Ingatlanpiaci tanácsadó blog

6 kérdés, amit tegyünk fel egy lakás megvásárlása előtt

2018. november 20. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sokan úgy ugranak bele egy lakásvásárlásba, hogy pontosan még el sem döntötték, mit is akarnak, csak van egy motiváció, van egy ok, ami miatt szükségszerű a vásárlás (gyereknek kell, be kéne fektetni a pénzt, munkahelyváltás, betegség, szülőkhöz közelebb költözni, stb...). A hirtelen indulás sokszor egy hozzánemértéssel és egy piaci ismerethiánnyal is párosul, ilyenkor érdemes ingatlanos segítségét kérni, de ha nem teszi, ezeket a kérdéseket mindenképpen tegye fel, mielőtt döntést hoz.

992de8e31f1f25bac4c180d9f2585538.jpg

1: Kérhetek egy tulajdoni lapot?

A tulajdoni lap minden ingatlannál publikus adat, bárki lekérheti az Ügyfélkapuján keresztül ezért egy ingatlanközvetítőnek vagy tulajdonosnak sincs értelme rejtegetni. Ha mégis megpróbálják, valamit elhallgatnak. A tulajdoni lapon ellenőrizzük, hogy tényleg az-e a tulajdonos, akit mi annak gondolunk, valamint nézzük meg, akkora-e a lakás, amekkorának hirdették - ha eltérés van, mindenképpen utána kell nézni az okoknak. Sok ingatlanos nem kér le a megbízáskor tulajdoni lapot, pedig nemegyszer derültek már ki régen elfelejtett és rajtamaradt terhek vagy hitelek, amik bár ki lettek fizetve, nem lettek töröltetve - ezeket el kell intézniük eladás előtt.

2: Elkérhetem a közös képviselő elérhetőségeit?

Fontos vele beszélni, ugyanis tőle meg lehet tudni, hogy a háznak van-e olyan tartozása vagy elmaradása, ami közművek kikapcsolásával járhat, esetleg az épület lakóösszetételéről lehet tőle infókat kapni, valamint a jelenlegi tulajdonos tartozásáról is képbe kerülhet, nem beszélve az esetleges elővásárlási jogról. Nem minden közös képviselő ilyen közlékeny, de kérhető a tulajdonos segítsége, esetleg meg lehet kérni, hogy jelezze a képviselőnek hogy keresni fogjuk.

3: Van bármilyen rejtett hiba vagy komoly felújítani való része a lakásnak?

Ha felújítandó az ingatlan, annyira nem releváns kérdés, de nem árt tudni róla, hogy az eladó perelhető, ha eltitkol valamilyen komolyabb költséggel járó hibát, például tetőszerkezeti problémát, leázást vagy hasonló gondokat... sajnos találkoztam már tulajdonossal, aki lefestette a leázást és előttem is megpróbálta eltitkolni a hibát, majd amikor felvilágosítottam hogy ilyet nem tehet, kirúgott a lakásból és hívta a következő közvetítőt... óriási hiba. Érdeklődjünk azzal kapcsolatban is, hogy voltak e esetleg rovarproblémák a lakásban, mint hangyák, poloskák, akár méhek vagy darazsak, főleg, ha valamely családtagunk allergiás rájuk.

4: Miért adja el az ingatlant?

A válaszból sokminden kiderülhet, ami akár rejtett hibára vagy más problémára is visszavezethető, például olyan zajos a lakás hogy éjszaka nem tud aludni benne, vagy a szomszédok állandóan buliznak, esetleg a szomszéd lakást AirBnB-re használják és nagyon zavarja az állandó ki-be mászkálás, sorolhatnám. Lehet, hogy egy teljesen ártatlan választ fogunk kapni, minthogy nem tudja tovább fizetni a hitelét, vagy külföldre költözik dolgozni és kell a lakásból a pénz a kint tartózkodáshoz, esetleg örökség volt és ezért szeretné értékesíteni... figyeljünk rá hogy mit válaszol, hátha nem lesz problémás.

5: Vannak állatok vagy kiadott lakások a házban?

Mindkettő főleg a zaj miatt fontos: kiadott lakásnál sosem tudhatjuk, ki kerül a lakóközösségünkbe, kutyáknál az éjszakai vonyítás pedig erősen idegesítő lehet. Ha szeretnénk éjjel aludni is, ez egy fontos kérdés lehet a leendő tulajdonosnak.

6: Mennyire macerás a parkolás?

Ha nincs autó és nincs is tervben egy vásárlása, akkoris fontos kérdés, ugyanis ha bárki menne hozzád de 20 percig kell helyet vadásznia, igen idegesen fog megérkezni... az is fontos, hogy a terület fizetős övezet-e vagy nem, esetleg tervezik-e bevezetni hogy fizetős legyen. Ha van hozzá tartozó parkolóhely, fontos tudni, hogy az a hely hogy van papírozva, mi alapján tartozik a lakáshoz, tehát van-e külön helyrajzi száma vagy az alapító okiratban van a lakáshoz rendelve, esetleg csak szokásjog alapján áll oda az eladó már 15 éve? Nem mindegy, ugyanis a szokásjog esetén a parkolóhely nem feltétlenül száll át az új tulajdonosra, ezért a helyért pénzt kérni sem lehet plusszban...

Hitelen ennyi jutott eszembe, írhatnánk még rezsiről, felújításról, elhelyezkedésről vagy tömegközlekedésről is, de szerintem ezeket úgyis mindenki megkérdezi, nincs miért kiemelni. Ha van még olyan, ami szerinted fontos kérdés és érdemes lenne beszélni róla, esetleg akár egy teljesen különálló bejegyzést is érne, írd meg nekem Facebook oldalamon keresztül, szívesen kivesézem a témád :)

Attila 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1517763668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása