Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan lehet felismerni és elkerülni a kamu albérlethirdetéseket?

2020. december 08. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Megint egy hét, megint egy átverés a fővárosi ingatlanpiacon, amiről híradók, hírportálok, és még a nagy Balogh Laci is beszámolt. Egy belvárosi albérletet kivett valaki AirBnB-n, azzal az indokkal, hogy karanténba kell vonulnia, majd eltűnt, de idő közben "kiadta" a lakást papíron több érdeklődőnek, akiket többszázezer forinttal megkárosított az elkért kauciókkal. Hogyan lehet felismerni? Hogyan lehet elkerülni? Kisokos albérletkeresőknek, fontos tippekkel.

eladotabla3.jpg

Kezdjük az elején: Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz. Ha egy környéken 150 + rezsi egy átlagos lakás, de neked beajánl valaki privátban egy, az átlagosnál jobb állapotút 120-ért, ne hidd el, vagy pesszimstán állj hozzá. Persze, megnézheted, de többmindent le kell csekkolni ahhoz, hogy aki mutatja, az hiteles legyen.

A megtörtént esemény története annyi, hogy X barátunk kivett egy lakást AirBnB-n egy hétre, mert karanténba kell vonulnia. Ezután feltett egy teljesen más lakás képeivel egy jó árú hirdetést, majd aki megkereste arra az ingatlanra, megírta neki, hogy az a lakás, amit hirdet, már nincs meg, de van neki több lakása, és tud másikat ajánlani, ami jobb és még üres. 

duma.jpg

Itt már nyugodtan lehet gyanús, de nem kell feltétlen elvetni, lehet ekkora mázlid, igen, még neked is. Viszont kőkeményen oda kell figyelni és sokmindent el kell tőle kérni. Az első, hogy igazolnia kell: az övé az ingatlan. Ezt könnyen meg tudod tenni, szimplán megkéred, hogy mutasson egy személyi igazolványt, majd telefonon lekérsz egy friss tulajdoni lapot. Az első 2 ingyenes, de utána is csak 1000 Ft, inkább ez, mint bebukni egy csalónál két havi kauciót... A tulajdoni lap lekéréséhez nem kell feltétlen helyrajzi szám, cím alapján is könnyedén megoldható, felmész _ERRE_ az oldalra, bepötyögöd a kért adatokat, és már kapod is a lapot. Ha nem stimmel a név és elkezd magyarázkodni, már vonulhatsz is el. Ha nem mutat igazolvány, már vonulhatsz is el. 

Fontos, hogy figyelj a részletekre. Kérdezz rá, hogy kinek a neve van az ajtón, akkoris, ha nincs név az ajtón - ha csaló, ezt nem fogja tudni. Egy rendes tulajdonos ilyenkor tud mesélni az ingatlanról, az előéletéről, akkoris, ha nemrégen vette és ő újította esetleg fel. Kérdezz rá rezsire, pontos méretre, fűtésre, fogyasztásra - minden olyanra, amit egy tulajdonosnak tudnia kell... minden olyat kérdezhetsz tehát, amit a saját ingatlanodnál (vagy szülőkénél, bárhol ahol már laktál vagy ismersz) te is tudnál fejből és azonnal rávágva. 

Ha odafigyelsz és felkészült vagy, nem fognak átverni, mert olyanokra utaznak, akik nem figyelnek oda, nem kérnek adatot, nem foglalkoznak a körülményekkel, csak áldják a szerencséjüket... Sajnos sok edukációra van még szükség, remélem, az ilyen bejegyzések és a hírek felnyitják legalább néhány kereső szemét.

Vigyázzatok magatokra, szép hetet mindenkinek!

Attila, Ingatlanpáholy

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7517763506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása