Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hatással lehet a Brexit a magyar ingatlanpiacra?

2017. október 10. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Jelenleg 2019 márciusára várható a British Exit, azaz a Brexit, amikor az Egyesült Királyság kilép az Európai Unió égisze alól - de várható tömeges hazavándorlás, ezáltal ingatlanpiaci változás?

brexit-3-749x415.jpg

Kivándorlás, hazavándorlás 

Tény, hogy a kivándorló/kiköltöző magyarok túlnyomó többsége azért költözött az Egyesült Királyságba, mert az erős font és a jó fizetések lehetővé tették, hogy spóroljon vagy haza tudjon küldeni pénzt itthon maradt családtagjainak, esetleg fizesse a svájci frankos hitelét (- ironikus). Azonban a Brexit komolyan megzavarhatja a dolgokat, ugyanis a bejelentéskor is nagyott esett a font árfolyama és azóta sem tudott helyreállni: jelenleg is 10-12%-kal kevesebbet ér, mint a bejelentés előtt. 

Jelenleg ha a lakosságot számoljuk, London Magyarország egyik legnagyobb városa, kb 350ezer (regisztrált) magyar él az Egyesült Királyság területén (véleményem szerint jóval több, de ennyit mutatnak a statisztikák), ennek túlnyomó része a fővárosban, vagy annak közvetlen agglomerációjában. A Brexit őket is komolyan érintheti, ugyanis bár az élet ugyanannyiba vagy még többe fog kerülni mint most, a font értéke bizonyosan komolyan csökkenni fog, ezáltal is értéktelenítve a hazaküldött pénzeket - jogosan merül fel tehát a kérdés: mennyien fognak hazajönni kényszerből vagy választási lehetőségből?

Munkaerőpiac

Itthon látványosan szenved szinte minden vállalkozás az emberhiánytól: egymást strófolva próbálnak jobbnál jobb fizetésekkel embereket felvenni, így egyre többen kacsintgatnak külföldről is ezekre a számokra: hiába keresne esetleg feleannyit itthon mint kint, az élet is feleannyiba vagy még kevesebbe kerülne, ráadásul a családja és barátai is itthon vannak... 2015-ös mérések alapján a kint élő magyarok mintegy ezer milliárd forintnyi fontot küldenek haza évente. Ez a magyar GDP közel három százaléka. Ugyanezt a pénzt azonban jelenleg itthon is meg lehetne termelni, de abban biztos vagyok, hogy a tényleges kilépésig a legtöbben "csak" érdeklődés szinten lesznek a témával, mert még mindig benne van a levegőben, hogy az egész kilépésből semmi nem lesz... de a kilépés pillanatában és a font leértékelődésekor sokan fognak megindulni hazafele. De fel vagyunk erre készülve?

Ingatlanpiac

Jelenleg úgy gondolom, fel. Több ezer/tízezer álláslehetőség közül válogathatnak a képzett és a kevésbé képzett emberek is, egy sima áruházlánci pénztáros is meg tud keresni nettó 180 ezer forintot is Budapesten, különösebb megerőltetés nélkül is és természetesen lakni is olcsóbb Londonhoz képest - hiába gondolja sok magyar azt, hogy a mostani árak elszabadultak. Mind eladó, mind kiadó szinten a budapesti árak véleményem szerint a magyar fizetőképesség határán vannak, de akik egy 2 szobás lakásért Londonban 1800 fontot kénytelenek kifizetni (mai árfolyamon olyan 620 ezer forint), azoknak ajándék az ugyanolyan lakás 120 ezer forintért Zuglóban... Vásárolni is többen kezdtek el már kintről, jelenleg még befektetés-szinten, de többen gondolnak már most arra, hogy mi van ha hirtelen haza akarnak vagy haza kell jönni... sosem jön rosszul, ha van itthon egy ingatlan, amit addig is lehet hasznosítani. A most épülő társasházi lakások a Brexit tényleges bekövetkeztére tehát biztosan elkészülnek, így az ingatlanpiac és a munkaerőpiac is tárt karokkal várja/várná a hazaköltözőket és talán kicsit helyrebillenhetne az itthoni helyzet, mert addig nem látok érdemi előrelépést ez ügyben.

A hazaköltözési lehetőséget pedig meg kell adni a külföldön élő magyaroknak: szerencsére több olyan multi és komolyabb anyagi forrásokkal rendelkező közepes méretű cég is látja a lehetőséget a "hazacsábításban", így folyamatosan hirdetnek ottani munkaerőközvetítő és -kölcsönző cégeknél is: fontosnak tartom, hogy itthon tanult, jól képzett magyarok itthon kamatoztassák tudásukat és építsék a magyar gazdaságot.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9717763780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása