Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az ingatlanos hozzáadott értéke

2020. június 13. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Minek nekem ingatlanos, én is fel tudom tenni a hirdetést a comra és várni az ügyfeleket, úgyis jobban ismerem a saját házam mint bármelyik akit beengedek! Szokott hangzani egy szokásos kifogás, miért nincs szüksége ingatlanosra az adott ügyfélnek. Természetesen ilyen ingatlanosra tényleg nincs szüksége sem neki, sem a piacra, szerencsére azonban a mi szakmánk sokkal összetettebb és szerteágazóbb a hidetés felpakolásánál. 

ingmag2.jpg

Értékesítő vs. szakértő

Szokták mondani, hogy majdnem 10000 ingatlanos van jelenleg az országban, aminek a fele is bőven elég lenne. Szokták mondani, hogy az értékesítői szakma ki fog halni, mert az online felületek kiváltják a feladatukat. Mindkettő maximálisan igaz. Az ingatlanértékesítés mint olyan, teljesen szükségtelen nem csak 3-4 éven belül, már most is. Az nem hozzáértő, aki semmi mást nem tesz, minthogy körbefotózza egy kaputelefon minőségű fényképezőgéppel a házat, majd felrakja rossz helyesírással, elmosódott fotókkal, alaprajz és alapadatok nélkül a hirdetést a com-ra, majd várja a csodát. Aki ennyit tesz, egy az hogy alkalmatlan ingatlanosnak, másrészt közel sem végezte azt, amire vállalkozott. 

Tehát az értékesítők, mint olyan, kuka. De akkor mi is a szakértő? A szakértő hozzáértő, vagy hozzáértő szakemberekkel dolgoztat (pl fotós az ingatlanfotózáshoz), ügyfélközpontú: az eladó érdekeit maximálisan figyelembe véve dolgozik, a teljes folyamatot, beleértve a hirdetéseket, a mutatásokat, a kommunikációt, később a költöztetést, felújítást, lakásátadást és minden egyéb mikromenedzsmentet levesz a megbízó válláról, így adva értéket a szolgáltatásnak. És erre a teljeskörűségre mindig, tényleg mindig szükség lesz, mondok létező példát: ügyfeleim Angliában él, egyszer volt itthon még a vírus előtt, amikor megbízott az értékesítéssel. A komplett értékesítést home staginggel, fotózással, hirdetésekkel, ügyfélkezeléssel és alkukkal, az ingatlan kiürítésével és átadásával úgy menedzselem, hogy neki nem kell idejönnie: a szerződés aláírására meghatalmazta egy rokonát, minden mást pedig én intézek. Az összegek megfizetése átutalással megtörténik, ahogy a sikerdíjam is, amikor végeztünk. Nem csodálatos? ERRŐL kellene ennek a szakmának szólnia és aki azt mondja vagy gondolja, hogy szakértőkre, teljes körű profikra sincs szükség, az nagyon téved, mert ez az ügyfelem nagy bajban lett volna, ha kintről kell menedzselnie a folyamatot.

Másik példa: elfoglalt milliomos vállalkozó, a háta közepére nem hiányzik foglalkoznia azokkal az ingatlanaival, amiket vett akár árverésen, akár hagyományos módon. Erre itt vagyok én, akinek ez a feladata, így neki elég 2-3 perces telefonhívásokkal rábólintania a folyamatmenedzsment részleteire, minden más az én kezemben van, a mutatásokkal és a részletekkel együtt. Tökéletes kooperáció, ahol mindkét fél azzal foglalkozik, ami a munkája és ami igazán fontos számára, nincs elvesztegetett idő. 

A hozzáadott érték tehát ebben keresendő: mi átvesszük a folyamatok irányítását az ingatlanértékesítésben azért, hogy az ügyfelünk, a megbízónk azzal foglalkozhasson, ami neki igazán fontos - legyen az hobbi, család vagy munka. A hozzáadott érték az a szolgáltatás, ami pénzt ér, aminek csak egy kis része a hirdetés megjelentetése, amire tényleg mindenki képes, ha nem is olyan minőségben, mint mi, profik. 

Kérdésed lenne vagy hozzászólnál? Megteheted Facebook oldalamon keresztül!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr917763544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása