Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Ugyanaz az eladó ingatlan különböző árakon - ok és megoldás

2018. szeptember 24. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A magyar ingatlanpiac egyik fájó problémája az az ingatlanközvetítői piacon lévő verseny, ami legtöbbször csak árt az eladó ingatlannak és tulajdonosának. De ez a verseny leginkább nem a jutalékokban ütközik ki, hanem a kiemelésekben és az árazásban. De miért jó az a tulajdonosnak, hogy a lakását x ingatlanos y áron és különböző négyzetméterekkel hirdeti? Egyszerű a válasz: egyáltalán nem jó, de szerencsére van többféle megoldás, mutatom.

232ed8e62bf94395ef266b2af72cc9d3.png

Ugyanazon ingatlan 3 hirdetése, 2 különböző ár, 3 különböző négyzetméterár és 2 különböző utca... értelme ennek így? Pont nulla.

Tulajdoni lap

Az egyik fontos alapelvárás lenne, hogy a tulajdoni lap alapján fusson a hirdetés, sajnos sok ingatlanos nem veszi a fáradtságot (és nem költ rá pénzt), hogy a hirdetés megkezdésekor legyen egy friss tullap a kezében, pedig rengeteg fontos információ van a lakás méretein kívül is a lapnak: a tulajdonosok nevei és tulajdoni hányadaik, a hitelek vagy terhelések, az elidegenítési jog, stb... máskülönben honnan tudhatnánk biztosan, hogy a lakás tulajdonosa bízott meg minket? Persze, többször van eltérés, főleg régi polgári házaknál, de ekkor is a tulajdoni lapon lévő méretekkel kellene hirdetni és a szövegbe bele lehet írni, hogy a tulajdoni lapon X nm, a valóságban pedig lézeres felmérés után x+15 nm. Fontos lenne, elenyésző mennyiségű ingatlanos csinálja, de ez van.

Egyforma lehetőségek

Sokan elfogadják, hogy a tulajdonos hirdetheti olcsóbban a lakást, sokan csak ráteszik a jutalékot - és a különböző jutalékmértékek miatt különböző árak lesznek. Ezeket általánosan tiltják a közvetítői szerződések és még az ingatlanos sem foglalkozik vele, ami kifejezetten amatőr dolog... Az egyik értelmes megoldás az lenne, ha a tulajdonos tudatosan adna megbízást maximum 3 értékesítőnek, akik egyforma jutalékkal és hirdetési szabályokkal foglalkozhatnak az ingatlannal. Többnek nincs is értelme odaadni, egy ingatlanos is le tudja fedni a komplett piacot, három már általában túlzás is, de ha a tulajnak több ingatlanos kell, megpróbálhatja... csak legyen a dolog szabályozott. Az optimális amúgy az lenne, ha kiemelt megbízással dolgozna minden ingatlanos, de ez az amerikai "módi" itthon sajnos sokáig álom marad még...

Árösszehasonítás

Ma már léteznek olyan oldalak és alkalmazások, mint pl az Árminimum, aminél a böngészőbe beépülve egy meglepően gyorsan lefutó script átnézi a fontosabb hirdetési portálokat és visszajelez arról, hogy hol, milyen áron fut ugyanaz az ingatlan, amit éppen nézel. Példa: veresegyházi családi házat 72.9 M Ft-ért találtam meg a .com-on, erre már ugrik is föl az üzenet: "ezt az ingatlant megtaláltuk olcsóbban, kattints ide!" Majd az oldalukon látva veszem észre, hogy a helyi ingatlanirodánál már 69.9 M Ft-on fut a ház. Ez adódhat több okból:
- az ingatlanosnak nem szóltak az árcsökkentésről, egyszerűen elfelejtették értesíteni
- az ingatlanosnak szóltak, csak az éppen nem foglalkozik vele és elfelejti, úgymarad
- a tulajdonos fix pénzt beszél meg mindenkivel, amire rá kell tenni a jutalékot, van, ahol ekkora különbségek adódnak
- az ingatlanos mindenfajta megállapodás nélkül levitte a megbeszélt ár alá, hogy őt hívják és ne a többieket

A konklúzió mindig ugyanaz: a vevő megtalálta az ingatlant 3 millió forinttal olcsóbban, logikus módon és a saját pénztárcáját is figyelembe véve azt fogja felhívni, a morális oldal jelen esetben háttérbe szorul, mert ott már csak az adott ingatlanos feladata az, hogy a lecsökkentett árat "lenyomja" az eladója torkán. Ha a tulajdonos amúgyis engedett volna, nincs gond, összehozható, tehát alapvetően a vevő kb ugyanannyiért veszi meg az ingatlant mint amúgy, csak az alku mértéke lesz kevesebb...

Az Árminimum tehát nálam és néhány kollégámnál akiket felkértem hogy teszteljék jól vizsgázott: gyors, egyértelmű és egyszerű a használata, ráadásul elvi akadályai sincsenek, mivel az érdeklődőt visszairányítja az aktuális hirdetőoldalra. Persze a nagy weboldalak biztosan támadni fogják, mivel ha komolyabb szeletet hasítana ki a piacból, Robin Hood-jelleggel a kisebb oldalak felé is irányítana olyanokat, akik eddig csak a nagy weboldalakon böngésztek, de hogy találnak-e fogást? Szerintem nem. :) Itt láthatsz róluk videót és telepítheted a böngésződbe (ne aggódj, nem lassítja le a géped és nem kapsz vírust sem...:) )

Attila

Jelen bejegyzés nem reklám, csupán saját tapasztalatok alapján megírt véleménynyilvánítás, amivel segíteni próbálok az embereknek a tudatos ingatlanos megválasztásában és megbízásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1017763680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása