Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Így biztosíthatod be magad, ha félsz hogy nem költözik ki a bérlőd!

2018. március 20. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A jelenlegi ingatlanpiacon sokan vásároltak ingatlant bérbeadásra úgy is, hogy még soha nem adtak bérbe ingatlant, így rossz szerződéssel vagy sűrűn anélkül bíznak meg olyan emberekben, akik visszaélnek ezzel a bizalommal. Milyen lehetőségei vannak egy tulajdonosnak, hogy biztonságban érezhesse magát? Adok néhány tippet.

kiado.jpeg

Bejelentkezés

Kétféle bejelentkezési lehetőség van egy ingatlanba: az állandó és az ideiglenes. Én személy szerint nem szeretem, ha egy bérlő bejelentkezik az adott bérleménybe, mivel egész más jogok illetik meg attól a ponttól. Viszont itt egy jó tipp: ha valaki ideiglenesen mindenképpen be akar jelentkezni mert pl oda jár a gyerkőc oviba vagy hasonló, akkor a bejelentkezéskor alá lehet vele írattatni a lakcímkijelentőt is, ami a tulajdonosnál marad, így ha gond van, különösebb probléma nélkül kijelenthetőek az ingatlanból. A kényszerkijelentésre egyébként is van lehetőség, de ez a jog egy kicsit göröngyösebb része, így én sem megyek bele és nem is szeretem alkalmazni, mert több helyen támadható és fellebbezhető.

Kiköltözési nyilatkozat

A kiköltözési nyilatkozat egy egyoldalú nyilatkozat, amelyet a bérlőnek egy közjegyzőnél kell elkészíttetnie az aláírt bérleti szerződés alapján. Van lehetőség arra is, hogy magát a bérleti szerződést is közjegyző készítse, így nem szükséges külön okirat erről a nyilatkozatról, de az első is remek megoldás. A lényege, hogy a bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy kiköltözik az ingatlanból a bérleti szerződés megszűnésekor - történjen az bármilyen okból. Ez egy plusz garancia a bérbeadónak, mivel közvetlenül végrehajtható, ami azt jelenti, hogy a hosszas bírósági eljárást megspórolhatjuk és közvetlenül, akár rendőri közreműködéssel is kitehetjük a jogosulatlan ingatlanhasználót. Ezt a nyilatkozatot bármilyen közjegyző el tudja készíteni és nem is drága, mindenképpen javaslom.

Óraátírások

Sosem szoktam javasolni, hogy az órák kerüljenek a bérlő nevére, szimplán azért, mert egy jó ingatlankezelő komolyan odafigyel a befizetett számlákra, így nem lehet csúszás benne, valamint a bérbeadónak is mindig szoktam javasolni, hogy a számlák ne közvetlenül a bérlőhöz menjenek, hanem vagy az új címére, vagy például díjneten keresztül intézze - ez a biztos, és egy számla sem "kallódik el". 

Ha már bajba kerültél

Van néhány nem elegáns de elég hatékony módszer, ha már bajba kerültél és nem sikerül kirakni a jogtalan ingatlanhasználót. Az első ilyen a ráijesztés: helyezd kilátásba a közművek kikapcsoltatását, még akkor is, ha a szolgáltatók többsége nem kapcsolná ki, ezt a bérlő nem feltétlen tudja. A másik megoldás lakótelepi és társasházi lakásoknál jól működik: "felújításra szoruló" szerkezeti elemként a tulajdonosnak joga van elvinnie a bejárati ajtót és a nyílászárókat is. Percek alatt kiszerelhető és ha viszünk tanúkat, akik igazolják hogy csak emiatt kellett belépni a lakásba és nem nyúltunk semmi máshoz, a bérlő komolyan meg fogja gondolni, hogy van-e értelme tovább maradnia. A végső megoldás lehet az, hogy bérbeadó a saját kulcsával bemegy az ingatlanba amikor a bérlő nincs otthon, majd a lakásban lévő ingóságait jegyzőkönyv felvétele mellett egy raktárba szállíttatja. Az átvétel módjáról értesíteni kell a bérlőt, aki ezután futhat a cuccai után és természetesen meg tudunk fizettetni vele mindent. A legjobb persze a megelőzés, de ha nagy a gond, ezek a trükkök is működnek.

Kerültél már ilyen bajba? Írd le nekünk a sztoridat Facebook oldalamon keresztül, hátha tudunk segíteni benne vagy legalább tanulni belőle.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2617763726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása