Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Mikor mondhatja magáról egy ingatlanos, hogy becsületes?

2020. február 04. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

A becsület manapság nagy szó - írta egy kommentelőm, a felvett nevemre utalva. Nagy szó, mert sokan puffogtatnak nagy szavakat nehezebb időszakokban is, de jópár kollégára tudom azt mondani, hogy becsületes, mondom miért.

becsuletes.jpg

Korrekt tájékoztatás

Egy becsületes ingatlanos az adott ingatlan minden pozitív és negatív tulajdonságáról megfelelően tájékoztatja a vevőket, sokszor az eladókat is, a megbízás megkötésekor. Ezek a tulajdonságok mozdít(hat)ják az árat valamelyik irányba. Nem szabad elfelejteni, hogy az ingatlanos is perelhető abban az esetben, ha tud egy rejtett hibáról, melyet nem árul el a vevőnek, így nem szabadna ezzel semmilyen formában játszani! Ebbe a korrekt tájékoztatásba beletartozik az is, hogy megfelelően, szakmai szemmel vizsgálunk ingatlant és nem tippelünk állapotról: attól, hogy ránézésre értelmes állapotban van egy családi ház teteje, mindenképpen érdemes kihívni szakértőt, aki profin állást tud foglalni és mi eszerint tudunk őszintén tájékoztatni. 

Szakmai felkészültség

A mi szakmánk nagyon sokrétű: értenünk kell a kommunikáción kívül a műszaki tartalmakhoz, az ingatlanjoghoz, az informatikához, grafikus programokhoz, fotózáshoz, megfelelően kell tudnunk fogalmazni szóban és írásban, de egy jó ingatlanos egy kicsit pszichológus is. Nincs olyan, hogy nem tudom. Olyan van, hogy utánanézek, megkérdezem, kihívok olyan embert, aki tudja a választ. A nem tudomból szokott lenni a tippelés, a tippelésből a probléma, a problémából a pereskedés. Egy szakmailag jól felkészült ingatlanos az ágyból hajnalban felkeltve is fejből tudja a megbízása paramétereit, kért le friss tulajdoni lapot, maga rajzolt méretezett alaprajzot, a szövegben és a képeken megfelelően informatív és sallangmentesen tájékoztat. Egy eladó akkor lesz/lehet elégedett egy közvetítő munkájával, ha szakmailag olyan plusszt tud adni az értékesítéshez, amivel a teljes értékesítés terhét leveheti az eladó(k) válláról mind szakmailag, mind időben, elfoglaltságban. Az, hogy egy "kolléga" felteszi egy kézzel rajzolt és kaputelefonnal készített fotóit a com-ra, nem munka, az semmi, hulladék.

Őszinteség

Egy becsületes ingatlanos nem hazudik, mert nincs szüksége arra hogy hazudjon. Korrektül és őszintén beszél az ingatlanról már a hirdetésekben, majd telefonon és később személyesen is. Minden ingatlannak vannak hibái, ezeket a hibákat nem szabad elbagatelizálni, maximum a kommunikáció megfelelő pontjain való átadásán lehet változtatni, magán a tényen semmiképpen. Ki kell cserélni a kazánt? Előfordul, látszódjon az alkuban. Rossz állapotú a tető? Legyen róla szakértői vélemény. Vizes és rossz állapotú a lakáshoz tartozó pincehelyiség? Logikus, hogy nem ér annyit, mint egy száraz. Nincs csatornázva a ház? A legtöbb vevő nem ért hozzá és nem fog benézni az emésztőbe, de NEM szabad eltitkolni, mert értékrontó tényező. 

Korrekt elszámolás

A vételi szándéknyilatkozat megerősítése soha nem az ingatlanosé, nincs olyan ok, amiért az övé lehetne. Az első elszámolási lehetőség az adásvételi szerződéskor történő foglaló átadásából lehetséges, számla ellenében, a megbízási szerződés szerint. Olyat sem tehet egy ingatlanos, hogy kiköti, hogy csak készpénzben fizethető a jutalék - igenis átutalható, ugyancsak számla ellenében. Nem számlaképes? Olyan nincs, akkor az a "kolléga" nem is dolgozhatna a szakmában! Minden esetben szükséges a számlaadási kötelezettség, személy szerint én ezt úgy oldottam meg, hogy van egyéni vállalkozói KATÁm, hogy a magánszemélyeknek alanyi adómentes számlát tudjak adni, valamint van Áfás Kft-m, mely a cégeknek kedvez. 

Összesítés

Igenis LEHET ezt a szakmát őszintén és becsületesen végezni, de az teljesen érthető, ha sok eladónak rosszak a tapasztalatai: sokan csak a profitért csinálják, a mennyiség a fontosabb és nem a minőség - ezeket a "kollégákat" nem szabad megbízni. Egy becsületes ingatlanos óriási plussz az értékesítés folyamatában és itt az eladók, az ÖNÖK segítségét kérem: válasszanak TUDATOSAN ingatlanost! Ellenőrizzék a munkáját online, kérjenek ajánlást, beszélgessenek el vele mindenfajta megbízási témák előtt. Szerencsére egyre több megkeresésünk van azért, mert a mi munkánk és hozzáállásunk tetszett az eladónak és bár meghallgatott több ingatlanost, mégis minket bízott meg, mert nálunk látta azt a munkamorált, hozzáállást és profizmust, amit a szakmának egész Magyarországon képviselnie kellene. Én hiszek abban, hogy ez a típusú értékesítési forma az egyetlen, ami működőképes hosszú távon is és az egyetlen, amely ténylegesen úgy segít az eladóknak, ahogy az nyugaton és az USÁban működik évek óta.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9617763568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása