Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Felvennéd az otthonfelújítási hitelt? Számold ki, mennyi lesz a törlesztő!

2021. április 26. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

3 millát visszadob a felújításodból az állam? Ha mindent jól csinálsz, ez tényleg így is van, azonban ez sem fekete és fehér - érdemes pontosan utánanézni.

tamogatas.jpg

Az Orbány kormány egyik gazdaságélénkítő segítsége az otthonfelújítási kölcsön, amire elméletileg sokan jogosultak, gyakorlatilag nem árt előre ellenőrizni... A jó az, hogy a Telex és a Bank360 készítettek egy kalkulátort, ahol a törlesztőrészleten kívül azt is tudod ellenőrizni, jogosult vagy-e egyáltalán a támogatás igénybevételére.
Mindkettő EZEN a linken érhető el.

Egy kis számolás

A Telex kalkulációja szerint a legalacsonyabb, 3 millió forintos kölcsönösszeg és 10 éves futamidő esetén kezdetben 28 968 forintot kell törleszteni havonta. Ha az állami támogatás 1 év, azaz 12 hónap múlva beérkezik, az akkor több mint 2,7 milliós kölcsöntartozás hirtelen 1,5 millió forinttal – a teljes felújításra költött összeg felével – csökken. Vagyis onnantól a kölcsöntartozás kevesebb mint 1,3 millió forint lesz. Ezt kell 9 éven keresztül törleszteni, havonta alig több, mint 13 ezer forintról lesz szó.

Ha a nagyobb volumenű, 6 millió forintos felújításba vág bele az adott háztartás, a következőképpen néz ki a matek: a 10 évre felvett, 6 milliós kölcsön esetén az indulás után 57 936 forintot kell fizetni havonta. Ha az előbbi példánál maradva 1 év múlva megjön a 3 milliós állami támogatás, akkor onnantól 2,5 millió forintot kell visszafizetni 9 év alatt, ennyi marad az eredetileg 10 éves futamidőből. A hátralévő 108 hónapban a törlesztőrészlet valamivel több mint 26 ezer forint lesz.

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8417763468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása