformokon is. Miután befut egy érdeklődő, annak megfelelő kezelése, az ingatlan profi bemutatása és műszaki tudásának hasznosítása, majd az ajánlat megfelelő kezelése és a szükséges háttérmunkák segítése (ügyvéd, energetikus, stb). Az üzlet létrejötte után sem szabad a markunkat tartva eltűnni és elérhetetlenné válni: végig kell vinni a folyamatokat a hitelfelvétel segítésétől kezdve a kulcsátadásig és az átadás-átvételi megírásáig. Akkor lesz mindenki elégedett és boldog, ha a kulcsátadás megtörtént és mindenki azt kapta, amit várt. Ez a feedback miatt is fontos: ilyenkor fog mindkét fél továbbajánlani minket.

A fentieket hangsúlyozom, tehát ez a REÁLIS elvárás. Az, hogy a túlárazott ingatlanunkat a közvetítő nem tudja eladni, nem feltétlen az ő hibája. Volt olyan ügyfelem, aki még azzal sem foglalkozott, hogy a fotózáshoz a redőnyök felhúzását megoldja: "leszakadt, lesz@rom...". Így nem lehet. Az ingatlan nekünk egy termék. El tudjuk engedni az érzelmi kötődést, mivel nekünk nincs, így reálisan tudunk árazni, fontos, hogy hinnetek kell nekünk.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2017763792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása