Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Miért nem kell senkinek? Tanácsok a beragadt ingatlanok értékesítésehez.

2017. december 18. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Egyre több a beragadt, azaz a legalább 6 hónapja hirdetett ingatlan a magyar ingatlanpiacon. Mivel több mint 10 éve a budapesti ingatlanpiaccal foglalkozom, jelen posztom is inkább erre fog irányulni, révén a hozzáértésem nem állja meg a helyét minden vidéki településen. 3 fő okot és ezekre megoldásokat fogok ma leírni nektek.

6a00e54ee3905b883301b7c6dcc7d7970.jpg

1: érzelmi kötődés

Az érzelmi kötődés szinte minden értékesítés esetében fellépő "probléma", csak azoknál nem, akik befektetésnek is vették az ingatlant és egy percet sem laktak benne. A fő probléma vele, hogy az ember mindig jobbnak látja azt amiben él mint egy olyan ember, aki TERMÉKKÉNT tud az ingatlanra tekinteni. Rengetegszer fordult velem is elő, hogy a tulajdonos ragaszkodott a "jó állapot" feltüntetéséhez a hirdetésekben... komoly erőfeszítéseimbe és online hirdetések armadájába szokott kerülni, hogy megértessem vele: a piacon a jó állapot nem az, amiben ők élnek. És ezt egyáltalán nem bántásként mondom, mivel mint szinte mindenben, a vevők első benyomása rettenetesen fontos, nem igaz? Nem mindegy, hogy úgy lép be az érdeklődő a lakásba, hogy "hát, jobbra számítottam", vagy úgy, hogy "de jó, messze nincs olyan rossz állapotban, mint amire számítottam!". Éppen ezért fontos egy olyan külső szemlélő véleményét kikérni, aki tisztában van a jelenlegi ingatlanpiaci helyzettel és állapotokkal.

2: ingatlanpiaci helyzet

Logikus, hogy minél kisebb egy település és minél kevesebb a munkalehetőség, annál kevesebben szeretnének odaköltözni, ennélfogva az árak is alacsonyabbak kellenek hogy legyenek. Mindig vannak persze kivételek (pl turizmus miatt), de nagy általánosságban ez lesz a helyzet. Budapesten kicsit bonyolultabb a helyzet: fontos a környék minősége, a tömegközlekedés, a kosz, a parkolás, a munkahely közelsége és még sokminden. Ezért van az, hogy bár a VIII. kerület kiemelt lokáció lenne, a környék nem felel meg a legtöbb embernek, így az áraknak alacsonyabbnak kell(ene) lennie - sajnos ezt sok tulajdonos nem érti meg és nem fogadja el, mondván "ez a kerület is olyan jó mint a hetedik vagy a hatodik", vagy "sosem volt bajom itt senkivel" - én elhiszem, de az emberek előítéletesek, a IX. kerületnek is sok idő kellett, mire a rehabilitált rész megfelelően felkapott lett, a VIII. kerülettel is ez lesz, de még nem tartunk itt. A megoldás az informálódás: hozzáértő megkérdezése, online piac felmérése, árak összehasonlítása a közeli utcákkal illetve közeli kerületekkel, majd le kell vonni a konzekvenciát és ésszerű lépést hozni, ami a következő pont lesz.

3: árazás

Hiába egy hozzáértő véleménye, hiába az online összehasonlítás, a tulajdonosok még mindig sokszor gondolják azt, hogy "ha Gizi néni a harmadikon harmincér' el tudta adni a vacak kétszobás lakását, akkor az én háromszobásom legalább negyvenet ér!". Kezdjük ott, hogy mindenkinek joga van azt mondani, amit csak akar. Vissza szoktam kérdezni, hogy "látta a szerződést?" Gizi néni azt mond ami szeretne". De ha igazat is mond, Gizi néni lakása lehet hogy sokkal jobb állapotú volt, erkélyes és utcára néző, ez a lakás meg udvari, közepes állapotú és erkély nélküli. Akkor miért is tudná ugyanazt a négyzetméterárat? Rengeteg, tényleg rengeteg szempontot figyelembe kell venni és egy ingatlan, egy eladás  SOHA nem szabad elhamarkodott döntést hozni. Általános tény a mai piacon, hogy ha a hirdetés megfelelően el van készítve (jó képek, leírás, alaprajz és fontosabb adatok megadva), akkor egy héten belül legalább három érdeklődőnek telefonálnia kell, akik meg szeretnék nézni az ingatlant. Ez azt is jelenti, hogy az árazás el lett találva. Ha hetekig csak ingatlanosok hívják (mert higgye el, rohadt sok fogja hívni különböző dumával), akkor valamit elrontott és ez legtöbbször az ár... Az online weboldalak alján lévő általános négyzetméterár mutató a legtöbbször csalóka, hiszen abban benne van minden az újépítésú lakásoktól kezdve a lepukkant putrikig, így eltolhatják rossz irányba a gondolatot. A legjobb itt is, ha tájékozódik a környékbeli árakról és ahhoz RACIONÁLISAN hasonlítja saját ingatlanját. 

Remélem mindenkinek tudtam egy kicsit segíteni, aki ezzel a problémával küzd.

Még egy fontos infó így év végére: elindítottam a blog hivatalos INSTAGRAM fiókját! Juhééé - mondhatná, virágokat az öltözőbe... :-) A blog továbbra is inkább közérdekű és fontosabb infók, valamint képgyűjtemények tárháza lesz, az Insta fiókom sokkal személyesebb, egyedi tartalommal fog szolgálni, ahol meg lehet majd találni az éppen aktuális eladó ingatlanjaimat is.

Karácsonyig már nem lesz bejegyzésem, így mindenkinek nyugalommal és pihenéssel teli kellemes Ünnepeket kívánok!

Attila  

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5817763756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása