Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan válasszak vidéken megfelelő ingatlanost?

2019. június 18. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A budapesti ingatlanértékesítők száma messze több, mint amennyire szükség lenne, ellenben vidéken úgy kell vadászni a megfelelő minőségben dolgozó kollégákat. Milyen aspektusokat érdemes figyelembe venni?

besence1.jpg

Franchise

Még mindig rengetegen hiszik, hogy ha odaadja a megbízást egy franchise kollégának, minden rendben lesz és pikk-pakk értékesítve lesz az ingatlan - mi sem áll messzebb a valóságtól. Tudni kell azt, hogy a nagy hálózatok a mennyiség a minőség előtt elvet követik és a nagy számok törvénye alapján értékesítenek. Persze ezeknél a cégeknél is vannak jó értékesítők, de sajnos az ő kezük is meg van kötve a szerződés aláírásakor, kötelezik őket a különböző minimális számok elérésére, ahelyett, hogy az eladó érdekeit képviselnék... Van, hogy vidéken egyetlen iroda van, ami a településen van, így nincs választási lehetőség hogy kihez is forduljunk, de abban talán van, hogy értékesítőt válasszunk. Az értékesítő választása pedig most következik.

Egyén

Értékesítő és értékesítő között óriási különbség van. Ezt a munkát lehet elnagyoltan és hanyagul, de lehet precízen és becsületesen is végezni ugyanazon irodán belül is - fontos tehát, hogy tudatosan válasszuk ki a kollégát, akivel dolgozni szeretnénk. A főbb szempontokat már azelőtt le tudjuk csekkolni, hogy találkoznánk vele, csupán meg kell nézni, hogyan dolgozik: keressünk hasonló ingatlanokat a településünkön vagy a környezetünkben és nézzük meg a hirdetések minőségét. Számunkra megfelelő minőségűek a fényképek? Van (értelmes) alaprajz? Minden fontos kérdésre választ ad a leírás és a tulajdonságok felsorolása? Ha találunk egy megfelelő hirdetést, hívjuk fel és szervezzünk le vele egy találkozót. Én azt szoktam javasolni, hogy ez a személyes találkozó legyen az eladadnó ingatlanban, ahol az ingatlanos megpróbál majd irányítani. Véleményem szerint az ingatlan másodlagos, az első mindig az eladói igény, tehát először le kell ülni és átbeszélni, mire is lenne szükség, mert lehet, hogy a tulaj hirdeti és van is ideje eladni, csak nincsenek fotói - ezesetben csak egy fotózás a szolgáltatás, vagy egy megfelelő fotós ajánlása. Hangsúlyozom, ahogy mindig: NEM kell mindenkinek és minden esetben ingatlanos és a teljes szolgáltatás, nem kell(ene) az ingatlanközvetítést tukmálni, először az igényfelmérés kell hogy megtörténjen, utána lehet ajánlani azt a fajta segítséget, amire az eladónak szüksége van.

Megbízás

Ha úgy gondolja, hogy megtalálta a megfelelő személyt, nyugodtan állapodjon meg vele, de SOHA ne írjon alá megbízási szerződést anélkül, hogy átolvasná. Ha szükséges beszéljenek meg egy második időpontot, mert fontos dologról van szó, így ne írja olvasás nélkül alá. Fontos az is, hogy minden tulajdonostól vagy haszonélvezőtől szükséges megbízás, vagy meghatalmazás egy megbízó felé - a lényeg, hogy az ingatlanosnak a tulajdonosok/haszonélvezők 100%-ától megbízással kell rendelkeznie; sajnos megtörtént eset, hogy három lány örökösből kettő elfogadta az ajánlott összeget, egy pedig nem és mivel nem volt vele aláíratva megbízás, meghiúsult az üzlet...

Remélem tudtam segíteni azoknak, akik vidéken próbálnak eladni, tudom hogy annál nehezebb, minél kisebb a település, de hinni kell abban, hogy van egy szem értékesítő, aki úgy végzi a munkáját, ahogy elvárjuk. Ha tetszett a bejegyzés, like-old Facebook oldalam, ha hozzászólnál vagy kérdeznél, ott a poszt alatt megteheted.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2717763616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása