Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Befektetés: Belvárosban kicsit, vagy agglomerációban nagyobbat?

2021. január 07. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Mostanában egyre többször kapom meg kérdésként, hogy ha a jelenlegi, alacsonyabb árú piacon szeretnének hosszú távú befektetésként vásárolni ingatlant, milyet keressenek, ha meghatározott összegből tudnak gazdálkodni?

Több tippem is van, amire mindenképp érdemes jelenleg odafigyelni, ha befektetésnek vásárolnál a mostani piacon.

becsuletes.jpg

Belváros

A rövid távú kiadás a béka hátsója alatt, hosszú távú bérlők is csak elvétve az iskolák bezárása és a munkahelyek korlátozása miatt, akkor miért is jó a belváros? Erre nehéz mit mondani, talán csak az a jó érv, hogy biztosan mindig keresett lesz, és a jelenlegi túlkínálati piacon könnyebb jobbat találni az átlagos jó-nál. Milyen a "jó"? Költözhető állapotú, alacsony rezsijű, értelmes helyen lévő ingatlan, ami széles célközönségnek felel meg. És milyen a "jobb"? Ami valahogy kiemelkedik a jóból. Például az átlagnál jobb állapotú (pl új vagy újépítésű), komplett bútorozott és gépesített, ERKÉLYES (vagy kertkapcsolatos), de ami talán még fontosabb: parkolóhellyel rendelkezik. A belvárosban, főleg a 9. kerületben rengeteg az olyan ingatlan, amihez nincs parkolóhely, ezért kiemelten jó, ha a te lakásodnak van: 100-ból 6-8 másiknak lesz csak. Tehát ha a belvárosban, vagy a 11. kerületben vásárolnál, erre mindenképpen nagy hangsúlyt javaslok fektetni. A tömegközlekedés fontos, de a belvárosban mindenhol elérhető pár perc alatt, ezért érdemes kisebb forgalmú utcát választani, esetleg olyat, ahol nem is jár csak autó - az utca egyik végén szinte biztosan lesz BKK.

Külső kerületek, agglomeráció

A belvárosnak és az agglomerációnak tapasztalataim szerint teljesen más a felvevő rétege. Kintebb, csendesebb helyen szeretnek lakni a családosok, akik általában minimum 1, de inkább 2 autót is fenntartanak azért, hogy a tömegközlekedés ne legyen szempont. A 16. és a 17. kerület tökéletes példák erre: 1-2 busz jár fel 15-20 percenként több olyan városrészhez is, ahol a százmilliós villák sorakoznak egymás után. Hogy miért? Mert nincs többre igény, mindenki elfogadta azt, hogy a kertvárosból autóval tudsz bejutni a belvárosba. Emiatt tehát ha ott vásárolsz, legyen az lakás vagy ház, a parkolás ugyanolyan fontos, azonban nem kell feltétlen extra pénzt fizetned érte: a legtöbb részen meg van oldva az épület előtti ingyenes parkolási lehetőség, de mindenképpen ellenőrizd, hogy jutni fog-e hely leendő bérlőidnek, ha megveszed az ingatlant. Ha esetleg házat, ikerházat vagy sorházat vásárolsz kiadásra, akkor első körben szólj nekem, hogy kibérelhessem tőled :) érdemes nagy figyelmet szentelni a megfelelő kertkapcsolatra, például elég intim-e. Ha nem, de megoldható, érdemes költeni rá, mert többet fizetnek olyan ingatlanokért, ahova nem lát rá az összes szomszéd... a szobaszám ugyancsak lényeges aspektus: mivel családosok szoktak ideköltözni, a minimum javasolt a nappali + 2 háló, de itt jól kiadható a 3-4 hálós, 2 fürdős ingatlan is, nem kell tőle megijedni.

Összefoglalás

Vizsgáld minden esetben a befektetést úgy, mintha magadnak vennéd. Ne a berendezést vagy a stílust nézd, hanem használati szempontokat vegyél figyelembe: aggloban ha te szeretnél gyerkőcöt, vagy már van egy kicsi, elférek benne? Két autónk van, le tudom tenni? Erkélyem vagy kertkapcsolatom van, hogy természetközeli legyen? A belvárosban pedig jó a közlekedés? Le tudom rakni a kocsit? Elég csendes, a környékhez képest? Megfelelően korszerű minden, hogy a mai igényeknek megfeleljen? 
A berendezésben, világítótestekben, stb érdemes rugalmasnak lenni, de nem előregondolkodni: sokszor van, hogy egy bérlő szinte mindennel rendelkezik és felszereli a saját dolgait, de ha megbízhatónak és jófejnek tűnik, viszont nincs mosógépe, érdemes megegyezni vele, mert jelenleg egy megbízható, jól, de a piaci ár alatt fizető bérlő sokkal fontosabb, mint egy bizonytalan, kicsit többet fizető, de aggodalmaskodó típus.

Remélem tudtam segíteni, ma már kispéntek van, hétvégére havat mond, kellemes pihenést mindenkinek! :)

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3517763498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása