Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Már soha nem lesz olcsóbb építkezni?

2021. április 13. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Akár magánszemélyként, akár cégként építesz, a tégla, a beton, az emberanyag folyamatos drágulása szembetűnő és rendkívül fájdalmas minden érintettnek. Vége lesz az emelkedő trendnek valamikor? Ha igen, mikor?

unnamed.jpg

A helyzet

A probléma nem újkeletű és nem (csak) a vírus okozta: a kivándorlás miatt sem mérnök és szakember, sem szakmunkás nem maradt megfelelő mennyiségben az országban, ami az ittmaradt munkaerő óradíjának emelkedését hozta magával. Az ÉVOSZ készített egy felmérést (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) építési vállalkozások körében arra vonatkozóan, hogy mit várnak a 2021-es piactól és hogy szerintük mi akadályozza a legjobban a munkájukat, itt több, mint 70 százalékban a kivándorlás okozta emberhiányt jelölték meg a cégek, de a magas járulékokat és adókat és a feketemunkát is 45-50 százalékban okolták. 

2020-ra egyébként nettó árbevételben a vírus okozta nehézségek miatt a megkérdezettek fele csökkenést válaszolt, és csupán 28 százalékuknál volt valamilyen mértékű növekedés. A megkérdezett vállalkozásoknál a megrendelések közel 60%-át közmegrendelések teszik ki, ezek állományában a 2021-es évben mind a közmegrendelések, közbeszerzések, mind a magánmegrendelések volumenének növekedésére számítanak a válaszadók.

A támogatások

Az ágazatban a cégek majdnem ötödénél a 2021. évi kapacitást lekötő rendelésállomány meghaladja a jelenlegi kapacitásukat. Az egész ágazatnak két komoly felhajtóereje van: az 5 százalékos lakásáfa újbóli bevezetése, valamint az állami támogatások a felújításokra. Arról nem is beszélve, hogy a családtámogatásba is bekerült a felújítás, ezzel is növelve a felújítási kedvet. A támogatások igénybevételéhez alapkövetelmény az írásban kötött szerződések megléte, így a piac ezen szegmensében egyfajta tisztulás várható.

A jövő

Azzal minden vállalkozás tisztában van, hogy a hatalmas kereslet és az infláció miatt bérfejlesztésre van szükség 2021-ben is: 2020-ban átlagosan 9 százalékkal növelték a megkérdezettek a béreket, ebben az évben a 4-5 százalékos infláció miatt várhatóan ugyanennyivel számolniuk kell ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak és bővíteni tudják kapacitásaikat. Ezek az összegek természetesen mindig a végfelhasználót érintik a legjobban: a vállalkozások a beruházókra, a beruházók pedig a vásárlókra terhelik a megemelkedett építési költségeket és az ezzel járó megemelkedett négyzetméterárakat. 

Én optimista vagyok és azt gondolom, hogy a vírusnak az oltásokkal nagyrészt vége, ezért az építkezések, ha valamennyi késéssel is, de eljutnak a végső fázisba és átadhatóak lesznek időre - ez pedig a használt ingatlanpiacot is mozgatja (az ottani vevők eladják az ingatlant, amit valaki megvesz, aki ugyansak eladott, stb stb)... 

Összességében elmondható, hogy a megkérdezettek üzleti helyzetüket kielégítőnek ítélik meg. Az elmúlt évben tapasztalható ágazati lassulás várhatóan megtorpan. 2021. évre összességében a tavalyi 9%-os csökkenéssel szemben idén 9-10%-os növekedésre számítanak.

Neked mi a véleményed az új projektekről? Oszd meg velem Facebookon, ezen bejegyzést posztja alatt!

Szép napot mindenkinek!

Attila, Ingatlanpáholy

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr9417763470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása