Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Remek fővárosi városrészek baba- és gyerekneveléshez

2018. december 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A fővárosban egyre nehezebb igazi gyerekbarát részeket találni, egyre kintebb kell költözni és inkább többet utazni a nyugalomért. Van még olyan belső kerületrész, ahol érdemes nézelődni? Több évnyi ügyfelektől érkező visszajelzést és saját tapasztalataimat osztom meg veletek.

moving-with-a-baby-2.jpg

Buda

A legtöbb budai kerületben lehet találni olyan városrészeket, amik kivételesen alkalmasak gyereknevelésre a természet közelsége és az infrastruktúra figyelembe vételével, inkább az ár szokott egy olyan tényező lenni, ami már szinte elérhetetlenné teszi ezeket a területeket. A 12. kerület mára elég megfizethetetlen lett az átlagembereknek, de ha megteheted, mindenképpen nézz körül az Orbánhegy-Svábhegy-Széchenyihegy-Mártonhegy területeken, de Istenhegy legtöbb része is kiváló. Errefelé inkább családi házakat és kisebb társasházakat találsz majd főleg, a 10 lakásnál nagyobb társasházak ritkábbak és tényleg elég borsos négyzetméterárakon futnak. 
Ha nem gond, ha messzebb vagy a belvárostól, kiemelt kerületrészek még Virányos és Kútvölgy is, ahol remek magánóvodák találhatóak, valamint a Budapesti Német Iskola. 

A 3. kerületben rengeteg a panel, a Pók utcai lakótelep a legdrágább paneltelepek egyike a városban, de gyereknevelésre inkább Testvérhegyet javasolnám. Már eléggé a város széle, de van minden amire szükség van: minőségi óvodák, Waldorf általános iskola és BTK egyetem, újépítésű családi házak és társasházak, bevásárlási lehetőségek és családias környezet.

A 11. kerület belső része nekem eléggé túlzsúfolt és bár sok a zöld, a parkolás és a kicsit szegényes tömegközlekedés miatt én a külső részeket jobban kedvelem, ilyen Kelenvölgy és Péterhegy, ahonnan bár tényleg nagyon messze van a belváros, akik errefelé laknak, nemigen mászkálnak be naponta... A Kelenvölgyi Általános Iskola híresen kiváló, de van itt sporttelep, óvodák és bölcsődék, tanulmányi ház, lovarda, bevásárlási lehetőségek... egyszóval minden paraméternek megfelel, ezért az árak itt is az egekben jelenleg...

Pest

A belváros nálam gyereknevelés szempontjából teljesen kiesik, így az 5. 6. 7. 8. és 13. kerületekről nem is írnék, ezek a részek másra jók...
Pest "tüdeje", a 14. kerület mára eléggé zsúfolt lett, a belső részei mint Istvánmező és Törökőr már nem is annyira felelnek meg a gyerekes célnak, a külső részein nézelődnék inkább, mint Herminamező és Alsórákos. Sok a kisebb-nagyobb társasház és van vasút is, ezért inkább a keresztutcákat, zsákutcákat javaslom, ahova általában nem engedélyeztek 4-6 lakásnál nagyobb házakat, ezért a környezet élhető maradt. A kerületben rengeteg a magánóvoda de most épült remek állami is, a tömegközlekedés kiváló, Örsnél van egyetem, több általános iskola és gimnázium is akad és bevárásolni, plázázni is egyszerű - a kerület már nem olyan jó mint 10-15 éve, de még mindig vannak részei, amik ideálisak.

Céljainknak a pesti oldalon még két kerületet tudnék kiemelni, az egyik a 16. kerület, annak is főleg Cinkota és Árpádföld városrészei, amik az egyik legszebb pesti városrészek és rengeteg gyönyörű, hatalmas családi ház és kultúrált, kis lélekszámú társasház pont megfelelő kombinációi. Egyik hátrányuk a kicsit szegényes tömegközlekedés, de a HÉV Örsről például itt megy keresztül, ami kiválóan használható. Itt a Napsugár Bölcsőde, rengeteg magánóvoda, van általános iskola és rengeteg-rengeteg gyerek... a Malomdombon lévő lakóparkban minden második lakó gyerekes család, a környék tele van gyerekboltokkal, akad cukrászda és gyerekbarát kávézó is... a hátránya még a tömegközlekedésen kívül, hogy a bevásárlási lehetőségekhez is kocsiba kell ülni, mert nincs egy értelmes bolt sem a környéken. Az biztos, hogy itt olcsóbban találsz lakást és házat egyaránt, mint a Duna másik oldalán.

A 17. kerületből két városrészt emelnék ki, Rákoscsabát és Rákoscsaba-újtelepet, amik már Zuglótól is 20-25 percre vannak kocsival és vonattal egyaránt (a belvárostól pedig kb 40 percnyire), de gyereknevelés szempontjából ritka kellemes környék és itt a bevásárlások közelsége is megoldott. A két kerületrészt a vonat választja ketté, ehhez közel lakni a zaj miatt nem szerencsés, ám a tömegközlekedést jól kiváltják az ingajáratok, a Pesti úton van minden bolt ami kell, akad cukrászda, bölcsődék és óvodák, a Diadal úti általános iskola, több gimnázium.
Ugyanitt kedvelik még Rákoshegyet és Rákosligetet is, de Akadémiatelep és Madárdomb is felkapott, ha családi házvásárlásról van szó - Rákoshegy inkább a repülőtér közelsége miatt meggondolandó általában.

Biztosan van remek része Csepelnek, Kispestnek és Kőbányának is, de ezeket a kerületeket nem tudom szívből ajánlani, olyan sok a lepukkant, közbiztonságilag rossz lakótelep és utca, ahova nemhogy gyerekkel, én magam sem szívesen megyek be... Ezzel senkit nem szeretnék megbántani, csak a saját véleményem írtam le. Ezek a kerületek természetesen arányaiban olcsóbbak a fent felsoroltaknál így akinek erre van pénze vagy ide köti bármilyen ok, a következő pont szerint nézelődjenek.

Mire figyeljünk?

Azokra a dolgokra kell jellemzően figyelni, amik alapján én is összeállítottam a listát:

- legyen a közelben minőségben megfelelő bölcsőde, óvoda és általános iskola
- legyen értelmes tömegközlekedés, de ne annyira közel, hogy az az élhető környezetet befolyásolja
- az átmenő forgalom legyen minél alacsonyabb, a legjobb, ha nem utcára néz a lakás hanem zöldre és az utcán nem közlekedik csak annyi autó, aki ott lakik azon a környéken, abban az utcában
- minőségi védőnői szolgáltatás és gyermekrendelő, a jó gyerekorvos kivételesen fontos
- a parkolás legyen megoldott, családi háznál ez általában nem gond, de például az Európa lakókertben a 16. kerületben az utcán parkolás vasárnap este komoly kihívást jelent
- egy kinézett házat ne csak reggel/este nézzünk meg, menjünk vissza a másik napszakban is hogy lássuk, milyen emberek járnak-kelnek a kinézett ingatlan közvetlen környezetében, sajnos vannak utcák, ahol este egy gimnazista lány már nem szerencsés, ha egyedül sétálgat... de az sem szerencsés, ha minden délelőtt hajléktalanok állnak sorban ételosztásra a kapunk előtt.

Nem írtam minden kerületről, csupán kiemeltem néhány olyat, amik szerintem a címnek megfelelnek. Ha van még tipped és szívesen megírnád nekem, Facebook oldalamon keresztül megteheted! A cikkben szereplő kerületekről csak a saját véleményem és tudásom alapján írtam, ahogy fentebb megjegyeztem, biztosan vannak olyan részek, amik hibátlanok 1-1 olyan kerületben, amiről csak említést tettem, de 10 blogbejegyzés is kevés lenne, hogy minden utcát, minden városrészt kivesézzek...

Attila 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6717763666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása