Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Miért kell az ingatlanosnál pénzt lerakni, ha ajánlatot teszek?

2019. január 14. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Megint volt egy olyan ügyfelem, aki nem értette és bizalmatlanul állt az 1% kifizetéséhez, pedig legalább annyira vevői érdek mint eladói, ha nem jobban...

contract_small_1.jpg

Ha egy érdeklődő ajánlatot szeretne tenni egy ingatlanossal megtekintett ingatlanra, az ingatlanoson keresztül teheti meg úgy, hogy írásba foglalja, majd ezt az ajánlatot megerősíti 1%-kal. Sok ingatlanos ezt az 1%-ot foglalónak hívja, pedig törvény szerint csak ügyvéd előtt és adásvételkor fizethető ki foglaló, egy ingatlanosnak nincs joga foglalót átvenni. Én "vételi ajánlattételi pénz"-nek hívom, és nem szabad ezzel kapcsolatban bizalmatlannak lenni, mivel az eladónak és a vevőnek is érdeke, hogy az adásvételhez biztosítva legyenek, ez a pénz ennek biztosítéka.

Nem, ez a pénz nem az ingatlanosé. Ez a pénz a foglaló része, a szerződéskötéskor további 9%-ot kell hoznia a vevőnek, így a szerződéskötés időpontjában ezt a vevő visszakapja és kiegészíti vele 10%-ra a foglaló mértékét. Az egy másik kérdés, hogy a foglalóból fizet ki minket ingatlanosokat az eladó, a vételi pénz akkor sem az ingatlanosé

Miért fontos? Mert ha a vételi ajánlatot az eladó elfogadja, a vevő is biztos lehet abban, hogy az övé az ingatlan, ahogy az eladó is biztos lehet abban, hogy megtalálta a vevőjét, ezért mindenki nyugodtabban intézheti az adásvételi szerződés előkészítését és pontosítását, az esetleges hitel előkészítését, az önerő összeszedését. 

Általánosan 1, inkább másfél hét kényelmesen eltelik a fenti folyamatok menedzselésével, cserébe a szerződéskötésre mindkét fél már felkészülten, a szerződést átolvasva, pontosítva, véglegesítve tud jönni, ahol már az aláírásokon és a pénz átadásán kívül más megbeszélni való nem is lesz - biztosítva van tehát az ügymenet teljes körű lebonyolítása és nincs fejfájás vagy kompromisszum bármilyen okból kifolyólag az utolsó pillanatra hagyva.

Ne legyen tehát senki bizalmatlan az ajánlattétellel kapcsolatban: egy hozzám hasonló ingatlanos, aki teljes körű ügymenetet biztosít ügyfelei részére, csak ilyen vételi ajánlat mellett fogja biztosítottnak érezni az értékesítést, manapság már sajnos sokszor nem elég egy kézfogás...

Rossz tapasztalatod van ezzel kapcsolatban? Írd meg nekem bátran a Facebook oldalamon lévő ezen bejegyzés posztja alatt, kielemezhetjük együtt.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3817763654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása