Ingatlanpiaci tanácsadó blog

A piaci változások követése az év legfontosabb feladata?

2020. január 14. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Elég sok elemzést és értékbecslést építek fel így év elején a legkülönbözőbb ingatlanokra szerte Budapesten és agglomerációban, egy érdekes és rendkívül fontos feladatot vettem észre, ami hatással lesz az ingatlanpiacra 2020-ban: a változáskövetés.

it_photo_81085.jpg

Mire is gondolok?

 A piaci változások folyamatos követése minden ingatlaniroda és ingatlanokkal foglalkozó portál általános feladata. Azt jelenti, hogy a különböző körülményeket és az aktuális statisztikákat figyelembe véve megpróbáljuk lekövetni és egy rövidebb időszakra megjósolni az ingatlanpiac alakulását a különböző szegmensekben. Például az újépítésű lakásáfa újra 27%, kevesebb újépítésű fog épülni, a jelenlegiek ára akár emelkedhet is, ellenben a használt lakások piaca a befektetők kikopása miatt az ellenkező irányba változhat - és ez csak Budapestre vonatkoztatva. A változáskövetés azért rettentő fontos, mert mi tudjuk, hogy a változások már most, a szemünk előtt zajlanak, az ingatlan.com és a DH barométer statisztikáiban is látszik, hogy komoly érdeklődői visszaesés van, ami az értékesítési idő megnövekedését, illetve az árak csökkenését prognosztizálja, a kérdés ilyenkor csak a mérték, nem az, hogy megtörténik-e. 

Én személy szerint csak néhány százalékos visszaesést látok a használt ingatlanok árában és az is inkább az alkupozíciók javulásánál vehető majd észre: az eddigi 2-5%-os alkuk helyett nem lesz ritka a 7-8-10%-os alku sem. 

A fő probléma

A legnagyobb gond azon eladóknál van, akik nincsenek tisztában a piaci változásokkal és azt hiszik, hogy ha tavaly nem ment el 6 hónap alatt, majd most simán eladjuk drágábban... nem, ennek a piacnak vége. El kell fogadni, hogy a csúcson túl van a piac, a stagnálás is jó eredmény lenne, de egyértelműen látszik, hogy ebben az évben jóval kevesebb adásvétel lesz, mint tavaly és tavalyelőtt volt - hiába maradt egyelőre a jegybanki alapkamat és a jó hitelezés is.

A legjobb megoldás

Szóval a legfontosabb az, hogy aki nem ért hozzá, fogadja meg olyan tanácsát, aki igen. Az ingatlanszakértők kis százalékára tudom azt mondani hogy ért hozzá, de meg lehet találni olyanokat, akik ajánlás és ellenőrzés után megbízhatóak akár már csak egy ingatlanpiaci értékbecsléssel is, de megbízhatóak. A szomszéd is ennyiért hirdeti? Akkor az övé is drága. A bútorok is benne vannak? A legtöbben anélkül vennének. Csak készpénzesek? Kizárjuk a piac 80%-át. Ezek komoly hibák, melyeket egy megfelelően kiválasztott szakértő megoldást tud találni.

Ami volt, elmúlt

Tavaly 50ért eladhattad volna? Ha nem tetted, mostmár valószínűleg nem fogod tudni, ez van, ezt el kell fogadni. Azonban azt ne felejtsd el, hogy amennyivel te olcsóbban kell hogy eladd, az is olcsóbb lesz, amit veszel - nem buksz tehát pénzt, csak arányaiban kevesebbet kapsz és kevesebbet költesz. Ha úgy gondolod, hogy feljebb fog menni a piac, akkor pár évig tartsd meg az ingatlant: senki nem tudja megjósolni, mekkora és meddig tartó csökkenés lesz, de a statisztikák egyértelműek...

81259513_2126182504194613_2614232561693491200_o.jpg

Belémkötnél vagy egyetértesz? Írd le véleményed bátran Facebook oldalamon keresztül

Eladnál vagy vennél? Megkereshetsz engem közvetlenül is a saját weboldalamon keresztül azzal, hogy kitöltöd a kérdőíveket. <- katt ide!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr1617763574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása