Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Első lakásodat keresed? Itt van, hogyan állj neki ingatlanos nélkül!

2018. február 19. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sokan életükben maximum egy vagy két ingatlanértékesítésen mennek át, sokszor kényszerből vagy öröklésből kénytelenek foglalkozni ezzel és van, aki munkahely vagy iskola miatti költözéssel kapcsolatban kezd el keresni. De hogyan és mi alapján kell hogy csinálja? Összeszedtem néhány tippet azoknak, akik saját erőből próbálják felkutatni álmaik otthonát.

home_search_shutterstock_108953075.jpg

A megfelelő ár meghatározása

Az egyik legfontosabb az, hogy pontosan lásd, meddig nyújtózhatsz. Első körben érdemes 1-2 bankot felkeresni egy ún. előminősítést kérni, ahol a fizetésünk és még néhány fontos dolog alapján belövi a bank, mennyi pénzt és milyen feltételekkel tud neked adni. Ha megvan a pontos összeg, mellé kell raknod az önerőd mértékét és az esetleges további lehetőségeid (lakástakarék, CSOK), de számold bele minden ingatlannál a felújítás értékét, az ügyvédi költséget és az esetleges adó vagy illeték mértékét is - erről mindig tájékoztatást fogsz kapni az értékesítést végző ügyvédtől.

A megfelelő források használata

Elég kevés jó weboldal van jelenleg, ahol keresgélni tudunk. Volt már ezekkel az oldalakkal kapcsolatban egy cikkem, az ottani véleményem még mindig áll, annyit kapcsolnék hozzá, hogy az adott területhez vagy városhoz kapcsolódóan szoktak lenni Facebook csoportok is, így ezen a közösségi portálon is érdemes kicsit keresgélni, hátha lesz olyan lakás, amit a szokásos weboldalakra nem tettek fel, csak az adott csoportba.

A megfelelő terület kiválasztása

Sokan esnek abba a hibába, hogy ahhoz a bizonyos helyszínhez akarnak közel költözni, ami miatt alapvetően költözniük szükséges, például munkahely vagy iskola - de sokszor elég vizsgálni azt is, hogy egyszerű legyen odajutni, például metróval vagy HÉV-vel átszállás nélkül a helyszín elérhető legyen. Sokmillió forint megspórolható azzal, ha például nem a belvárosban próbálunk ingatlant vásárolni, hanem egy olyan területrészen, amivel az adott belvárosi rész könnyen és gyorsan elérhető. 

A tömegközlekedés figyelembe vétele

Az előző pontomhoz kapcsolódik, hogy a tömegközlekedést két fontos aspektusból is szükséges figyelembe venni: a helyszín könnyű elérhetősége, ami miatt költözöl, és/vagy a tömegközlekedés hangossága. A legtöbb ember nem szeret egy olyan utcán lakni, ahol a hálószobája előtt megy el a busz/villamos/HÉV... érthető okokból, mivel amellett hogy hangos és nehéz tőle aludni, az egészségre sincs jó hatással. Tehát ha nem fontos a tömegközlekedés mert gyalog is eléred a helyszínt vagy nem kell bejárnod rendszeresen, akkor figyelj arra, hogy a lehető legkevesebb közlekedési eszköz járjon el közvetlenül az ablakod előtt. Ha felhívsz egy hirdetőt, az egyik fontos kérdésed tehát az legyen, hogy melyik utcában van pontosan az ingatlan és hogy utcai vagy udvarra, kertre néző ingatlanról beszélünk-e. Sokan panorámásnak hirdetnek ingatlanokat, ami lehet hogy tényleg az, de attól nézhet egy zajos utcára, ami miatt erősen veszíthet az értékéből.

Ne félj segítséget kérni!

Ha egy adott kerületben vagy városban/városrészben keresel, ne legyél rest segítséget kérni olyan ismerősöktől/barátoktól/rokonoktól, akik a környéken élnek és jobban ismerik nálad azt a területet. Ha nagyon nem találsz semmit, nem kell megijedni attól sem, ha ingatlanos segítségét kell kérned, mivel ilyenkor az ingatlanost az eladó fizeti, nem te. Persze motiválhatod egy kis pénzzel: lehetőséged van egy keresési megbízást adni az ingatlanosnak, ami azt jelenti, hogy ha talál neked ingatlant, kap tőled x összeget, függetlenül attól, hogy az eladói oldal milyen és mennyi jutalékot fizet neki. Nem kell nagy összegekre gondolni, de az tény, hogy a kevésbé jó ingatlanosok nem foglalkoznak a keresésekkel megfelelően, a jó ingatlanosoknak meg egyszerűen nincs idejük foglalkozni vele... ez nem ellened irányul, el kell fogadni, hogy egy jó ingatlanos erősen elfoglalt a jelenlegi piacon...

Más a véleményed? Esetleg nem írtam le valamit? Írd meg nekem bátran Facebook oldalamon keresztül, hátha tudsz/tudunk segíteni akár a kommentjeiddel is valakinek!

Kellemes hetet mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1517763736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása