Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Jön az egyetemista-roham: hogy lehet értelmesen albérletet keresniük?

2018. július 25. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Ma este hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat, ami a következő 30-40 napra semmi jót nem vetít előre az albérletpiacra: egymást túllicitálva érkeznek meg a tizenéves frissen érettségizettek és fiatal leendő egyetemisták, sokszor olyanok, akiktől a gyerekünket/lakásunkat óva intjük... nehéz időszak ez bérlőknek és bérbeadóknak egyaránt, hogyan találhatjuk meg mégis a megfelelő bérlőt/bérleményt? Tanácsok mindkét oldalnak.

kiado-e1481780648988.jpg

Bérlőknek

A szokásossal kell kezdeni: fel kell kutatni online azokat a lehetőségeket, amik neked megfelelnek: Ingatlan.com, alberlet.hu, jofogas.hu, ingatlanbazar.hu és a Facebook tematikus oldalainak átböngészése után, ha elmúlt az első sokk az árak láttán, elkezdheted felhívogatni a kinézett 3-5 lakást. A helyzetet mindig nehezíti az, hogy aki vidékről jön, egymás után, lehetőleg munka után vagy hétvégén szeretné megnézni a kiszemelteket - ennyi idő alatt viszont már ki is fogják adni az adott ingatlanok egy részét... de addig kell próbálkozni, amíg össze nem áll ennyi. Arra készülj fel, hogy minimum 1 évet alá kell majd írnod 2 havi kaució kifizetése mellett, valamint az első hónapot is előre le kell rakni (mert hát bérleti díjat mindig előre, rezsit pedig fogyasztás alapján mindig utólag fizet a bérlő), tehát 100 ezres albérletnél 300 ezer forinttal kell útnak indulnod (márpedig 100 ezer forintért lassan semmit nem lehet találni Budapesten...). Érdemes foglalkoznod azzal is, hogy a bérbeadó egy megbízható, leinformálható embert szeretne a lakásában látni, légy tekintettel arra, hogy egy több tízmilliót érő ingatlant fog kölcsönadni egy kvázi ismeretlennek az ingatlan árának töredékéért, tehát a szerződésben lehetnek fontos kitételek, amikre figyelned kell, hogy ne kerülj szerződésszegésbe - emellett sokszor bebiztosítják magukat plusszba is a bérbeadók a kiköltözési nyilatkozattal (erről később írok). 

Bérbeadóknak

Odaadsz egy többtízmilliót érő ingatlant egy kvázi ismeretlennek, természetes, hogy be akarod magad biztosítani és a lehető legjobban le szeretnéd csekkolni a bérlődet előre. Ha friss egyetemistának adod ki, akkor sajnos viszont nem mindig lehet csekkolni, révén sokszor akkor költözik először külön a gyermek a szülőktől; fontos tehát, hogy megfelelő pénzügyi és szerződésbeli bizosítékok legyenek, amik megléte mellett nyugodtan alhatsz. Ha nem értesz hozzá nem gond, csak bízz meg valaki olyat, aki érti a dolgát: szerintem egy hónap jutalékot igazán megérdemel az az ingatlanos, aki hoz neked egy megbízható és jól fizető bérlőt, akivel mindent úgy lepapíroz, hogy tényleg gond nélkül fusson minden, de ha gond is van, akkor is gyorsan és szabályosan kiköltöztethető a bérlő. A jó szerződés önmagában nem mindig elég, ezért szoktam javasolni a kiköltözési nyilatkozatot. A lényege és legfontosabb része, hogy azonnal végrehajtható, tehát nem kell a hosszadalmas bírósági procedúrát végigjárni - mehetsz akár rendőri kísérettel is a kilakoltatás miatt, van róla papírod hogy jogszerűen teszed. Én ezt a nyilatkozatot minden esetben elkészíttetem a bérlővel (mivel egyoldalú nyilatkozat, a bérbeadó nem kell hozzá a helyszínen), azonban a bérbeadóval fizettetem meg, mivel az ő érdeke - néhány tízezer forint, ennyit egyértelműen megér. További információkat erről a nyilatkozatról ITT is elérsz, vagy ha van közjegyző ismerősöd/rokonod, kérdezz nála rá, jó dolog. Ha be szeretne a bérlő jelentkezni, én ideiglenesre a közjegyzői papír mellett meg szoktam engedni, mivel már anélkül is megy a kényszerkijelentés - tehát a saját ingatlanod amikor igazolod a tulajdoni lappal, mindenkit kijelentethetsz egy papírral bárki más hozzájárulása nélkül; ettől sem kell tehát félned.

Fontos

Az ingatlanosokat a legtöbbször felesleges megkérni arra, hogy segítsenek neked albérletet találni, mivel a tulajdonosok nagy száma nem szeretne kifizetni egy hónap jutalékot, így nem állnak velünk szóba - amellett, hogy ugyanazt tudjuk csinálni ha nincs aktív albérlet-megbízásunk, mint Te: kutatni online, a megadott paraméterekkel, a megadott oldalakon. Ha ingatlanosnál van a megbízás amit találtál, ne ijedj meg, nem neked kell a jutalékot fizetned, hanem az általad kivett lakás kauciójából a bérbeadó fizeti: ezek a bérbeadók fogták fel azt, milyen fontos is egy hozzáértő ember közreműködése és a megfelelő papírozás megléte.
Nem győzöm elmondani: SOHA ne adjon senki ki lakást bérleti szerződés és kaució nélkül, valamint SOHA NE VEGYETEK 8 EZER FORINTOS CÍMLISTÁT, KAMU AZ EGÉSZ! Remélem ez eléggé hangsúlyos lesz így a végére :)

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6317763694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása