Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Érdeke az eladónak a kizárólagosság? Van értelme?

2018. október 12. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sokan, akik nem ismerik annyira az ingatlanszakmát, mint a benne dolgozók, azt hiszik, hogy a kizárólagosság, vagy a kiemelt megbízás - ki hogy nevezi - egy ördögtől való dolog: miért akarnám én, eladó azt, hogy csak egyetlen ingatlanos foglalkozzon az ingatlannal? Hiszen több szem többet lát alapon több ingatlanos nagyobb ügyfélkört tud lefedni, ezáltal hamarabb elkel a lakásom. Most megpróbálom elmagyarázni, miért is hibás ez a gondolatmenet.

real-estate-listing-690x345.jpg

Ingyenmunka

A péntek délelőttömet továbbképzésen töltöttem, ahol a fenti téma is szóba került és bár a véleményünk teljesen megegyezett az előadóéval, néhány remek dolgot még hozzátett az én érvelésemhez is (már megérte elmenni). Az egyik egy remek példa volt: ha öt helyről rendelsz egyszerre pizzát de úgy, hogy a rendeléskor megmondod, hogy csak az elsőt fizeted ki, szerinted hányan fognak neked pizzát szállítani? Ha azt mondod hogy mind az öt, hatalmasat tévedsz, hiszen melyik pizzéria vállalja be azt, hogy ingyen dolgozzon ő és a futár is? Senkitől nem fogsz pizzát kapni, és pontosan így működik a nyílt megbízás is mert egy ingatlanos sem dolgozik ingyen, vagy legalábbis megpróbálja ennek esélyét a lehető legjobban a nulla irányába redukálni.
Egy kizárólagos megbízásnál az ingatlanos felelős az eladandó ingatlanért és azért, hogy úgy adja el azt, ahogy azt te kérted és nem explicit, hogy a legmagasabb ár a legfontosabb. Van, hogy a kiköltözés időpontja az érzékeny pont, van hogy terhelt az ingatlan, így csak készpénzes jöhet szóba, sorolhatnám. Ilyenformán ha adsz öt különböző iroda öt különböző ingatlanosának megbízást, ne várd azt, hogy akkora elánnal fognak foglalkozni vele, mintha kizárólagost adtál volna, mivel túl nagy a kockázata annak, hogy hiába raknak bele időt és pénzt, semmit nem látnak belőle viszont. De még van egy nagyon fontos probléma, ami miatt beszélni kell erről, hiszen ingatlanos és eladó között

ellenérdekeltség lép fel.

Elmagyarázom. Ha öt ingatlanos öt különböző fényképsorozattal, de megegyező áron és típussal, helyszínnel rakja fel az ingatlant az ingatlan.com-ra, a portál összefésüli egy hirdetés alá, így: 
kkkkkkkkkkkkkk_1.jpg

Jól látszik, hogy a fenti hirdetés alatt még 16 másik hirdetéssel van jelen másik ki tudja hány iroda, összesen 434 kredittel, ami egyértelműen rossz az eladónak és az összes olyan ingatlanosnak is, aki nem először jelenik meg a listázáskor. Ellenben tegyük fel, hogy Józsi bácsi belelapoz a hirdetésekbe és nem az elsőre kattint rá, hanem arra, ahol például szebbnek találja a képeket vagy az ingatlanos cselezett és nagyobb négyzetméterrel írta ki, mert hozzáadta az erkélyt is (sajnos ilyen is van)... Ekkor ingatlanosunknak az lesz az érdeke, hogy az ő egyetlen is Józsi bácsijának érdekeit átverje valahogy az eladón, tehát ellenérdekelt lesz az ügyletben: az érdeke az lesz, hogy a vevő által meghatározott feltételeket átvigye az eladón, akinek viszont vagy a magasabb árban, vagy más részletben más érdeke lenne... 
Mert igen, elhiszem, kedves olvasóm hogy téged az ilyen minden hájjal megkent ingatlanosok nem tudnának sosem átverni... de sajnos rengeteg embernek lyukat tudnak beszélni a hasába az ilyen téren tapasztalt "kollégák". 

Kizárólagosnál azonban teljesen fordítva van: az eladó válogathat az ajánlatok között, az ingatlanos szállítja őket, így kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet, a számára legideálisabbat - mert vevőből van elég, de jól beárazott, értelmes ingatlanból olyan kevés van, mint STOP táblán a szófordulat.

Fontos tehát a tudatosság. Egy eladónak tudnia kell tudatosan ingatlanost választania: olyat kell keresnie, aki mindenképpen az ő érdekeit fogja képviselni és az életét egyszerűsíti munkájával, időt spórol neki és levesz a válláról több olyan feladatot, ami az értékesítéskor fellép - egy olyan szolgáltatást nyújt tehát, amiért az eladó hajlandó fizetni is, és a végén még egy pozitív értékelést is írni fog az ingatlanosáról Facebookjára... :) 

A végére még idebiggyesztek egy remek mondatot, amit ugyancsak ma reggel hallottam: "mi ingatlanosok nem ingatlanozunk, mi emberezünk." Milyen igaz. 

Jó hétvégét!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1517763676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása