Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Megalakult a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület

2019. március 20. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A portfólión tegnap megjelent cikk szerint a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére március 18-án megalakult a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (a továbbiakban: LITT), annak érdekében, hogy szakmai fórumot biztosítson a hazai ingatlanpiac főbb szereplőinek. - szerepel az MNB legfrissebb közleményében

mnb-litt-054-20190319.jpgA kép forrása: mnb.hu

A LITT elsődleges és alapvető célja az ingatlanpiac és a gazdaságpolitika legfontosabb szereplői közötti hatékony és rendszeres információcsere biztosítása. A testület tagjai közé a jelentősebb piaci szereplők, a szakma főbb érdekképviseleti szervezetei, az érintett minisztériumok képviselői és az MNB képviselői kerülnek felkérésre, így a hazai ingatlanpiac aktualitásai különböző oldalról is megvilágítást nyerhetnek.

A LITT másodlagos célja egy olyan fórum biztosítása, ahol a piaci szereplők közvetíthetnék a szabályozó hatóságok felé a piac működési környezetének súrlódásait, és az ezekre tett szabályozói megoldási javaslataikat.

A testület tagjai két szekcióra oszlanak: a témák specialitásából adódóan a lakáspiac és a kereskedelmiingatlan-piac kérdéseit a megfelelő szakemberek külön-külön ülésen tárgyalják. A LITT évente négy alkalommal ülésezik, a mai ülésen a felek először a kereskedelmiingatlan-piac aktualitásait vitatták meg. 

Bár pontos listát a tagokról nem közölt az MNB, a képekről kiderül, hogy a tagok között van Scheer Sándor mellett többek között Novák Katalin államtitkár, Fábián Gergely, MNB ügyvezető igazgató, Pados Gergely, a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó cég hazai vezetője, Pázmány Balázs az Erste Alapkezelő igazgatóságának elnöke, Nagygyörgy Tibora Biggeorge Property Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, Doron Dymschiz a Duna House társ-vezérigazgatója, Koji László az ÉVOSZ elnöke, Takács Ernő, az IFK elnöke, Kibédi Varga Lóránt, a CBRE ügyvezető igazgatója, Ezer Rezső a Futureal igazgatóságának elnöke. Matolcsy György és Nagy Márton MNB alelnök kezdeményezőkként vettek részt az eseményen. - írja a portfolio.hu

A saját véleményem az, hogy a kezdeményezés jó, de van benne néhány olyan tag és érdekképviselet, akik miatt alapból probléma van a piacon (pl DH, OC) és nem örülnék, ha a "mennyiség fontosabb a minőségnél" elv jobban érvényesülne egy ilyen kezdeményezés által és után... De a LITT indulása mindenképpen jónak mondható, rövid távon csodát nem várok, de középhosszú távon egy ingatlanközvetítői szabályozási rendszer kialakítása érdekes lenne, már csak az a kérdés, hogy hogyan lehetne foganatosítani a franchiseoktól a mezítlábas ingatlanosokig mindenkinél.

Véleményed van a dologról? Oszd meg velünk Facebook oldalamon keresztül!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr4117763640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása