Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Egyszerűbb és olcsóbb az adózás bérbeadás után: a 2018-as változások

2018. január 08. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Jelentősen módosult a rövid és a hosszú távú bérbeadás utáni adózás január elsejétől, szerencsére jó irányba: több maradhat a bérbeadók zsebében. Röviden-tömören a változásokról.

5629b4a3f0e1fe689badd94c7b8fe00e.jpg

Tavaly írtam egy cikket a pontos adózási lehetőségekről. Ezek a lehetőségek most is fennállóak, a cikket ITT lehet elolvasni, csak az alábbi dolgok változtak ahhoz a bejegyzésemhez képest:

2018-tól már senkinek nem kell a bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (EHO) fizetnie: mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást.

A rövid távú bérbeadók pedig már három lakásra választhatják a tételes átalányadót, a könnyítésekkel jelentősen nőhet a legális lakáskiadás aránya - legalábbis az állam egyértelműen ezt a célt szeretné elérni és szerintem jogosan bíznak is benne: egyértelműen egyszerűbb és olcsóbb a bérbeadás és a tulajdonos is jobban alszik úgy, hogy nem kell retorzióktól tartania.

Az NGM szerint jövőre már senkinek nem éri meg eltitkolni a bérbeadásból származó jövedelmét, mivel ha a bérbeadásból származó jövedelem nem a bevallásból, hanem a NAV ellenőrzési eljárásának kereteiben derül ki, akkor az eltitkolt adón felül adóbírságot és késedelmi pótlékot is kell fizetni...

A szálláshely-szolgáltatók is jelentős közterhet takaríthatnak meg: a 2017-es 1 ingatlan helyett már 3 lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó. A fizetendő adó minimális, szobánként mindössze évi 38 400 forint. A szálláshely-szolgáltatás kizárólag adószámmal és a település jegyzőjének tudtával nyújtható, ezért aki eddig még nem tette, annak érdemes mielőbb bejelentkezni az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat jegyzőjénél, és adószámot igényelni.

Nőtt a lakhatási támogatás is

A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett 60 százaléka, a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százaléka, az utána következő év alatt pedig 15 helyett 20 százalék lehet a támogatás januártól.

 

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7117763750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása