Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Megszűnik a törlesztési moratórium - még volt?!

2022. december 14. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Olyannyira kevesen voltak már benne, hogy már a sajtó sem foglalkozott vele: a törlesztési moratórium december 31-el kivezetésre kerül: élt 3 évet.

ingatlanvasarlas_vagy_berles_idealista_com.jpg

Sokan nem is tudják: egész Európa legtartósabb és legnagyvonalúbb hitelmoratóriuma volt a magyar, viszont 2022 augusztusára a lakossági hitelek 3, a vállalati hitelek mindössze egyetlen százaléka maradt benne - főleg azért, mert irdatlan drága volt bennemaradni.

A kormány a kivezetési döntéskor mérlegelte, hogy a kamatstop - amely 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érint - már megfelelő védelemmel szolgál, így az intézkedés fenntartása nem indokolt - írják.

A közlemény szerint: jogszabály garantálja, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet 2023 januárjától ne emelkedhessen a moratóriumban való részvétel során felhalmozódó kamatok és díjak miatt, továbbá rögzítik, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg.

A nagy kérdés azonban a hosszabb távú negatív hatás lesz: vajon a moratóriumban maradt kis számú ügyfél fizetőképessé válik-e? Egyáltalán meddig tolódhat a futamidő ilyen esetekben? Jó eséllyel voltak potyautasok is a rendszerben, akiknek nem fog problémát okozni a fizetés, egyszerűen kihasználták a rendszert ilyen tekintetben akár lustaságból, akár kényelemből, de jó eséllyel akik eddig sem voltak piaci szereplők ezen moratórium miatt, ezután sem fognak érdemben megjelenni, így lehet némi negatív hatása a lakáspiac kínálati oldalára is, bár a romlás mértéke nemigen jelezhető előre.

Azt azonban egyformán gondolják a bankok, hogy a nemfizető ügyfelek aránya mindkét szektorban nőni fog 2023-ban, bár csak részben fogják a moratóriumra: szinte minden szektort érintő recesszió mellett nehéz elképzelni érdemi növekedést.

Azoknak az ügyfeleknek, akiknek 2023. januártól ér véget a törlesztési moratórium, nem kell a korábbinál magasabb törlesztőrészlettel számolniuk, a futamidő viszont hosszabb lesz, ami a hitel összköltségét is növeli. Sok adósnak a moratórium jelentősen kitolta a hitel kifutását; hogy pontosan meddig, arról mindenki a banktól tud tájékoztatást kérni. Változhat viszont a törlesztőrészlete azoknak, akiknek változó kamatozású kölcsönük van, és a moratórium bevezetése óta volt kamatfordulójuk. A kamatstop azonban ő jelzáloghitelükre is vonatkozik, a kamatok tehát csak a meghatározott kamatplafon szintjéig tudtak emelkedni, annál tovább nem.

Attila

források: bank360, portfolio, telex, index, mnb

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr8618002272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása