Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan szűrd le a megfelelő bérlőt?

2023. február 10. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Rengeteg magánszemély és ingatlanos küzd folyamatosan azzal, hogy miként szűrje meg az érdeklődő bérlőjelölteket. Adok néhány tippet, amiket érdemes hasznosítani. Régen írtam, ideje volt, remélem örültök :)

house-for-rent.jpg

Csekkold le online

Azért az átlagember, főleg a 20-50 közötti generáció valamelyik közösségi felületen megtalálható lesz. A fiatalok előfordul, hogy már nincsenek fent Facebookon, de ott az Insta, a LinkedIn és még jópár felület, ahol utána tudsz nézni hogy milyen ember, mi derül ki róla, egyáltalán tényleg létezik-e, stb... 

Kérj papírokat

Minden szerződést úgy állítok össze, hogy kérek igazolványképeket. Nem elég, ha elküldi az adatait, látni akarom minimum a személyit és a lakcímkártyát, külföldiek esetén letelepedésit, útlevelet, stb... másképp szóba sem szabad senkivel állni, hiszen bármilyen adatot beböföghet...

Munkáltatói igazolás

Egyértelmű: látnod kell, hogy tényleg dolgozik, hogy nem csak 1-2, hanem minimum 12 hónapig megfelelően fogja tudni fizetni az ingatlanod bérleti díját. Külföldi munkavállalóknál, vállalkozóknál lehet kérni valamiféle bankszámlakivonatot, bevételi számokat, amiken nem kell látnod a pontos összegeket a számláján, de ha 2-3 hónapra visszamenőleg meg tudja mutatni azt, hogy milyen pénzek jöttek be a számlájára, és az fedi kényelmesen az ingatlanod fenntartási költségeit, akkor jó eséllyel a jövőben sem lesz ezzel probléma. 

Kaució

Minden esetben, igen MINDEN ESETBEN kérj kauciót, minimum 1, inkább 2 hónapot. Ez nem csak a lakásban lévő ingóságok értékére nyújt részben fedezetet, hanem a nemfizetésekre is, így részben vagy egészben megtérül a károd, ha a bérlő nem fizet és kénytelen vagy kipaterolni. A szerződésnek biztosítania kell a kaucióról mindkét felet, egyrészt hogy amennyiben minden rendben, a szerződés végeztével egyösszegben visszajár, másrészt a bérbeadót, hogy bármikor felhasználhatja, ha a bérlő nem fizet valamit, vagy javíttatni kell bérlő hibájából a bérleményben... és bérlő köteles haladéktalanul visszatölteni az összeget, különben szerződésszegést követ el.

Közjegyző 

Kétféle közjegyzői biztosíték van: az olcsóbb, hogy kérsz a bérlőtől egy egyoldalú kiköltözési nyilatkozatot, melyet a közjegyző az aláírt bérleti szerződés alapján elkészít, a bérlőnek elég bemenni és aláírni. Ennek ára 2023-ban kb 50e Ft és mivel a bérbeadó érdeke, a bérbeadónak is illik ezt fizetni. Ha rá tudod hárítani a bérlődre mint a bérlemény bérbevételének elengedhetetlen feltétele, lelked rajta, ha így is van bérlőd, megteheted. A drágább sztori a bérleti szerződés közjegyző általi elkészítése, ehhez kell a bérbeadó is aláíráskor, ára pedig 100 e Ft fölött is lehet. 
Mindkettőnek annyi értelme van, hogy azonnal végrehajtható: ki lehet hagyni a bíróságot a nemfizetés után és azonnal mehetsz végrehajtóhoz. 

Kockáztatás

Azt tudnod kell, hogy a birtokjog erősebb, mint a tulajdonjog, tehát ha kiadod az ingatlanod, neked ahhoz sem lesz hivatalosan jogosultságod, hogy bemenj, csak akkor ha a bérlő megengedi. Érthetően tehát elég fontos, hogy a bérlőd megbízható legyen. 100 százalékban esélytelen kiszűrni mindenkit, de a fenti tippekkel erősen tudod csökkenteni a problémát és hidd el, inkább várj egy jó bérlőre plusz egy hónapot, minthogy odaadd az elsőnek, akivel 3 hónap után gond van és nem fizet, majd kirakni is lehetetlen... 

Ha lenne kérdésed, esetleg még tipped, amit érdemes alkalmazni, írd meg nekem bátran!

Sok szerencsét!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7518046114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása