Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ki fog halni az ingatlanközvetítői szakma?

2018. augusztus 27. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A kérdésnek van létjogosultsága, mivel több online weboldal is próbálja "kiváltani" ezt a szakmát azzal, hogy a teljes folyamatot megpróbálja végigvinni a felek között, de hogy áll most ez a történet?

2011db6.jpg

Kolléga és "kolléga"

Komoly különbség, melyről már többször beszéltem előző bejegyzéseimben. Vannak kollégák, akik felkészültek, korrektek és munkájukat becsülettel, megfelelő mennyiségű idő ráfordításával végzik és vannak a "kollégák", akik aláíratják a megbízást az eladóval, csinálnak 2-3 rongy képet, feltöltik a hirdetést a .com-ra ahogy tudják és várják a csodát... a nagy számok törvénye alapján az ilyen "kollégák" is adnak el, mert lehet mázlijuk és belenyúlhatnak 1-1 olyan ingatlanba ami jól eladható, de ez a szakma nem erről kellene hogy szóljon és ez az, amiért rengetegen lenéznek és lebecsülnek minket - sokszor joggal, hozzá kell tennem. 

A lényeg az, hogy különbséget kell tudni tenni két ingatlanközvetítő között. A mi szakmánk azoknak kell hogy segítsen, akik félnek attól, hogy a hozzánemértésüket kihasználja egy olyan ember, aki dörzsöltebb és tapasztaltabb az ingatlanértékesítésben. Olyanoknak kell hogy segítsen, akik életükben nem adtak el ilyen értékű vagyontárgyat és szeretnék egy olyan emberre bízni, aki úgy vigyáz a talán legnagyobb értékükre, mintha a sajátja lenne és olyannak adja el, aki tudja teljesíteni a feltételeiket (mert nem csak az ár feltétel, a kiköltözési időtől számítva a tulajdoni lap tisztázásán át sok más is lehet). 

A tudatosság elérése a cél

Egy ideális világban ha valaki nem ért valamihez, azt elismeri és megbíz valaki olyat a munka elvégzésével, akinek ez a szakmája. Egy ideális világban az eladók tudatosan és okkal választanak olyan ingatlanost maguknak, akit megfelelően leinformálnak, mert velük lesz szerződéses viszonyban, így az ő érdekeiket kell képviselnie. Egy ideális világban az ingatlanos nem próbálja meg lehúzni sem az eladót, sem a vevőt, hanem teljesíti szerződéses kötelezettségeit az értékesítésre vonatkozóan, majd megkapja azt a pénzt, amiért vállalta. Én senkit nem ítélek el azért, mert magasabb vagy alacsonyabb jutalékon dolgozik nálam, lehet a munkája kiváló. Én azt ítélem el, aki nem dolgozik meg a jutalékért és még annál is többet szeretne legombolni a felekről, ami jár neki.

A jövő

Az biztos, hogy a közvetítésnek van jövője, de a szakma egyértelműen átalakulóban van. A sima, hagyományos közvetítés szépen lassan értelmét veszti és nagyjából ki fog halni, de a szakértőkre és a szakmai tanácsadókra mindig szükség lesz. Mindig kell olyan ember, akinek ha odaadod a lakáskulcsod és megbízod, hogy X összegért adja el az ingatlant, akkor tudod, hogy záros határidőn belül teljesíteni fogja a kérésed és meg fogja próbálni a lehető legmagasabb összeget elérni neked, amit a piac enged - és ezért nem fog semmivel többet kérni, csak a kiérdemelt sikerdíját. Őszintén mondom, hogy nagyon várom ezt az időszakot, mert ekkor már tényleg csak azok fognak tudni megfelelően megélni a szakmából, akiknek olyan jó reputációja van, amilyen ehhez szükséges.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6717763686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása