Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ingatlanpiac saját szemmel: ilyen volt 2017 és amit várok 2018-tól

2018. január 01. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Itt az újév és bevallom én nagyon vártam. Azon kívül, hogy februárban jön az első saját gyerkőcöm, a munkámban és cégemben is komoly előrelépéseket várok és tervezek, így fontos volt figyelnem végig 2017-ben, hogy milyen irányt vesz a hazai ingatlanpiac mind vidéken, mind Budapesten. Sokminden történt és sokmindenről írtam, visszatekintünk és az írásom végén egy kicsit előre is.

4b7e7a00f04c8effa1211c67dd9cc419w-c0xd-w685_h860_q80.jpg

Még mindig sok a kutyaütő

Kismilliószor leírtam, hogy fontos lenne egy kicsit szigorúbb szabályozás az ingatlanpiaci szereplőknek is, mivel még mindig sok az olyan "munkatárs", aki inkább csak árt a laikus tulajdonosnak és a piacon keresőnek egyaránt. Írtam a közvetítők leggyakoribb átveréseiről és arról is, hogy hogyan lehet ellenőrizni a megbízott vagy megbízásra hajtó közvetítőt, de volt szó a másik oldalról, az eladók kalandozásairól és a vevők egyre komolyabb válogatásáról és megfontoltságáról egyaránt. A piac változásai szinte minden hónapban feljöttek, ehhez az ingatlanosok (főleg a franchise-ok) nemigazán tudtak alkalmazkodni, komoly előretörés látszik a lokációban erős és tapasztalt ingatlanosok körében. A kutyaütő ingatlanosok viszont nem csak itthon jelentenek komoly problémát: jól mutatja a szörnyű ingatlanos fotók sorozatom, amely egyetlen év alatt öt posztot is kapott: az elsőt itt, a másodikat itt, a harmadikat itt, a negyediket itt és az (eddig) utolsót ezen a linken nézheti meg. Akad benne külföldi kép is és akad itthoni is...

Szakértelem és rejtett hibák

Többször foglalkoztam olyan témákkal, amelyekhez az átlagember/átlag ingatlantulajdonos vagy vásárló nem ért és esetleg nem is ellenőriz. Ilyen volt például a hőhidakról írt bejegyzésem és a salétromosodásról írt cikkem, de foglalkoztam olyan triviális problémákkal is, hogy mit tehetsz amikor zajong vagy zavar a szomszédod. A szakértelem sokszor és többféleképpen megmutatkozhat, akár 1-1 fontos információn vagy hozzászóláson is múlhat egy értékesítés, akár azon is, hogy polisztirollal vagy kőzetgyapottal van a ház szigetelve, vagy hogy az ingatlan legfelső emeleti-e és az emelet befolyásolja-e az árakat.

Gyereknevelés és agglomeráció

Pro és kontra rengeteg hozzászólást kaptam arról, hogy vidéken és a fővárosban merrefelé lehet jól gyereket nevelni, hol egészséges és stresszmentes élni, honnan a legkönnyebb bejárni. Mindenki érvelt és mindenki máshogy állt hozzá, erről én írtam egy hosszabb bejegyzést, mindenki vonja le belőle a konzekvenciákat, én nem ítélkezem.

Banki hitelek, lakástakarék, bérbeadás

Bejött a szuperhitel, amivel én is foglalkoztam, de érintettük tavaly a lakástakarékokat és azt is hogy melyiket érdemes választani: hosszú év volt sok változással és fejlődéssel, piaci növekedéssel és átalakulással. Volt bejegyzés a Brexitről és annak várható hatásairól is, kíváncsian várom ezeket a lépéseket is. A rövid- és a hosszútávú bérbeadás mindig téma volt és lesz is: rengeteg kérdést kaptam az AirBnB-ből és a hosszú távú kiadással kapcsolatban, illetve ezek adózásáról is, előbbiről hamarosan újra írnom kell, mivel változtak a szabályozások az adózással kapcsolatban.

Mi lesz 2018-ban?

Izgalmas év lesz, a piac is izgalmas dolgokat tartogat. Ami biztos, hogy a folyamatos áremelkedés már 2017-ben is lassult, 2018-ra sem várok ezzel kapcsolatban változást: emelkedés ha lesz is, néhány százalékos lesz maximum, így ami most túlárazott és kicsit eladhatatlan, talán ebben az évben piacképesebbnek minősülhet. Nőtt a minimálbér, nőtt a nyugdíjkorhatár, csökkent az internet és többek között a sertésmáj áfája, ezek persze csak közvetve érintik az ingatlanpiacot, de látszik, hogy a cél a növekedés, ami az ingatlanpiacra is jó hatással lehet. Az, hogy ez a folyamatos emelkedés meddig tart nem lehet tudni, de megtanultam, hogy amikor a túlkereslet túlkínálatba csap át (márpedig a rengeteg késő, de előbb-utóbb elkészülő újépítésű ház elkészül), a piac pillanatok alatt elkezd kompenzálni... nagy változást még erre az évre nem várok, de 2019-2020-ra szinte biztos, hogy a hatalmas kivándorlás, a mamahotelek és a munkaerőáramlás meg fogja tenni a hatását és azt mondom, hogy nem az a kérdés hogy elkezd-e 2-3 éven belül csökkenni a piac hanem az, hogy pontosan mikor indul meg. A túlzott optimizmus már most is jól látszik, igazából a piac összeomlásának az oka nem biztos még: lehet a túlépítés, a túlsok változó kamatozású hitel, a külföldi változások vagy a fizetőképes kereslet elfogyása is de egy biztos: semmi sem tart örökké.

Mindenkinek sikerekben gazdag 2018-at kívánok, őszintén, teljes szívemből szurkolok mindenkinek, hogy érje el azt, amit erre az évre kitűzött és/vagy megfogadott!

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4617763752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása