Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Legfelső emeleten lakni átok vagy áldás?

2017. november 02. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Egy 10 emeletes panelház legfelső emeletén lakni egészen más, mint egy újépítésű 7 emeletes ház legfelső szintjén, de mindkettő komoly kompromisszumokkal jár, csak más-más szemszögből. Lakástípusok szerinti elemzés következik, árkülönbségekkel.

76078.jpg

Panellakások

A panelek esetében egyértelműen több hátránya van a legfelső emeletnek, mint előnye. A legfontosabb és magától értetődő a lift. Egy 60-as években a világháború után kialakult lakáshiányt enyhíteni kívánó vezetés által építtetett házak mára elavultnak számítanak a benne lévő infrastruktúrával együtt, így amikor egy elhanyagolt lift megáll, a legfelső emeleten lakók számára gyakorlatilag megáll az élet - főleg a babakocsisok, kisgyermekesek és öregek felejthetik el a "leszaladok a boltba" mondatot: komoly edzés két szatyorral felbaktatni a lépcsőn. Saját tapasztalatból tudom, hogy elromlott lifttel lehetetlen eladni egy legfelső emeleti panellakást...
A még panelprogram előtti és kissé elhanyagoltabb panelek teteje ugyancsak nincs megfelelően szigetelve, így nyáron nagyon át tud melegedni, ellenben télen a felszálló meleg levegő az egész házból itt gyűlik össze... a legtöbb legfelső szinten élő télen is nyitott ablaknál alszik, olyan meleg van az ingatlanban.
Az árakat tekintve is egyértelmű a helyzet: ugyanazon a lakótelepen (példának most Kőbányát néztem) legfelső emeleti 68 nm-es 3 szobás felújítandó lakást már 15 M Ft-os irányáron is lehet kapni, addig köztes emeleteken 10-15%-kal drágábbak az ingatlanok - akár csak egy-két emelettel lentebb is.
Ellenben az örökpanoráma - legyen a lakótelep bárhol a fővárosban - elvehetetlen és egyértelműen előnynek számít.

Polgári tégla lakások

A legtöbb hirdető és ingatlanközvetítő azon kívül, hogy saját magát és megbízóját megszívatja, amikor a hirdetést anélkül teszi fel, hogy a 4. emeleti lakáshoz nincs lift, a vevőnek is felesleges kört csinál. A város szinte minden szegletében fordulnak elő olyan 3 méternél magasabb belmagasságú lakásokkal rendelkező függőfolyosós házak, amik akár 100 évesek vagy idősebbek is lehetnek, de a liftet azóta sem építtette meg a lakóközösség, így a panelekhez képest egy adott emeletre sokkal hosszabb úton, sokkal több lépcsővel szükséges felmászni. Jellemzően 3 vagy 4 emeletes házakról beszélünk, ahol ezt a két szintet a legmacerásabb megközelíteni is - a belső kerületekben akár 20-25%-os árkülönbség is lehet egy ugyanabban a házban lévő első és harmadik emeleti lakás között, természetesen az első emeleti javára. Itt viszont a házak állapotától függ inkább az, hogy mennyire lakható és komfortos a legfelső emelet: ha megfelelően rendbentartott a tető, szigetelt a padlástér és nincs beázás, a szimpla házközponti fűtéses lakásoknál sem lesz érezhető különbség a lentebb lévő lakásokhoz képest, így ténylegesen csak az emeletek megmászása jelenti a komfort- és az árkülönbséget is.

1461057816bartok_bela_ut-113_nm_kiado_lakas_2.JPG

Újépítésű társasházi lakások

Az egyre szigorúbb építési szabályozások miatt az újépítésű társasházi lakások legfelső emeletei kifejezetten keresettnek számítanak: itt a legkisebb az esélye az eléépítésnek, kiváló a hőszigetelés, remek a panoráma és sokszor nagyobb erkélye vagy terasza is van ezeknek az ingatlanoknak, mint az alattuk levőeknek. Budapesten emellett rengeteg legfelső emeleti ingatlanhoz tartozik a lapostetős kialakítás miatt praktikusan kialakítható tetőkert- és tetőterasz-megoldás is: amellett hogy a lakás fölött egy komplett zöldterületet jelent egy tetőkert, a földréteg szigetelés szempontjából is kiváló. Így tehát az új vagy újépítésű de használt ingatlanok esetében a trend egyértelműen fordított: egy adott házban lévő legfelső emeleti lakás és egy köztes emeleti lakás árának különbsége a legfelső emelet irányába dől, nem is kevéssel: akár 30%-os különbség is lehet (ha csak a lakás alapterületét veszem és a kerteket nem számolom bele), mert a köztes emeleteken jellemzően ugyanolyan alaprajzokat találunk egymás alatt, a legfelső emeletiből csak egy lesz... vagy legalábbis abból a típusból csak egy akad azon az oldalon, egy adott fekvéssel és benapozottsággal.

architecture-surprisingly-house-rooftop-gardens-designs-thinkter-wood-flooring-come-with-modern_house-modernrooftop-garden_garden_madison-square-garden-barnsley-gardens-bamboo-new-york-botanical-garde_797x598.jpg

Tudom hogy sok aspektust nem vizsgáltam például mindenképpen előnynek számít egy legfelső emeleti ingatlannál az, hogy nincs felettünk 3 gyerekes család akik még este 10-kor is rohangálnak a lakásban, vagy egy olyan nő aki még este 11-kor is magasarkúban közlekedik a parkettán... ahogy vizesedés és beázás szempontjából is csak érintőleges volt a bejegyzés, de később is írni kell valamiről, nemde? :) 

Amennyiben elmondanád véleményed vagy megosztanád tapasztalataid egy ilyen ingatlanról, ne tarts magadban: írd meg nekem Facebook oldalamon keresztül! 

Mindenkinek kellemes novembert!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1717763774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása