Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Sok építkezés csúszni fog Budapesten - újlakás helyzet

2017. szeptember 26. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az ujotthon.hu felmérte 2017 szeptember elején a jelenleg futó újépítésű projektek számát és jelenlegi helyzetét, eladási és építési statisztikáit. A felmérésből az látszik, hogy jelenleg 28400 lakás épül különböző kerületekben szerte Budapesten, összesen 446 projektben. 

4_2-tarsashaz1-448x305.jpg

Elkészülés

Nem sok ingatlan készült ezév szeptemberére el: 550 lakásból válogathatnak a már átadott épületekben a vevők, a 2018-ra elkészülő ingatlanokból 11 500 vár még eladásra. A 2019-re ígért 5 500 lakás közül azonban még több, mint a 65% szabad. Általános vélekedés a felmérést végző portálnál és a szakértőknél is, hogy a jelenleg épülő projektek jó harmada nem fog időben elkészülni, ennek okai főleg a drága és egyre nehezebben hozzáférhető szakértelem, valamint a dráguló építőanyagok és az alacsonyabb kereslet miatti késlekedés - sok projekt a befizetett pénzekből épül, számottevő banki hitel nélkül; érdemes tehát a kinézett projektnél pontosan tájékozódni és akár garanciát is kérni.

Lokáció 

A felmérést végző portál szerint a legtöbb új lakás a 11. és a 13. kerületben épül, 7 900 illetve 7 300 darab, nem meglepő tehát, hogy ezen két kerületben is van a legtöbb projekt: a budai oldalon 57, a pestin pedig 90 beruházás fut az adott kerületben. Összesen 16 400 lakás vár eladásra, ez a teljes újépítésű állomány majd 58 százaléka. Ezek jó része még csak tervezőasztalon létezik, a beköltözhető lakásoknak kevesebb, mint fele áll még üresen.

Fellendülés

Komoly előrelépésnek számít, hogy a tavalyi évhez képest az újlakás-kínálat 71%-kal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya 2 százalékkal csökkent. Ezek nagyon szép számok, amik egyértelműen a CSOK-nak, valamint a fejlesztőket segítő áfacsökkentéseknek köszönhetőek akkor is, ha a használt lakások kárára történt mindez.

A projektek száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, ahol a meglévő beépítés jelentősen korlátozza a fejlesztőket, így például az első és az ötödik kerületben. Hasonlóan kis számban jelentek meg társasházi projektek a kertvárosias hangulatú peremkerületekben is, ahol átlagosan tíznél kevesebb beruházást hirdettek meg a fejlesztők.

A legtöbb projektet fejlesztő cégekhez köthető az épülő és tervezett beruházások 25 százaléka, összesen közel 7,1 ezer lakás. A Cordia, a Biggeorge Property és a Metrodom a legnagyobb lakásfejlesztők a fővárosban, de nem ők rendelkeznek a legnagyobb arányban eladatlan lakásokkal – mondta Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon elemzője.

Az oldal szakértői bejárták a 2018 elejéig átadásra tervezett építkezéseket és a helyszínen tapasztalt készültségi fok alapján több mint egyharmaduknál értékelik úgy, hogy nem lesz kész a határidőre az ingatlan. A legrosszabb a helyzet Zuglóban, ott a beruházások több mint fele fog csúszni szerintük.

Átlagárak

Négy kerületben nőtt egymillió forint fölé a négyzetméterár: az első, a második és a tizenkettedik kerületekben 1,1 millió forint körüli az ár, az ötödik kerületben azonban már 1,8 millió forint - persze alig található benne új lakás. A legtöbb beruházási projekttel bíró kerületekben ettől azért messze vannak: a tizenegyedikben 695 000, a tizenharmadikban 722 000 Ft az átlagos négyzetméterár. A legolcsóbban a peremkerületekben lehet lakáshoz jutni, itt 391 ezer forint az átlagos ár. Kicsivel 500 ezer forint alatt van még a huszadik és a huszonkettedik kerület is.

Érdemes tehát jól megnézni, hogy hol és mennyiért vásárolunk, különös tekintettel a befejezésre és a garanciákra.

Az adatokat köszönöm az ujotthon.hu-nak!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr117763784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása