Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mi az az elővásárlási jog és miért fontos?

2018. augusztus 15. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mostanában szinte kivétel nélkül olyan értékesítésekbe botlottam bele, ahol valakinek volt elővásárlási joga. Magát a kifejezést biztosan mindenki hallotta már, de mindenki tudja is, hogy ez a gyakorlatban mit jelent? Néhány érdekesség, ami megesett velem mostanában.

elovasarlasi-jog-gyakorlasa.jpg

Maga az elővásárlási jog azt jelenti, hogy a jogosult ugyanazokkal a feltételekkel, amelyet a vevő adott, megvásárolhatja a vevő előtt az ingatlant az eladótól. Többféleképpen lehet valakinek joga elővásárlásra: egyrészt a társasház alapító okiratában kiköthető, hogy a tulajdonostársaknak elővásárlási joga van, de ez nem kötelező és nem mindig van így, ezért fontos ellenőrizni. Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok esetében a tulajdonostársaknak törvényi joga az elővásárlás, de a tulajdonos jogosult is elővásárlási jogot adni bárkinek, ha úgy kívánja.

Ha valaki el akarja adni az ingatlanát, kötelessége tájékoztatni az elővásárlásra jogosultat az eladás részleteiről: az összegről, a kifizetés módjáról és minden egyéb fontos tényről. Amennyiben a jogosult ugyanazt az ajánlatot, vagy jobbat tud adni az eladónak, neki KÖTELESSÉGE azt elfogadni a meglévő vevője helyett, tehát ő ugyanúgy a pénzénél lesz, csak a vevő személye változik. Amennyiben nem kívánja megvásárolni, egy lemondó nyilatkozatot erről alá kell írnia, melyet az adásvétel mellé csatolni szükséges a tulajdonjog bejegyzéséhez.

Vannak épületek, ahol valamiért nincs mindenkinek saját tulajdoni lapja, tehát az albetétesítés nem történt meg, ebben az esetben minden tulajdonostárstól elvileg kérni kellene lemondó nyilatkozatot, azonban a Földhivatal szerencsére együttműködő az ilyen helyzetekkel: ha bizonyítani tudjuk, hogy mindenkit megfelelően tájékoztattunk az adásvételről (körbeküldött levél tértivevényei, kifüggesztés, stb), de senki nem jelzett vissza még 2-3 hét leforgása után sem, a hivatal el szokta fogadni és be szokta jegyezni a tulajdonjogot. Ez csak bizonyos lakásszám (kb 40) fölött van így és nem is mindig megértő a hivatal, ezért mindenképpen arra kell törekedni, hogy beszerezzük az aláírásokat vagy a tértivevényeket.

Elővásárlási jog megsértése

Ha egy eladó úgy adja el a lakását, hogy nem mondatta le a többi tulajdonost az elővásárlásról, pedig le kellett volna, az az elővásárlási jog megsértésének minősül, de a Földhivatal nem tudja ezt ellenőrizni akkor, ha a jog csak az alapító okiratban található meg. Ellenben ha ezt a tényt egy tulajdonostárs jelzi a hivatalnak, az adásvételi szerződés hatályát vesztheti, érdemes tehát nagyon odafigyelni például erre is, amikor egy ingatlant értékesítünk: minden esetben szerezzük be az alapító okiratot és ellenőrizzük, van-e elővásárlási jog.

Az elővásárlásra jogosult csak úgy jogosult az ingatlant megvásárolni, ahogy az eladó már egy ajánlatot elfogadott, tehát semmi olyan tényen nem módosíthat, ami az eladónak rosszabb feltételeket biztosítana, pl készpénzzel adná el az ingatlant de a jogoult csak hitellel tudja kifizetni vagy több idő alatt, esetleg az árból szeretne alkudozni... nincs lehetőség ilyesmire.

Volt már ilyesmiből problémád? Esetleg kérdésed lenne az elővásárlással kapcsolatban? Keress engem bátran Facebook oldalamon keresztül, biztosan megpróbálok segíteni.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1017763688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása