Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Hogyan legyél TE az, akit választ a főbérlő leendő albérlőjének?

2021. december 12. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az utóbbi hetekben napi szinten kapok hívásokat emberektől azzal a kérdéssel, hogy tudok-e neki albérletet ajánlani. Mindenkinek elmondom ugyanazokat a tanácsokat, de ha már ennyire összeszedtem fejben, a nagyközönséggel is megosztom, mert lehet belőle tanulni.

kulcsok.jpg

Hol is keress?

Nem jó megoldás random ingatlanosokat hívogatni, hogy van-e albérletük. Vannak tematikus oldalak, amelyek ezzel foglalkoznak: ingatlan.com kiadó része, alberlet.hu, jofogas.hu, de legfőképpen a Facebook Marketplace és a tematikus csoportok (például Albérlet Budapest). Belépsz és tengernyi albérlet fog szembejönni veled, már csak időt kell szánni rá, hogy átlapozd az utolsó pár hetet.

Megtaláltad, hogyan tovább?

Azt a számot hívd fel, aki hirdeti. A bérbeadónak vagy megbízottjának mondd el, hogy milyen feltételekkel szeretnél bérelni, mennyi időre és hogy vannak-e különleges kívánságaid. Ezek nagyon fontosak, mert különleges kívánságnak számít az átlagnál nagyobb számú költöző (például garzonba 3-4 embert nem szeretnek engedni), ahogy a háziállat is külön szerződéses pont kell hogy legyen, és a hagyományos lakáskiadók nagyrésze nem is engedi. Amennyiben minden igény megoldható, egyeztess le egy időpontot és érkezz PONTOSAN.

De mi legyen nálad?

A legfontosabb, hogy olyan albérleteket nézz, amiket ha tetszenek, hajlandó is vagy akár azonnal ki is venni. Tehát legyen nálad pénz, legalább annyi, amivel 1 hónapot ki tudsz fizetni - ez szokott lenni az a pénz, amivel le tudod magadnak stoppolni az ingatlant. Fontos, hogy ellenőrizhető legyél a bérbeadónak vagy megbízottjának, tehát legyenek nálad igazolványok, legyen nálad munkáltatói igazolás (ez azért fontos, hogy egyértelmű legyen a bérbeadónak is: fogod tudni fizetni az ingatlant fél év múlva is). Lényeges még, hogy az előző főbérlődtől kérj egy ajánlást arra vonatkozóan, hogy jó bérlő voltál, megfelelően fizettél és az ingatlant jó állapotban hagyod/hagytad ott. Ezek mind-mind feléd fogják billenteni a mérleget, ha akad még másik bérlőjelölt, még akkoris, ha esetleg megpróbálsz hosszabb távnál belealkudni a bérleti díjba. 

Foglalás és szerződés

1 hónapnyi pénzösszeggel csak akkor foglald le az ingatlant, ha ezt le is tudjátok papírozni. Készülhetsz készpénzátvételi elismervényes nyomtatvánnyal, később pedig a bérleti szerződést is komolyan kell venni, mert csak azzal tudod bizonyítani az igazad, ha véletlenül probléma lenne. A bérbeadók mostanában gyakran kérnek közjegyzői kiköltözési nyilatkozatot, ettől sem kell megijedni, mivel ha te értelmes és jól fizető bérlő szeretnél lenni, semmit nem jelent, ahogy a legjobb szerződések akkor jók, ha aláírás után bekerülnek a fiókba és soha többé nem kerülnek elő. 

Kihagytam valamit? Esetleg hozzáfűznél? Tedd bátran kommentben vagy Facebook oldalamon keresztül!

Kellemes karácsonyi készülődést mindenkinek!

Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr7217763422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása