Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Építkeznél? Itt van, mire figyelj a telek kiválasztásakor!

2019. május 27. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Nem csak venni, építeni is drága manapság a munkaerőhiány és az ebből adódó magas órabérek, illetve az építőanyagok ára miatt - de ha egyéni igényeid csak így tudod kielégíteni, itt egy fontos bejegyzés, mire kell figyelni, ha telket vásárolsz álmaid otthonának.

7ba7d50409b39003910d88a588cedfc0.jpg

Beépíthetőség

Minden esetben tájékozódjunk előre, mekkora az adott telek beépíthetősége, ami azt jelenti, hogy a tulajdoni lapon feltüntetett terület x százalékát lehet fizikailag beépíteni. Példa: 1000 nm-es telek 15%-os beépíthetőséggel 150 nm alapterületű házat jelenthet MAXIMUM, ebből semmilyen szinten nem lehet kicsúszni, mert a használatbavételi engedély bánhatja.

Forma, lejtés

Logikus módon az ideális a szabályos téglalap vagy a négyzet alakú telek, de szinte bármilyen formára lehet értelmes épületet építeni, azonban ha nem egyezik a stílusunkkal vagy a kitalált épület formájával, el kell engedni.
Sokan csak a teljesen sík telkekben szoktak gondolkodni, de több méteres lejtésű telkekre is lehet kiválóan építkezni. Kicsit megnöveli a költségeket, de adja magát, hogy könnyebb garázst, borospincét vagy bármilyen pinceszinti helyiséget építeni, így megint az igény és a szükség lesz az, ami megmondja, megfelelő-e nekünk ez az adottság.

Tájolás

A nappalit általában a telek hátsó, csendesebb részére szokták tenni a tulajdonosok, így első körben meg kell nézni, hogy amennyiben az ablakok így nyílnak, mit látunk és mennyire lesz nappalink benapozott. Sokan ragaszkodnak a déli-délnyugati fekvéshez, hogy délután benapozott legyen a nappali, de általában van lehetőség úgy forgatni a házat a terveken, hogy még megfelelően napos legyen minden helyiség, de intim, privát maradjon az utcafront felől minden erre kényes szoba.

Bontandó épület

A bontás sem olcsó manapság, egy 50 nm-es téglaházat teljesen elbontani és elszállíttatni másfél-két millió forint is lehet, arról nem is beszélve, hogy sokszor a közműveket is cserélni kell alatta, mert már nem olyan minőségűek vagy típusúak, ami a mi igényeinknek, szükségletünknek megfelel. Azért fontos ezzel foglalkozni, mert a telek értékét befolyásoló tényezőről beszélünk, bontani nem egyszerű dolog és ahogy írtam, megkérik a sitt elszállításának is az árát rendesen.

Közművek

Az előbb írtam róla, hogy neuralgikus pont a közművek állapota, milliós nagyságrendek lehetnek a cserék, de mindig tájékozódjunk arról, egyáltalán vannak-e legalább az utcán a telek előtt közművek. Persze lehet élni csatorna nélkül, de a telek értékét komolyan befolyásolja a megléte... Vízbevezetés, csatorna állapot, villanyvezetékelés, mind-mind fontos és ellenőrizendő.

Szomszédok

A szomszédság nem csak személyként fontos, hanem az épületek helyzete is számít. Sok területen nem lehet szabadonálló házat építeni, hanem a szomszéd falához kell az egyik faladat tenned, de számít az is, hogy a szomszéd minden épülete fel van-e tüntetve megfelelően a helyszínrajzokon és minden engedéllyel épült-e. Minden teleknek vannak szabályai arra vonatkozóan, hogy a telekhatároktól milyen messze kell építeni, ez befolyásolhatja leendő házunk méretét és formáját is, tehát soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Beépítési előírások

Nem csak a beépíthetőségi százalék van meghatározva: legnagyobb építménymagasság, a szintterületi mutató, a zöldterület mértéke, az előkertek, az oldalsó vagy a hátsókertek minimális távolsága a telekhatártól mind-mind befolyásoló tényező, de sok területen meg van szabva az is, hogy milyen formájú lehet a tető, sőt, van, hogy a stílusát és a színét is megszabják, hogy beleillő legyen a környezetbe. MINDEN ESETBEN tájékozódjunk minden fenti kérdéssel kapcsolatban az illetékes építésügyi hatóságnál, de a magyarorszag.hu-n lehet lekérni térképmásolatot valamint tulajdoni lapot, ezekkel már el lehet indulni.

Telektípus

Az sem mindegy, hogy a tulajdoni lapon a telek miként van bejegyezve. Belterület? Szántó? Üdülő? Gyümölcsös? Kivett, beépítetlen terület? Mind-mind befolyásolja, miként és mekkora ház építhető rá, ha egyáltalán építhető átminősítés nélkül... A tulajdoni lapon továbbá kiderül az is, hogy van-e teher, haszonélvezet vagy bármi probléma, ami nehezítheti a vásárlást - ehhez is javasolt ügyvéd vagy egy ingatlanos segítségét kérni. Érdemes az eladóval még megegyezni esetleg egy geodéta felkérésében is, aki kitűzi a pontos telekhatárokat, ha az nem lenne egyértelmű (pl nincs körbekerítve).

Kihagytam valamit? Hozzáfűznél? Megteheted bátran Facebook oldalamon keresztül!

Kellemes hetet mindenkinek, oszd meg ha tetszett a bejegyzés, köszi!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5617763622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása