Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan állapíthatom meg az ingatlanom reális értékét?

2018. november 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mindig hangsúlyoztam, hogy nem mindenkinek van szüksége ingatlanszakértőre, de a legtöbben képtelenek pontosan belőni az ingatlanjuk árát. Sok szempontot fontos figyelembe venni, ebben próbálok most segíteni.

8_1.jpg

Kutatás

Lakásoknál a helyzet viszonylag egyszerű: felmész a legnagyobb ingatlanportálokra és beütöd az ingatlanod főbb paramétereit a keresőbe. Ezek legyenek a négyzetméter, a lokáció és az állapot. A találatoknál figyelj arra, hogy a tiédhez képest mennyivel nagyobb, mennyivel rosszabb vagy jobb állapotú, fontos a fekvés, az emelet és a fűtéstípus is - mindegyik hozzáad vagy elvesz egy kicsit a te ingatlanod négyzetméter árából. 

Családi házaknál macerásabb a dolog mert nincs két egyforma. Itt mindig azt szoktam javasolni, hogy a környékbeli családi házakat a lakásokhoz hasonló jelleggel érdemes végignézni, az összes ajánlattal a sajátunkat összevetni és aszerint gondolkodni. Fontos, hogy figyelembe kell venni az igényeket: hiába van 150 nm-es házunk amiben csak 3 szoba van, nem fog annyit érni, mint egy 6 szobás ugyanezzel a mérettel és állapottal, mert más az igény és az elrendezés, szükség van a több szobára. 

Érzelmi kötődés

"Á, az enyém szebb mint az övé, milyen igénytelen ez a tapéta?" - hallottam már kismillió tulajdonostól ehhez hasonló mondatokat, amikor a közepes állapotú vagy inkább felújítandó lakást tökéletes, hibátlan állapotúnak írta le. Vagy nincs megfelelő összehasonlítási alapja, vagy azt hiszi, hogy a lambéria és a linóleum még mindig divat, a lényeg, hogy aki évtizedek óta egy ingatlanban lakik, könnyen elveszítheti az ingatlannal kapcsolatban józan ítélőképességét - ilyenkor kell minket ingatlanosokat megkérdezni. Az ár megállapítása még nem az ingatlanos alkalmazása, így mindenképpen ajánlom kikérni egy olyan közvetítő véleményét, aki ismeri a helyi piacot, tapasztalt az értékbecslésben és megfelelően termékként tekint az adott ingatlanra.

Miért drágább a szomszédé?

Ha egy adott házon belüli szomszéd ingatlanokról kell beszélnünk még mindig rengeteg különbség lehet. Az egyik legfontosabb a fekvés: nem mindegy hogy a főút felé vagy a belső kertre, csendes zöldre néz az ingatlan. Nem mindegy az állapot de az sem, hogy a drágább felújítási darabok, mint a fűtés vagy a nyílászárók cseréje megtörtént-e már korszerűbbre. Az általános állapot is fontos: cserélték-e a fürdőt, a szanitereket, a vezetékelés új-e, de egy biztonsági ajtó is 150-200e Ft-tól indul beépítéssel.

A hibás

És ha minden fenti részletet figyelembe vettünk, de még mindig irreális a szomszéd árazása, az azért van, mert ő valamelyik fentit nem vette figyelembe. Ne gondoljuk, hogy ha a szomszéd 10%-kal túlárazta az ingatlanját tudatosan vagy csak a megfelelő tudás nélkül, akkor a mi ingatlanunk többet fog érni: tévedés. Az övé csak akkor fog elkelni, ha elindul lefelé, és ne gondoljuk, hogy ezen az áron is elmegy. Jelenleg a vevők sokkal racionálisabbak, átgondoltabban döntenek, több ingatlant megnéznek átlagosan és ésszerűbb ajánlatokat tesznek: tapasztaltabbak, folyamatos infókat kapnak a piacról és tudatosan keresnek és ez JÓ! A jelenlegi túlárazások komoly szinten az elképesztő tulajdonosi tudatlanságnak és a "kollégák" rossz árazásának, valamint a jutalék rápakolásának köszönhető, szinte nem is tudok úgy keresni egy kerületben sem, hogy ne lássak teljesen irreális, a jelenlegi piacot meg sem közelítő árazásokat - sokszor ingatlanos neve alatt. 

Megoldás

Ha tudnék igazi megoldást, most épp turnéznék a best seller könyvemmel a világban - nincs igazi megoldás, csak a tudatosság. Jól kell ingatlanost választani, el kell fogadni ha elmagyarázza, miért nem lehet annyiért eladni azt a bizonyos ingatlant amennyiért lehet. Alap piaci ismereteket kell szerezni az eladás előtt, rengeteg cikk és leírás van, hogyan érdemes belekezdeni az eladásba, néhány emberen még én is meglepődöm, mennyire tudás nélkül ugrik bele legnagyobb pénzben kifejezhető értékének értékesítésében. Rám lehet számítani, aki kéri a segítségemet annak ésszerű keretek között de mindig kitalálok valamit, viszont szétszakadni én sem tudok... csak remélhetem, hogy kicsit közeledünk majd a nyugathoz és az usához az ingatlanpiac és az ingatlanértékesítés tekintetében.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4517763672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása