Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ez is egy munka, hiába utálsz minket

2017. október 30. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az ingatlanközvetítés nem most éli legjobb időszakát a 21. században, nagyjából mindenki tudhatja vagy a blogomból vagy saját tapasztalatból, hogy miért. Nem segít a munkaerőhiány és a rossz képzések, valamint a megfelelő törvényi szabályozás hiánya sem, de ettől ezt a szakmát is ugyanolyan emberek végzik vagy próbálják végezni, mint bárki más - pont ezért fáj, ha nem sikerül egy üzlet. 

Sok a hiba

Sokat bántom a szakmámban dolgozókat de bárki bármit mond: joggal. Felkészületlen, igénytelen és lekezelő "kollégák" próbálnak segíteni olyan, többnyire jószándékú embereknek, akik életükben nem értékesítettek vagy vettek még ingatlant és elkélne egy profi segítsége, ilyenkor persze mondanom sem kell, mennyire nem lesznek elégedettek az eredményekkel. Nyomatékosan kérek tehát minden tulajdonost, hogy csekkolja le az ingatlanost a megbízás előtt - lehet hogy szimpatikus lesz, de ha alkalmatlan a munkára, csak sörözni érdemes vele, a legértékesebb tulajdonunkat rábízni semmiképpen nem (itt egy kis segítség a kiválasztáshoz).

Sokat bántom tehát a "kollégákat", de a jót is szükséges kiemelni: többen vannak, akik felkészülnek és segítenek, többen vannak akik tapasztalatukkal és összeköttetéseikkel teljesítik a kérésed, legyen az bármilyen nehéz... És vannak olyanok, akik mindig próbálnak megújulni, valami újat behozni a piacra, ilyen most például a becsületkasszás ingatlanos. Nem ismerem a fickót és azt sem merem állítani hogy működni fog a dolog, de egyértelműen szimpatikus az a fajta megújulni próbálkozás, amit ő hoz, de ilyenek az egyik előző bejegyzésemben kiemelt srácok is, akik az online marketinget fejlesztették profi szintre.  

De van még egy fontos aspektus, amit viszont ritkábban vizsgálok: az ügyfél-oldal. Hiába teszek meg mindent, hiába teljesítek minden kérést és tudom megoldani, amit a tulajdonos vagy a kereső kért, van, hogy hoppon maradok. Hogy miért? Mert túlságosan bízom az emberekben és az emberek néha nagyon rosszindulatúak és számítóak tudnak lenni, ha a jutalék kifizetéséről és az ügylet korrekt lezárásáról van szó. Én is bérből-fizetésből élő ember vagyok, a sikerdíjam az egyetlen bevételi forrásom, van egy feleségem és egy hamarosan születendő gyermekem, azért teszek meg mindent az ügyfeleimért és az ügyfeleimnek, hogy nekik a lehető legjobb életet tudjam biztosítani. Kicsit keserű sorok ezek most, ezzel tisztában vagyok... ennek pontosan az most az oka, hogy most egy ilyen helyzet miatt csúnyán hoppon maradtam: hitelkifizetés miatti sürgős eladás, szereztem rá vevőt és korrekt ajánlatot, erre az eladó eltűnt mint szürke szamár a ködben.... Nem válaszol sem telefonra, sem emailre már több mint egy hete, a bejelentett lakcíme az eladó ingatlan ahol már nem él... mit tehetünk ilyenkor? Nehéz a helyzet nagyon. Szerencsére sok ismerősöm van akik segítenek az ügyet megfelelő irányba terelni és lezárni, mert az eltűnés nem lezárás. A tulajdonosnak joga van meggondolnia magát az értékesítés bármilyen folyamata közben, de azt el kell fogadni, hogy ilyenkor is vannak kötelezettségek a lezáráshoz. Én is rengeteg munkát és pénzt tettem az ügymenetbe és borzalmasan zavar, hogy nincs lezárás sem eladással, sem szerződésfelbontással...

Szerencsére az általános tapasztalatok mindkét irányban sokkal jobbak ennél, én is inkább korrekt eladókkal és keresőkkel találkozom, ahogy a másik oldal is korrektül és elégedetten szokott az ügyletből kiszállni - különben nekem sem lenne értelme folytatnom ezt a munkát: engem is az elégedett ügyfél és az ezáltal érkező ajánlás éltet és tesz elégedetté.

Legyen mindenkinek szép hete és jó munkát mindenkinek, ha valaki budapesti ingatlan értékesítésében gondolkodik, keressen engem vagy a blogon keresztül, vagy Facebook oldalamon át bizalommal! :)

U.I.: azt is megírhatod, hogy a fenti szituációt hogyan kezelnéd, minden segítséget szívesen fogadok, így nem nagyon jártam sosem, így tapasztalatlan vagyok...

Attila

monday1.png 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7317763776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása