Ingatlanpiaci tanácsadó blog

Családi házat építenél? Ezekkel a költségekkel is érdemes számolnod!

2022. január 28. - Szűcs Attila Ingatlanpáholy

Az új ház építésének vannak jelentős és mindenki számára ismert költség tételei. Ilyenek például az építési telek ára, a ház tervezésének költsége, és magának a ház felépítésének az ára. Ez utóbbival az építtető magánszemély általában egy generálkivitelező árajánlatát tanulmányozva találkozik először. De milyen további jelentős költségekkel kell számolni? Ezek közül szedett össze néhányat Deák András.

Közművesítés

A közművesítés költsége és a folyamat hossza is nagyon nehezen becsülhető. Sokmilliós tétel lehet összességében és akár évekig elhúzódhat. Az elektromos hálózatra való kapcsolódásnak van egy amperenkénti 3 900 Ft-os díja, ami egy ma már átlagosnak számító 3 x 32 amperes kapcsolatnál közel 400 000 Ft. Ez még nem tartalmazza a mérőhely kialakításának valamint a földkábel vagy légkábel létesítésének díját.

2_8.jpg

A vízvezetékre való csatlakozáshoz szakember által készített terv szükséges. Ennek díja 100-200 ezer forint körüli összeg. A vízbekötésnek a vízszolgáltató felé is van egy 100 000 Ft körülí díja, de ezen kívül a telek tulajdonosának saját költségén ki kell alakítania vízaknát is, ami újfent százezres nagyságrendű tétel.

Kerítés

Ha nincs olyan szerencsénk, hogy a telkünket már körbekerítve vásároltuk meg, szükség lesz kerítés építésére is. Ha csupán egy 20 méteres utcafronton szeretnénk egy elegáns kerítést, egy színezett zsalukő kerítés anyaggal és munkadíjjal együtt alsó hangon 2 millió forintba fog kerülni.

3_10.jpg

Fészer

Aki kertes házban él, tudja, hogy fészer nélkül nem lehet boldogulni. A fészer iránti csillapíthatatlan vágy a kertesház új tulajdonosaiban a beköltözés után pár hónapon belül jelentkezni szokott. Mivel eddigre az építkezés, plusz esetleg a kerítés építés az anyagi forrásokat jelentősen leapasztja, előtérbe kerülhetnek a költségkímélőbb megoldások. A mai árak mellett azonban egy egyszerűbb kerti faház kialakítása akár legolcsóbb cserepeslemezes tetőfedés mellett is milliós tétel lesz. Érdemes körültekintően választani, a drágább jobb jelen esetben kifejezetten fontos aspektus, valamint a megfelelő alapot kell hozzá kialakítani.

Kertrendezés

Ha sík, szépen füvesített kertet szeretnénk, esetleg pár gyümölcsfával, akkor ismét jelentős költségekkel kell számolnunk. A telkek általában igényelnek némi tereprendezést, és ehhez gyakran több 10 köbméter hozott földre van szükség. Ez alá igény szerint el lehet helyezni vakondhálót is. A föld elegyengetése után jöhet a füvesítés és a facsemeték ültetése. Mindez egy kisebb, 6-700 négyzetméteres telken is millió forint fölötti összegbe fog kerülni.

1_10.jpg

Igények priorizálása

A fenti költségek sok első házukat építő építkezőt meglepnek. Nem ritka, hogy a ház a külső vakolására, vagy az eredetileg megálmodott műgyanta padló kialakítására már nem marad forrás. A meglepetésként felbukkanó több százezres, akár milliós tételekről minden házépítő be tud számolni. A legjobb ezért, ha visszafogott igényekkel és minimum 20% tartalékkal vágunk bele az építkezésbe, de előre kalkulálni egy szakértő is remekül tud - érdemes tehát megkérni tapasztalt szakembert vagy ingatlanost, esetleg alkalmazni tervezőt, aki mindenre gondol.

Nehéz időszak most ez minden építőnek az alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt, így csak sok szerencsét és kitartást tudok kívánni mindazoknak, akik belekezdenek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlan.blog.hu/api/trackback/id/tr3617763408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása