Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Az alaprajzok minősége és fontossága 2020-ban

2020. szeptember 08. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Már mindenkinek tele a hócipője a vírussal, de kénytelenek vagyunk együttélni vele, ezért kutyakötelessége _MINDEN EGYES INGATLANOSNAK_ a maximumot nyújtani egy értékesítéskor ahhoz, hogy minél kevesebb személyes találkozóból megoldható legyen egy ingatlanértékesítés. A 3D bejárás és a videós bejárás ma már egyáltalán nem sci-fi, sajnos kevesen használják még mindig, azonban az alaprajz olyannyira fontos és nélkülözhetetlen tartozéka kell(ene) hogy legyen egy ingatlanos hirdetésének, hogy én konkrétan kötelezővé tenném a com helyében azok feltöltését és használatát. Az, hogy rengeteg ingatlanos nem tölt fel alaprajzot, nem csupán lustaság, hanem egyértelmű inkompetencia is amellett, hogy nem képviseli megfelelően a megbízóját sem. 

Volt 3 alaprajz a Kalmár Kantinon, melyeket azonban jobb lett volna, ha inkább fel sem töltenek... részben azért, mert mindenre alkalmatlanok, részben azért, mert nem érik el azt a célt, amiért készültek: tájékoztatás. Az első még csakcsak informatív, de olyannyira elvonja a legó a lényegről a fókuszt, hogy alkalmatlan a céljára.

És milyen a jó alaprajz?

Informatív: Méretekkel ellátott, pontos. Alap, hogy legyen egy ingatlanosnál lézeres mérő, amivel pikk-pakk felmérhető és utólag megrajzolható egy igényes alaprajz.

Pontos: nem kézzel rajzolunk alaprajzot, vannak rá tökéletesen jól működő és könnyen használható programok. Nem tudod megtanulni? Akkor ne ingatlanozz. Ilyen egyszerű, ez egy olyan alap, mint különbséget tenni panel és tégla között, vagy tudni, hogy mi a különbség terasz és erkély között.

Érthető, átlátható: az egyszeri, laikus vásárlónak is meg kell értenie, ezért nincs értelme pontatlanságokat, érthetetlen dolgokat beleírni, csak a lényeget, sallangmentesen. 

Berendezés: én nem tartom szerencsésnek berendezni, főleg egy felújítandó ingatlant, de átalakítási tervrajzoláskor például praktikus egy alternatív berendezés, mert egy laikus könnyebben bele tudja képzelni magát és családját. Egy felújított, de üres lakásnál elég ábrázolni a fürdő és a konyha elhelyezését, bútor nem kell feltétlen bele.

Lentebb egy példa egy meglévő kesztölci családi házamról. Ez a meglévő berendezésekkel rajzolt, de üresen is jól mutatna és érthető, átlátható, pontos. Ha valaki ennél többet szeretne, van külön méretezett alaprajzom, ebben az esetben direkt két külön alaprajzon alkalmazom, mert így lett érthető és átlátható az alábbi berendezett.

alaprajz_fo_ldszint_keszto_lc.jpg

Ha valaki nincs ezen a szinten rajzolásban és nem is tesz érte, hogy megtanulja, sosem lesz igazán jó, szakértői szintű ingatlanos, csak közvetítő marad, ami mint tudjuk, nem sokáig marad már létező szakma, mert a szakértők és az online felületek könnyedén kiváltják a munkájukat... szóval, kedves kolléga, még nincs késő: képezd magad, tanulj meg jobb alaprajzot rajzolni, ne kaputelefonnal fotózz hanem bízz meg fotóst magad helyett, használd az innovációs lehetőségeket és tudasd a világgal, hogy te jobb vagy, mint a körülötted lévők - sajnos nem lesz nehéz kinőnöd a tömegből.

Ha más a véleményed, vagy azt gondolod, le kell írnod, mennyire igazam van, nyugodtan megteheted Facebook oldalamon keresztül, a poszt linkje alatt :)

Szép napot mindenkinek!

Attila - IngatlanPáholy

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr6617763524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása