Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Első megtekintéskor azonnal foglalózni? Felejtsd el!

2018. január 27. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Vannak olyan ingatlanok, amelyeket hónapokig hirdet a tulajdonosa és egy értelmes hívás nem érkezik rá, azonban vannak olyanok, amelynél konkrétan megrohamozzák a hirdetőt az érdeklődők. Ez lehet ár vagy lokáció miatt is, de sokan elkövetik még mindig a címben említett hibát, most elmagyarázom, miért nem szabad ilyet csinálni és hogyan lehet mégis biztonságban tudnia az embernek, hogy az övé lehet az ingatlan.

shut-up-and-take-my-money.jpg

Van az a helyzet, amikor az ember egy bizonyos területen szeretne élni és akár hónapok óta is vár egy olyan ingatlanra, ami az álmaiban szerepel, így érthető, hogy egy laikus mennyire bele tudja élni magát a megvásárlásba akkor, amikor végre ott a lehetőség. VISZONT az első megtekintéskor foglalózni butaság és törvényileg is hézagos. 

Az azonosítás

Kezdjük ott, hogy honnan tudjuk, a lakást bemutató ember az-e, akinek mondja magát. A dörzsöltebb csalók még egy tulajdoni lapot is lekérnek és a tulajdonos nevén mutatkoznak be, így amikor bemutatja a dokumentumot, még talán meg is nyugszunk, hogy milyen korrekt, ezt is bemutatja, pedig csak magát és a csalást védi be ezzel is. Én soha nem javaslom senkinek, hogy az első megtekintéskor közvetlenül legyen bármilyen pénzátadás, de ha elkerülhetetlen, akkor szükséges az igazolványokkal történő azonosítás, aki ezt nem hajlandó megtenni vagy terel, annak semmiképpen ne adjunk egy fillért se.

A foglaló

Hivatalosan nézve foglalózni csak adásvételi szerződésben lehet, ügyvéd előtt, tehát az eladó és a vevő egymás között megegyezhet pénzátadásban, de az nem lesz a törvény szerinti foglaló. Pontosan ezért van az, hogy az ingatlanközvetítők sem vesznek át foglalót, nálam a pénz átvételének a neve az elején "vételi ajánlattételi pénz", mert ehhez van jogom, máshoz nincs.

A közvetítő

Ha igazán biztonságban szeretnénk tudni az adásvételt, bízzunk meg egy köztes személyt az ügylet lebonyolításával az ügyvéd előtti szerződéskötésig. Ezt mindkét fél akkor is megteheti, ha az ügylet közvetlenül egymás között jött létre: ilyenkor a közvetítő ha segít, minimális díjazás fejében fogja megtenni, tehát nem szükséges jutalékot fizetni. Így a vevő a pénzt a közvetítőnél hagyja a szerződéskötésig, tehát mindkét fél biztonságban érezheti az üzlet létrejöttét, mivel ez az összeg is foglalóként működik, tehát ha az eladó visszalép az üzlettől, az összeg dupláját kell megfizetni, ha a vevő lép vissza, az összeget elveszíti. Amennyiben az üzletet mindkét fél komolyan szeretné elintézni, nincs kockázat, mivel az ingatlanos mindenben segíti az előrehaladást: ügyvédi előkészítés, energetika, esetleges felújítások vagy javítások, a szerződés után a jegyzőköny elkészítése, stb... Fontos a hasonló üzletekben és ügyletekben tapasztalt ingatlanos kiválasztása, egy amatőr akár árthat is a dolgoknak: olyat kell választani, aki megérti, ez a helyzet miért fontos mindkét félnek úgy, hogy nem konkrét közvetítésről van szó.

Más a véleményed? Oszd meg velem Facebook oldalamon keresztül, kíváncsi vagyok.
Kellemes hétvégét mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3617763744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása