Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hova tovább, Lakástakarék?

2018. október 24. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Nagy visszhangja volt, hogy a kormány rekordrövid idő alatt elkaszálta az LTP állami támogatását. De így vége is az egész LTP-dolognak, vagy lehet még valamilyen alternatív jövő, amin dolgoznak?

lakastakarekpenztari_megtakaritas.jpg

Kasza

Tegyük tisztába a dolgokat: az állam nem az LTP-t, tehát a lakástakarék pénztárakat kaszálta el, csak mostmár nem ad a megtakarítás után egy fitying állami támogatást sem. Ellenben a meglévő és futó megtakarításokra ugyanúgy jár a támogatás, tehát az LTP-s cégeknek és üzletkötőknek lesz továbbra is dolga a futó projektekkel, csak új kötések nem lesznek egyelőre. 

A Fundamenta egyébként már kiadott egy hivatalos tájékoztatót, amiben jelezte, hogy továbbra is lesz a Lakáskassza, de egyelőre senkinek nem világos, hogy milyen formában tervezik továbbvinni; én egy hosszú távú betét alapú kamatozást vizionálnék, de hogy ezt hogy tudja kivitelezni bármelyik lakástakarékos cég számukra megfelelően biztosítottan és biztonságosan, szerintem még előttük is rejtély, nem csak előttem.

Az állami oldalt tudjuk és valahol értjük is: szerintük rengeteg LTP pénz és így támogatás nem oda ment ahova ez az egész projekt szerette volna, hanem medencékre és luxuscikkekre lett költve lakás vagy felújítás helyett - bár ezt a takarékokkal foglalkozó cégek cáfolták... sosem fog kiderülni kinek volt igaza, az viszont biztos, hogy az állam a CSOK-ot tervezi bővíteni, például azzal, hogy felújításra is fel lehessen venni. Egyértelmű tehát, hogy feltételekhez szeretnék kötni az állami támogatást, ez a feltétel pedig a gyermekvállalás - hal ki a nemzet szépen lassan, a megfordítása tehát logikus lépés, de hogy ez megfelelő irány-e, pár év múlva kiderül.

A jövő

A legfrissebb adatok szerint komoly kereslet mutatkozik például előtakarékoskodás után kamatkedvezménnyel kínált felújítási célú személyi kölcsönökre vagy jelzáloghitelekre, a bankok ilyen új termékekkel jelenhetnek meg a jövőben. Egyelőre azt kommunikálja az ingatlan.com, hogy a kereslet továbbra is erős, így a bankoknak ésszerű lépés a kedvező kamatozású hitelek fajtáinak bővítése, talán ezek lehetnek a legjobb alternatívák, főleg egy ilyen előtakarékos kombinációval. A BankRáció.hu oldalán 2018 első kilenc hónapjában 105 százalékkal több kalkulációt indítottak lakáshitelekre tavalyhoz képest, az összes hitelkalkuláción belül pedig közel 50 százalékos volt a lakáshitelek aránya, az LTP kiesése pedig egyértelműen azokat sújtja negatívan leginkább, akik amúgyis nehezen tudják összerakni a jelenlegi magas vételárakat... Mindenképpen tehát több hitelfelvételt, így kedvezőbb feltételeket és többféle lehetőséget várok a bankoktól a közeljövőre nézve - és természetesen a CSOK bővítését. 

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3717763674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása