Ingatlanpiaci tanácsadó blog

A legkönnyebben eladható ingatlantípusok

2017. szeptember 07. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A jelenlegi, elég drága és felforgatott ingatlanpiacon is vannak olyan típusok, amiket több okból is könnyű eladni, de ezeknél is lehet hátulütő.

budapest_larsen-nielsen.JPG

Panelek

A panellakásokat jellemzően könnyű eladni, mivel nagyon könnyű őket beárazni: minden fajta piacon néhány százezer forint pontossággal belőhető az ár, csak a kilátás és az állapot tehet általánosan különbséget - no meg természetesen az inkompetens tulajdonosok: saját példa, hogy a környéken jellemzően 17-18 M Ft-ért árult ingatlanok mellett a tulajdonos mindenáron 20 M Ft-ot szeretett volna kézbe lakásáért (a kézbe azt jelenti, hogy efölött kell lennie az alkunak és a közvetítő jutalékának is), és amikor őszintén elmondtam neki a piaci helyzetet és a környékbeli árakat is prezentáltam, még ő volt megsértődve... Nem is tudta eladni, én természetesen ilyen helyzetben nem tudok segíteni: túlárazott ingatlanokkal én sem tudok csodát tenni, csupán abban tudok segíteni, hogy a hirdetés elindításától az eladásig és a kulcsátadásig minden simán és sallangmentesen menjen anélkül, hogy stresszeljen egy másodpercet is valamelyik fél.

Újépítésűek

Minden budapesti kerület konkrét átlagárazásakkal rendelkezik az újépítésű lakások tekintetében, így akár teljesen új, akár használt, de még újépítésűnek minősülő (a használatbavételi engedély megkapásától számított 10 éven belül) lakásokat is jól lehet árazni. Általánosan visszatérő hiba azonban az, hogy a tulajdonos a komplett felújítást/átépítést bele akarja számolni az eladási árba... ő hiába vásárolt eredeti Valentino csempét Olaszországból, az ő ízlését senki nem fogja az eladáskor megfizetni, csak reális árképzésnél. Általánosan azt lehet mondani, hogy egy 10 éves újépítésű lakás általános állapotban, az eredeti burkolatokkal csak kb 10%-kal ér kevesebbet, mint egy ugyanabban az épületben lévő ugyanolyan alaprajzú, de egyéni ízlés szerint komplett felújított lakás - függetlenül attól, hogy mennyit költöttek rá. 

Termékek

Fontos hozzátennem azt, hogy egy jó közvetítő megválasztása ilyenkor is kritikus lehet. A legfontosabb az, hogy nekünk közvetítőknek az ingatlanok csak termékek, amelyek értékesítése a lehető legmagasabb áron a feladatunk. Minden tulajdonos valamilyen szinten kötődik saját ingatlanjához, érzelmi szálak, emlékek kötik oda, amiket akarva-akaratlanul beépít a vételárba - ezt el kell tudni engedni és ehhez elengedhetetlen egy jó beszélgetés egy közvetítővel. Lejáratott és unalmas szöveg már, de ha csak egy ember a fenti mondatok elolvasása után megbízható ingatlanost keres és fel tud építeni egy olyan bizalmi kapcsolatot, aminek a vége egy korrekt és jól sikerült értékesítés lesz, már megérte gépelnem ma reggel is :)

Mindenkinek kellemes napot és hamarosan jó hétvégét!

Szűcs Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7017763790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása