Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Albérlet kisokos: mire figyeljen egy kezdő bérbeadó?

2019. augusztus 22. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Nagyon sokan vásároltak befektetésnek ingatlant szerte az országban, de főleg Budapesten, ahol a belvárosi kerületekben kimagaslóan jó hozamokat lehet elérni akár rövid, akár hosszú távú kiadásnál. Most a hosszú távú kiadással kapcsolatban fogok adni néhány tanácsot: mire kell egy kezdő bérbeadónak figyelnie, hogy biztonságban legyen?

2017-01-01-1483271051-5191660-airbnbetiquettetips0316.jpg

 

Megfelelő szerződés

Olyan NINCS, hogy nincs bérleti szerződés. Meg kell benne határozni rengeteg fontos dolgot, a bérleti díj és a rezsik csak egy a sok közül: a bérleti idő, a be- és kiköltözési paraméterek, a rezsiköltségek, stb... Szoktam volt mondani, hogy egy bérleti szerződés akkor a legjobb, ha aláírás után eltesszük és soha többé nem kell elővenni, de ezek a szerződések arra készülnek, hogy ha beesik a gond, legyen hova nyúlni... a szerződéshez kapcsolódóan egy nagyon fontos kiegészítő viszont mindenképpen javasolt, ez a következő pontunk.

Kiköltözési nyilatkozat

Van egy úgynevezett közjegyző által ellenjegyzett kiköltözési nyilatkozat. A lényege, hogy a bérlő egyoldalúan vállalja, hogy a szerződés pontjait betartja, de ha mégsem, akkor kiköltözik. Azért fontos ez, mert ezzel a nyilatkozattal a szerződés pontjai azonnal végrehajthatóak, tehát kihagyható a bonyolult és hosszadalmas bírósági eljárás: azonnal mehetünk végrehajtóhoz. Ennek költségét megegyezés szerint bárki állhatja (kb 40e Ft), én azt szoktam javasolni, hogy a felek felesben fizessék, vagy a bérbeadó fizesse ki - elvégre az ő érdeke...

Rezsiköltségek

Mindig felmerül a kérdés, hogy jó dolog-e, ha a bérlő a saját nevére írattatja az órákat. Én nem szoktam javasolni, mert jobban ellenőrizhető, ha a rezsiről a számlák a bérbeadó otthoni címére jönnek, tehát nem az albérlet címére, ezáltal a számlák befizetés után a havi bérleti díjjal elkérhetőek a bérlőtől. Ugyanezt javaslom a közös költségre is - ha egy mód van rá, mindent utólag kérjünk a bérlőtől úgy, hogy már rendezve vannak, ezáltal elkerülhető a probléma a tartozások miatt. Az egyetlen, amit viszont fordítva javaslok, az a kábelTV: a bérlő kössön a saját nevére olyat amilyet akar, fizesse ahogy akarja, aztán azt viheti tovább, vagy megszüntetheti, amikor úgy akarja.

Haszonélvezet

Mindig javaslom, hogy kérjünk egy tulajdoni lapot a bérleti szerződés aláírása előtt, hogy megbizonyosodjunk róla, tényleg az adja-e ki, aki jogosult a bérbeadásra, ugyanis ha van haszonélvező az ingatlanon, hivatalosan ő jogosult a bérbeadásra, nem a tulajdonos - a nevében is benne van: ő élvezheti az ingatlan hasznait, tehát ő jogosult a bérbeadásra, a tulajdonos a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem.

Ha lenne még kérdésed, esetleg aggódsz, hogy átvernek, keress bátran Facebook oldalamon keresztül, szívesen válaszolok bármilyen kérdésre!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr5017763606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása