Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Első megtekintés előtt mivel készülhet egy magánszemély érdeklődő?

2019. július 23. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Megkerestek a fenti kérdéssel és kicsit kifejtve úgy gondoltam, remek blogbejegyzés lehet belőle: amikor először látunk egy ingatlant, de képek alapján tudjuk, hogy a céljainknak megfelelő lehet, mivel tudunk készülni előre? Két féle irány van, attól függően, hogy az eladói oldalt ki képviseli.

11-9141_00.jpg

Az eladó a tulajdonos

Ha közvetlenül van a vevőjelölt kapcsolatban a tulajdonossal, tehát nincs közvetítő, sokszor előfordul, hogy mindkét fél először csinál ilyet - tehát először vesz, először ad el, ezért nincs tapasztalatuk az értékesítés menetében, valamint egyáltalán abban, mit is kéne megkérdezni akár ott helyben, akár előre, hogy a tulajdonos készülni tudjon. Én ilyenkor mindenkinek azt javaslom, hogy fontos tisztában lenni az adott ingatlan aktuális tulajdoni lapjával, tehát látni, ki vagy kik a tulajdonosok és milyen részben, van-e teher vagy haszonélvező, esetleg az ingatlan nem is akkora, amekkora a hirdetésben szerepel... Ezt a vevő a pontos cím tudatában maga is ellenőrizheti a magyarország pont hun, ügyfélkapus belépéssel, a földhivatali nyilvántartás gombra kattintva.

A helyszínen érdemes minden rezsire rákérdezni, valamint egyeztetni, mit és mit nem tartalmaz a vételár - nehogy ebből később vita alakuljon ki. Ha fennálló kérdés marad például felújítás minőségével, a tetőszerkezet állapotával vagy ilyesmivel kapcsolatban, feltétlenül javaslok egy második körös megtekintést az adott terület szakértőjével együtt, addig nem érdemes ajánlatot tenni.

Az eladó a közvetítő

Ha egy közvetítővel vagyunk kapcsolatban, egyszerűbb a helyzet, ugyanis jó esetben a kolléga pontosan tudja, mivel kell készülni egy komoly érdeklődőnek, de ha elmondjuk neki telefonban, hogy szeretnénk látni tulajdoni lapot, lakásoknál alapító okiratot, rákérdezünk hogy van-e elővásárlási jog és megkérdezzük, van-e a felújításokról dokumentáció és azt láthatjuk-e, máris tud előre készülni a megtekintésre. Időzíthetjük ezeket a kéréseket a második körre is, amikor már látszik, hogy komolyan gondoljuk az adott ingatlan megvásárlását - a lényeg, hogy addig SOHA ne tegyünk ajánlatot, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy akinek tesszük az ajánlatot, az tényleg a tulajdonos, az ingatlanosnak minden tulajdonostól van megbízása, valamint hogy a tulajdonos pontosan tisztában van-e az esetleges terhekkel és haszonélvezőkkel (megtörtént eset, hogy az egyik távközlési cég a szerződéskötés előtt 2 nappal tett egy komolyabb terhet a tulajdoni lapra, ami miatt majdnem meghiúsult az adásvétel, szerencsére időben észrevettem és volt még idő "orvosolni" a problémát).

A kulcsszó

A kulcsszó egyértelműen a tájékozottság. Minél több dologgal kapcsolatban előre tájékozódunk az adott ingatlannal kapcsolatban, annál nyugodtabban tehetünk ajánlatot a későbbiekben. Tulajdoni lap, helyszínrajz, alapító okirat, dokumentációk, stb - függően attól hogy lakás vagy ház, nagyon sok publikus adatot előre ellenőriz(tet)hetünk, így tájékozottabbak leszünk és tanulunk is belőle.

Ha kérdésed lenne még ezzel kapcsolatban, nyugodtan keress meg a Facebook oldalon keresztül, mindenképpen megpróbálok segíteni.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7217763610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása