Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Végre vége az áremelkedésnek(?)

2019. szeptember 17. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A használt lakóingatlanokkal kapcsolatos kereslet drasztikus csökkenése egyértelmű, ami mögött többféle ok is áll, de ez a statisztika főleg Budapestre és szinte csak a használt ingatlanokra korlátozódik.

fghnj.jpg

Lassul a piac

Budapesten az utóbbi években a vásárlók 40%-a befektető volt, amit a kormány az Állampapír plusszal rendesen megtorpedózott: június eleje óta már több, mint 2000 milliárd forint folyt az államkasszába ennek a papírnak köszönhetően, ez a pénz 3-5 évre teljesen eltűnt a piacról (szigorúan nézve nem tűnt el, mert gondolom ebből finanszírozzák a Babavárót és a többi állami támogatott dolgot), viszont az tény, hogy 2019 második negyedévétól nézve 14%-kal csökkent a kereslet Budapesten a használt ingatlanokat nézve 2018 azonos időszakához mérten.

Az általános érdeklődés is csökkent, a com mérései szerint 40%-ot (!) esett az érdeklődők száma 2018 pünkösd és 2019 pünkösdi időszaka között, ez óriási érték, emiatt viszont dagad az "árukészlet" az ingatlanpiacon: kevesebb érdeklődő de ugyanannyi új hirdetés kerül fel, túlkínálat keletkezik, ami előbb-utóbb árcsökkenéshez fog vezetni - hozzáteszem, több tulajdonosom időben ébredt és már most árakat csökkentettünk azért, hogy a maradék érdeklődőből a miénk keljen el még időben.

Vidéken még megy a bolt

Az első áremelkedések a vidéki városokat kevésbé érintették, persze ott is emelkedtek, de messze nem olyan drasztikusan, mint Budapesten. Ellenben 2018 végén és 2019-ben az állami ösztönzők (Babaváró, CSOK) továbbra is fűtik a piacot, logikusan azért, mert ugyanannyi támogatásból sokkal élhetőbb méretű és használható ingatlan vásárolható egy vidéki kisvárosban, mint Budapest környezetében.

Az bizonyos, hogy az 5%-os áfás újépítésű projektek kifutása után sem a fővárosban, sem vidéken nem fognak olyan ütemben épülni az új projektek, mint az utóbbi években, 2020-ra tizedannyi építési engedélyt adtak be az illetékes hatóságoknak az építtetők, mint 2019-re. Ez óriási különbség, ami azoknak segíthet, akik valamiért még nem tudták eladni az új lakásaikat - vagy mert egyszerűen még nincs olyan állapotban, vagy mert sikerült indokolatlanul túlárazni.

Hosszabb távon változás várható

Az, hogy ez meddig tart és meddig tartható, nehezen megjósolható. Ha továbbra is marad az olcsó hitelek lehetősége az adott alacsony kamatokkörnyezet mellett, óriási csökkenésre nem számítanak az elemzők, de az eladáshoz vevő is kell, akik pedig akartak, már vettek. A befektetők száma pár évig biztosan vissza fog esni, a fő mozgatói a piacnak azok lesznek, akik családbővülés, iskola vagy munkahelyváltás miatt kénytelenek költözni, ebből adódóan eladni és venni máshol másmilyet. Viszont a túlárazás ideje egyértelműen véget ért, a piaci túlkínálat és a több hasonló ingatlan között az ár a fő döntő tényező és aki ezt nem ismeri fel időben, vagy nem hallgat olyanokra, akik értenek hozzá, egyszerűen képtelen lesz értékesíteni.

Elmondanád a véleményed? Szívesen meghallgatjuk Facebook oldalamon keresztül!

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9417763600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása