Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Rejtett hibák egy ingatlanban 2 - a salétromosodásról és megszüntetéséről

2017. november 20. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A hőhídról és a pára lecsapódásáról előző posztomban írtam, most a lentről jövő, asztmát és allergiát, illetve más légúti betegségeket is okozó salétromosodásról tettem ugyanezt. De mit is jelent a salétromosodás, mik a kiváltó okai és hogyan lehet megszüntetni?

saletromos-fal.jpg

Jelentése

A fenti képen egy komolyan elszabadult salétromosodás látható, de mit is jelent a szó? Az idős, különböző falazatú (téglafal, vályogház, vert falú épület, stb) építmények nagy többségénél tapasztalható a salétromosodás kialakulása, ez a vizesedési jelenség általában a lábazat és a falazat közötti bitumenes sávszigetelés (kátránypapír) hiánya vagy elöregedése miatt alakul ki. A felszívódó víz oldja a talaj különböző rétegeiben lévő ásványi sókat és "magával viszi" azokat a vakolatba, falazatba. Ez a víz a párolgás során a sókat a vakolatba juttatja, így ezen falfelületekre salétrom formájában lerakódnak. A falból a víz párolgással eltávozik, növeli a szobák páratartalmát és a falon hátrahagyja az ásványi sókat, ami salétrom formájában jelenik meg a fal felületén. Tehát a vakolatban lévő salétromosodás tulajdonképpen a feldúsult ásványi sók miatt málló fal, pergő vakolat.

Megoldása

Többféle megoldás is alkalmazható általában attól függően, hogy milyen épületről, építési stílusról és építési anyagról van szó. Ha egy ház masszív téglafalakkal rendelkezik, amelyben összefüggő fugasor van, akkor választható a lemezbeütés. Ez az utólagos falszigetelés az épületen azonos magassági síkban körbefutó vízszintes téglafugában alakítja ki az utólagos vízszintes vízszigetelést. Jól alkalmazva a falba nagy erővel bejuttatott rozsdamentes, hullámos, speciálisan kiképzett, görbékkel és korrózióvédelemmel rendelkező fémlemez megfelelő átlapolások esetén vízhatlan szigetelés kialakítására alkalmas, azaz a fémlemez a víz, talajvíz épületszerkezetbe való alulról történő behatolását teljes mértékben megakadályozza.

Ha statikai okok miatt csekélyebb rombolással járó megoldást szükséges, akkor injektálásra lesz szükség. Ez egy vegyi falszigetelési eljárás, ahol olyan folyékony anyagot injektálnak a szakemberek az épület falaiba, amelyek hatóanyagai a falazó anyagban szétszívódva, annak pólusszerkezetét módosítják. A cementiszapos eljárásoknál a pólusok eltömítődnek, így a kapilláris vízfelszívás megszűnik, míg a szilikon injektálásos módszernél a hatóanyag a kapillárisok falára tapadva a peremszöget 90fok fölé növeli és ezzel a kapilláris emelkedés süllyedéssé válik és kialakul a "kapilláris depresszió" (tehát a víz kinyomódik a kapillárisból). 

Bár én a következő megoldással még sosem találkoztam élőben, több helyen azt olvastam hogy hatékony és működő, ráadásul olcsóbb megoldás az ún. Aquapol technológia. Működési elve az, hogy a föld gravomágneses energiáját felhasználva, annak egy részét polarizáltan és 1421 MHz frekvencián a nedves falra továbbítja. Ennek az energiának a hatására a hajszálerek falához tapadó folyadékrétegben kémiai folyamat keletkezik, így csökken a vízmolekulákra ható összetartó vonzóerő, a víz pedig visszahúzódik a talajba. A készülék a működéséhez szükséges energiát a Föld mágneses energiájából nyeri, egyéb energiát nem igényel. Ekkor is szükséges vakolatcsere ahol el kell távolítani a vakolatban lévő salétromot és a felületi penészt (ha van), valamint légpórusú vakolattal kell visszavakolni, de a rendszer állítólag nagyon hatékony. 

Árak

Több ilyen dolgokkal foglalkozó cég árainak összehasonlítása után azt tudom mondani, hogy egy átlagos 60 nm-es ház esetén a lemezbeütés és az injektálás bruttó 500e Ft körül lesz (persze sokmindentől függ, de ittkörül szükséges számolni), az Aquapol ennek kb a fele. Persze mindenhol ott van hogy az árak tájékoztató jellegűek és sok ingatlannál nem is alkalmazható mindhárom megoldás, ezért minden esetben szükséges egyedi ajánlatot kérni. 

Ha érdekelnek előző posztjaim, Facebook oldalamon láthatsz többet is megosztva, kérlek lájkold és oszd meg posztjaim, hogy minél több emberhez eljuthassanak a tájékoztatásaim!

Szép hetet mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2317763766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása