Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Miért ígér mindenki mást 2020 utánra?

2018. augusztus 07. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Rövid időn belül ugyanazon hírportálon három különböző cikk három különböző piaci változást ígért 2020 utánra, mivel jelen állás szerint nem lesz már az 5%-os újlakás ÁFA. Mégis mi várható jó másfél év múlva?

2020-vision1.jpgTöbb cikk több helyen egész más dolgokat ír, összeszedtem néhány fontosabbat:
A DH vezérigazgató-helyettese, Máté Ferenc a Portfóliónak június elején az alábbiakat nyilatkozta: "Az ingatlanpiaci ciklusokat az általános gazdasági folyamatokhoz hasonlóan 8-10 éves időtávlatban érdemes vizsgálni. Jelenleg egy erősen felfutó szakaszában vagyunk a ciklusnak, amely 2014 vége óta datálható. Ezt figyelembe véve még 4-6 évig kitarthat ez a folyamat a dinamika lassulása mellett. Rövidebb időtávon nézve már részleteiben érdemes vizsgálni a piacot. A jelenlegi erős új építésű hullám természetszerűleg húzta fel a használt lakás piacot is, azonban az 5 százalékos áfa esetleges eltörlése dupla hatással lehet mindkét oldalra. Egyrészt a fejlesztői oldal a nagyobb áfaterhek jelentős részét az ügyfelekre fogja hárítani, amely már egy árnövelő tényező, másrészt a projektek várható csökkenése miatt a szűkülő kínálat is tovább fog emelni az árakon. Az új építésű lakásokról lemaradó vagy az árakat már nem bíró fővárosi kereslet pedig a használt lakás piacon jelenhet meg hirtelen, így ott is felfelé tolva az árakat."

Ők tehát erősödést várnak, a logika is érthető és értelmezhető, miért van az akkor, hogy az Építési Piaci Prognózis bemutatójában Varga Dénes közgazdász, a kutatás vezetője mást vár?
"Aggasztó, hogy a 2016. évvel ellentétben a 2020 után várható visszaesést követő fellendülésre semmilyen jel nem utal, azaz a piac szereplőinek hosszabb távra is alacsonyabb volumenű építési keresletre kell berendezkedniük – mondta el a szakember a várható trendeket elemezve. – A lakáspiaci élénkítési kísérletek Magyarországon azért nem lehettek sikeresebbek, mert nem voltak kellően átgondoltak. Prognózisunkhoz felhasználtuk a 2000-ben indított élénkítési kísérlet tapasztalatait is. Azt láttuk, hogy azokat a hibákat, amiket akkor elkövettünk, nagyrészt most is elkövették. Most is túl hamar, túl nagy eredményt szerettek volna elérni. Meggyőződésünk, hogy az építési piac élénkítése jó irány, és ennek a legfontosabb része lehet a lakáspiac élénkítése. Ezzel szemben a lakásépítés területén 2020-ban zuhanásszerű csökkenést várunk"


A fő probléma

A gond onnan indul, hogy Varga Mihály elég sejtelmesen nyilatkozott: "Korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni" - mondta. Tehát az újlakás ÁFA 2019 év végéig tart, ezáltal a fontosabb piaci szereplőknél erőteljesen érzékelhető bizonytalanság lett úrrá, ami abban lesz érzékelhető, hogy a biztonság kedvéért minden futó projektben megpróbálják kiárulni az épített új lakásokat jövő év végéig. Karsai Gábor a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese a Napi.hu Az ingatlanpiac sem nő az égig? című konferenciáján kifejtette, hogy a makrogazdasági adatok alapján látszik, hogy az unió nélkül bajban lennénk, de az ország versenyképessége romlik, ennek fő oka a kiszámíthatatlan befektetői környezet és a nagyfokú korrupció.

Fontos tudni, hogy nem a szerződéskötés dátuma számít az áfatartalomnál, hanem ha egy részletfizetés átcsúszik 2020-ra, már a magasabb áfával kell majd fizetni, tehát részletenként 22%-kal többet kell a vevőnek fizetnie, amennyiben így szerződik, vagy a projekt ennyi csúszásban van. 

A portfólió egyik cikkében a BLR adatbázis alapján dolgozott: "A 2018. első negyedévi adatok alapján az idei évben 8800 lakás átadása várható a fővárosban, míg 2019-es átadási dátummal több mint 10 ezer lakás épülését jelentették be a beruházók. A 2020 előtti nem átadás veszélye főként ez utóbbiakat fenyegetheti, bár 1 éves csúszásokra is van példa. Különösen beszédes, hogy ebből a 10 ezerből is közel 6 ezer elkészülése a második félévben esedékes, közel 3500 mellett a 2019. utolsó negyedév szerepel, mint várható átadási dátum. Vagyis nagyon nagy számú olyan lakás található a piacon, ahol a további legapróbb csúszás, vagy késlekedés is komoly következményekkel járhat az áfa mértékét illetően."

Érdemes tehát nagyon odafigyelni az új lakások megvásárlásánál akkor, ha még nincs kész a ház és nincs albetétesítve...

Saját véleményem az, hogy túl sok kormányközeli projekt fut és fog futni 2020-ban és utána is, akik még könnyen kilobbizhatják a hosszabbítást, én tehát abban bízom, hogy 2022-ig alsó hangon kitolják - de amíg ez a bejelentés nem történik meg, mindenkinek arra kell készülnie, hogy vegyen 2019 végéig/adjon el 2019 végéig, mert utána még semmi sem biztos, csak az, hogy már csak szűk másfél év.

Attila

források: napi.hu, portfolio.hu, ÉPP

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2817763690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása