Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Top 6 hiba, amiket a magáneladók 2021-ben elkövethetnek.

2021. február 03. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Sziasztok!

Minden médiamegjelenésemben igyekszem hangsúlyozni, hogy nem kell mindenkinek ingatlanos, ezt komolyan így is gondolom. Azonban vannak tulajdonosok, akik hiába próbálkoznak saját maguk, több olyan fontos tényezőről megfeledkeznek, ami az értékesítés egyik alappillére. Ezekből hoztam 6-ot, amik nem kiválthatóak.

wordpress-real-estate.jpg

Időhiány

Nincs ideje felvenni a telefont, nincs ideje visszahívni, vagy egyszerűen nincs ideje megmutatni az ingatlant a munkája, a családja, bármi miatt. Egy megtekintő megnéz 4-5-6 ingatlant minimum, mielőtt választ, de nem fog a kardjába dőlni, ha a tiedet nem tudja megnézni - megnéz másikat helyette és máris bukott egy potenciális ügyfelet. Ez egyszerűen elfogadhatatlan, így akinek nincs ideje érdemben foglalkoznia napi szinten az értékesítéssel, neki se álljon.

Az információszerzés hiánya

Legyen kéznél alapító okirat, SZMSZ, és minden rezsipapír, amivel a lakás jár. Tudni kell, hogy a ház tervez-e felújítást, tisztában kell lenni az anyagi helyzettel, az összes felújításról szóló papírt, fényképet és dokumentációt tudni kell prezentálni, ha az ügyfélnek erre lenne igénye. Könnyen elcsúszhat egy eladás az ingatlanon kívüli dolgok, például az elővásárlás, vagy a ház anyagi helyzete miatt, így megelőzésképpen a tájékoztatás ezekről a tényekről csak elősegíti a folyamatokat.

Az árazás

Ica néni a szomszédban drágábban adta el, pedig gagyi volt a konyhája, ezért én felárazom? Nem, nem így működik. Egy az, hogy Ica néni adásvételét nem láttuk, elmondásból pedig nem tudható a pontos ár, másrészt pontos árazási módszerek alkalmazhatóak szinte mindenfajta ingatlanra, mindenfajta területen. Ha nem tudod beárazni az ingatlanod, keress hasonlóakat a nagy weboldalakon a környéken, reálisan, objektíven tekints a sajátodra és hasonlítsd össze legalább 10 különböző tulajdonság alapján: állapot, fűtéstípus, emelet, fekvés, ház állapota, elhelyezkedés, stb... ezek plusszba, vagy mínuszba mozdíthatják el a négyzetméterárat, ami felszorzásával kijön majd az irányárad. Nem, ezt nem lehet hasraütésszerűen pontosan megmondani, csak így.

A képek

Még ingatlanosoknál is rengetegszer látok rettenetes, kaputelefon minőségű fotókat, elmosódott zagyvaságokat. Az ügyfélvesztés garantált, ha gagyi, sötét, elmosódott képeket használunk. Tilos a képeken az állat vagy családtag, a mosatlan, a besötétített szoba (és alapból tilos sötétben fotózott képeket feltenni) - minden olyan, ami elvonja a figyelmet az ingatlanról magáról.

Az alaprajz

Manapság kismillió weboldal ad ingyenesen alaprajzrajzoló felületeket, amit egy hozzánemértő is könnyedén elsajátíthat, de még az is elfogadható és elégséges egy tulajdonostól, ha egy kézzel rajzolt alaprajz be van scannelve és feltöltve (ingatlanostól persze nem, de ez részletkérdés). Rendkívül fontos egy ingatlannál a belső kialakítás, képekről nem jön át, hogy merről nyílik az ajtó, hogy mennyi hely van 1-1 területnél, hogy az adott fal kivehető-e vagy nem... mind befolyásol egy megvásárlást. 

Az főparaméterek hiánya

Rengeteg olyan hirdetés van fent, amelyhez még azt sem adja meg az eladó, hogy hanyadik emeleten van, milyen a fűtés típusa, vagy hogy milyen az állapot. Amikor szűr valaki, már ha annyit bejelöl, hogy cirkó vagy konvektor, a te ingatlanodat nem fogja a rendszer kidobni, mivel a "nincs megadva" nem fűtéstípus... MINDEN adatot meg kell adni, még azt is, ami egyértelműen nem fontos, de ebből látszik, hogy szűrésnél megfelelően jelenik majd meg az ingatlan, ezáltal több érdeklődőt érünk el, a több érdeklődő pedig több vevőt, több ajánlatot jelent...


Remélem tudtam segíteni, sok szerencsét mindenkinek, aki magánszemélyként próbálkozna! Azonban ha feladod, nem megy, vagy tényleg nincs időd foglalkozni vele, nem probléma: erre vagyunk mi, szakértők, csak megfelelően válassz, és ne a legrámenősebb, legpofátlanabb hideghívó "kollégának" add a megbízást - te dönts.

Attila

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr2717763488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása