Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Nyílik az olló: magasabb lakásárak mellett kevesebb vásárló

2017. december 07. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A decembertől senki nem vár már csodát az ingatlanpiacon, inkább mindenki elkezdi összeállítani az éves statisztikáit és eredményeit, merre is érdemes továbbmenni jövőre. Kis vissza- és előretekintés lesz a mai blogban az ingatlanpiacról.
503930-636173965766935316-16x9.jpg

Lakásárak

Megfigyelhető, hogy 2015 és 2016 után 2017-ben is nőttek a lakásárak, de már lassuló tempóban. Egyre több a beragadt ingatlan, ami azt jelenti, hogy több mint 6 hónapja nem sikerült értékesíteni. Általánosan én abban a felfogásban dolgozom, hogy Budapesten és környékén minden ingatlan eladható, csak megfelelően kell árazni: mindig lesz olyan, aki ott és olyat szeretne, a kérdés csak az, hogy meg tudja-e fizetni. Saját vélemény és statisztikák szerint ebben az évben kb 5%-ot emelkedtek az árak, de ezt főleg a keresettebb kerületek keresettebb lakásaira vonatkoztatva lehet csak elmondani, családi házak és külső kerületek esetében egyre több a saját (és barátok) véleményére alapozott és érzelmi kötődés miatt túlárazott ingatlan, amik vagy már beragadtak, vagy hamarosan annak minősülnek, hacsak nem jön egy korrekt ingatlanos és hozza egyenesbe az eladó(k) gondolatait.

Azonban nem gondolom, hogy ez a tendencia sokáig így marad: hiába vannak jó hitellehetőségek és a CSOK, az emberek elértek a fizetőképességük határára, egyszerűen nem szabad(na) többet vállalniuk a jelenlegi lehetőségeknél. Szerintem ezek az árak már nagyon közel vannak a maximumhoz mind újépítésű, mind befektetési lakások esetében, a családi házaknál és ikerházaknál/sorházaknál pedig egyenesen átléptük már azt a lélektani határt, ami reális: egyszerűen gátat kell szabni tudatosan ennek a média által gerjesztett csapdának és el kell fogadni, hogy nem mindenáron fognak a vevők venni: ez nem az a világ, nem az az ország, a vevők sokkal tudatosabbak, mint pár éve.

A lakáspiaci forgalom

Érdekes jelenség figyelhető meg az utóbbi 1-2 évben: a lakásárak emelkedése mellett csökken a lakáspiaci forgalom. Ez azt jelenti, hogy emelkedő lakásárak mellett kevesebb ember szeretne ingatlant vásárolni, ezáltal csökken az értékesítések száma, így folyamatosan nyílik az olló a kettő között. Érthetően: Budapesten annak ellenére nőnek az ingatlanárak, hogy kevesebb az értékesítés. Ebből az látszik, hogy a vevők sokkal jobban válogatnak és sokkal tudatosabban vásárolnak mint 2015 környékén.

mnb.jpg

Ez évről évre hosszabb távon azt fogja jelenteni, hogy az eladók esélye az értékesítésre csökkenni fog, mivel a vevők főleg rentábilis vásárlásokat csinálnak, tehát a megvásárolt ingatlan értékét szeretnék, hogy ne csökkenjen, ha 5-7-10 év múlva értékesíteni szeretnék. Budapesten a tudatos vásárlás miatt az eladók esélye nagymértékben csökkent 2017-ben, a fentiek miatt: az árak nőnek, viszont a vevők egyre kevesebb ingatlant vesznek meg.

A jövő

2018-ra hasonló trendet látok: az árak ha nőnek, még esélytelenebbek lesznek az eladók, mert a vevők továbbra is tudatosan fognak vásárolni és azt veszik meg, amiben látják a potenciált és amire szükségük van. A további áremelés értékesítési öngyilkosságot jelentene mind újépítésű, mind használt lakások és házak tekintetében: el kell fogadnia minden eladónak azt, hogy ez a maximum, amit most ki lehet hozni az ingatlanból, de ha 2-3-4 hónapja semmi nem történik az eladással, akkor sajnos el kell fogadni azt, hogy el kell szépen lassan indulni lefelé. Megértem, hogy "nem sürgős az eladás", "inkább itt maradunk" és hasonló indokok, akkor kerüljön ki az ingatlan a piacról, ezáltal is reálisabb képet tudunk kapni a területekről és az értékesítési lehetőségekről.

Keressenek egy értelmes és korrekt ingatlanost, aki reális képet tud festeni az ingatlanpiaci helyzetről és az ingatlan értékéről, utána pedig el lehet dönteni, hogy a megszerzett információk alapján érdemes-e most megpróbálni a megadott árakon értékesíteni vagy nem. Minél többen keresnek fel ilyen ingatlanost, annál reálisabb kép lesz a jelenlegi piacon és talán elkezd minden normalizálódni.

Ha más a véleményed vagy ki tudnád egészíteni a gondolataimat, tedd meg bátran Facebook oldalamon keresztül, szívesen veszem bárki hozzászólását.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3717763760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása