Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mennyire vonható felelősségre az ingatlanközvetítő?

2018. április 09. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Rengeteg olyan szituáció adódik az ingatlan adásvételeknél manapság, amit lehetne máshogy/jobban is csinálni, ha egy megfelelő szakértő lenne az ügylet mellett. Van, hogy azt hisszük, megtaláltuk ezt az embert, de csak több kárt csinál mint hasznot... tehetünk bármit, ha már bekövetkezett a kár? Saját vélemény is lesz és szakértő ügyvéd is válaszol.

badrealt.jpg

Vannak gondok

Elsőként leszögezném: az ingatlanosok egy komoly hányada becsületesen és eredményesen végzi a munkáját. Ez a bejegyzés azokról szól, akik szándékosan és tudatosan megvezetik valamelyik felet a saját anyagi helyzetük javítása érdekében. Saját véleményem az, hogy a szerződések pontossága, megfelelő kitöltése és minden fontosabb momentum dokumentálása nem csak az ingatlanos, hanem az eladó és a vevő érdeke is, hiszen ezekkel a papírokkal lehet később bizonyítani az esetleges törvényszegést vagy csalást. A legtöbb közvetítő hálózat szerződése éppen ezért iszonyatosan szigorú és már-már brutális, éppen ezért mindenkinek kötelessége lenne elolvasnia és ha nem ért vele egyet, új ingatlaniroda után néznie... sajnos ezt a legtöbb tulajdonos nem teszi meg és csak utólag szembesül tettével. Nagyon fontos, hogy a PTK már leírja, hogy indokolatlan hátrányt jelent az, ha a közvetítő szerződésben megtiltja azt, hogy a tulajdonos is árulhassa az ingatlanját - így tehát elméletben a kizárólagos szerződés már tisztességtelennek minősül, a gyakorlatban azonban erről kevesen tudnak és annál is kevesebben tartják be a szabályozást.

Károkozás

Sajnos még mindig rengeteg olyan "ingatlanossal" találkozom, akik elismerten mindent megtesznek a minél nagyobb jutalékért és attól sem riadnak vissza, hogy ezzel kárt okoznak a vevőnek vagy az eladónak, esetenként mindkét félnek. Ez nem járható út, hiszen az ingatlanosnak egyértelműen ÜGYFÉLKÖZPONTÚNAK kell lennie, egyszerűen nem nézheti a saját jutalékát, mert az ügylet megfelelő létrejötte az első, az ügyfeleink elégedettsége kell hogy a legfontosabb legyen. Ha ez megtörténik, amellett, hogy a sikerdíjunk megfelelően meg lesz fizetve, ajánlást is fogunk kapni és azt mindenki tudja, hogy a mi szakmánkban a legjobb reklám az elégedett vevő. Amíg ez a fajta ügyfélközpontúság nem alap a közvetítői szakma minden résztvevőjénél, addig csak arról lehet beszélni, hogy melyik közvetítő mennyire károsítja meg valamelyik felet a nagyobb haszon érdekében... 

Az ügyvéd válaszol

A kártérítési felelősséggel kapcsolatban egy szakértő ügyvéddel, Dr. Radovits Lászlóval sikerült konzultálnom, aki az alábbiakat fűzte hozzá:

"Kevesen élnek a jogaikkal akkor, ha nem is tudnak róla.  Az ingatlan adásvételi piacon mintha eltorzult volna az élet. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy lassan már nem az eladók vagy a vevők érdekei, hanem egy közbeékelt szereplő, az ingatlanközvetítő érdekei a legfontosabbak. Melyek a legtipikusabb közvetítői jogsértések?  Sokan azt gondolják, vagy legalábbis beletörődnek, hogy egy valótlan tartalmú ingatlan hirdetés ellen nincs mit tenni, a tízesével kapott kéretlen közvetítői telefonok az élet rendjéhez tartoznak, az ingatlanról elhallgatott információk természetesek. Lassan átnyomják rajtunk és „normális” lesz, hogy  az eladóknak csak azokat a vevőket van lehetősége megismerni, akiktől a közvetítő előre pénzt kért, miközben fogalmunk nincsen arról, hogy az elhajtott vevők közül ki és milyen árat fizetett volna a lakásunkért, házunkért.   Olyan szerződéseket iratnak velünk alá, amiben több a kötelességünk mint a jogunk, és akkor is fizetnünk kell,  ha az ügyünkben nem történt semmi, vagy éppen saját magunk adtuk el az ingatlanunkat….Nem ritka, hogy a közvetítői szerződés megszűnése után kopogtat be valaki hozzánk az el nem végzett munka  díjáért. Mindez azonban csak akkor van így, ha nem tudjuk, hogyan előzhetjük meg rossz szerződés aláírását vagy ha nem ismerjük a jogainkat, jogérvényesítésünk lehetőségeit.   Úgyhogy nem kell elviselni következmények nélkül, ha ugyanannak a közvetítő cégnek  már a hatodik lakását néztük meg feleslegesen a kamu fotók, vagy a félrevezető tájékoztatás miatt, vagy ha a tutti vevőről az derül ki, hogy csak addig volt vevő, amíg a közvetítői szerződést alá nem írtuk……     

Egyértelműen szögezzük le: Az ingatlanközvetítők tevékenységének, szerződésszegésének következményei  a jutalék elveszítésének, csökkentésének lehetőségén túl a kőkemény kártérítési felelősség viseléséig terjednek!  A kártérítési felelősségük pedig még akkor is fennállhat, ha nincs közöttünk szerződés.  Mindenki alapvető érdeke az, hogy megismerje milyen helyzeteket kerüljön el, vagy ha már benne van, mit tehet.  Az eladói vagy vevői kiszolgáltatottság legtöbbször az ismeretek hiányából fakad, miközben a  kártérítés érvényesítésére, vagy a néha milliós nagyságrendű, alaptalan jutalékhoz kapcsolódó  jogsértésekkel szembeni védekezésre nagyon sok lehetőség van. Persze csak akkor, ha tudjuk kinek, mikor és miért nem kell fizetnünk."

 László készítette el az "Az ingatlanközvetítők kártérítési felelőssége" tanulmányt is, mellyel segíteni szeretné nem csak az eladói és a vevői oldalt, hanem a közvetítői felelősségi rendszer megfelelő kialakítását is. A legtöbb hasonló szakma megfelelően szabályozott de az ingatlanközvetítőké még kevésbé, így remélem, ez a tanulmány segíthet előrébb lépni ezen a téren is. A tanulmány megvásárolható az ügyvéd úr honlapjáról, ezen a linken.

Remélem tudtunk segíteni a fentiekkel és bármelyik oldal is kerül bajba, a fenti gondolatokkal felvértezve tovább tud lépni.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3517763720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása